Så bestämmer du ålder på ett ALGA-spel


Texten till Boken om ALGA börjar gå in på sin sluttamp, några veckor till och sedan ska den till första korrgenomgången. Samtidigt håller vi som bäst på att fotografera och samla in annat bildmaterial – och i höst ska hela härligheten formges.

Under arbetets gång har mycket handlat om att bestämma ålder på spel – och vi har så pass mycket kunskap nu att vi gärna delger en del.

Att bestämma ålder på ett ALGA-spel är ingen lätt sak, åtminstone inte i det fall spelet är tillverkat före 1984. ALGA skrev sällan årtal på sina tidiga produkter och ännu mer sällan redogjorde de för vem som konstruerat spelet i fråga. Överhuvudtaget är det väldigt lite information som ges i spelen från cirka 1940 och drygt fyrtio år framåt, men vi som doppat näsan djupt ner i produktionen har hittat några knep att försöka ringa in ungefärlig tidpunkt för just ditt spels tillverkningsår.

Det finns en del fällor att falla i. Här är några:

  • Copyrightår är det år som brukar stå i nära anslutning till ordet ”copyright” eller symbolen ©. Detta är inte samma som tryckår. Oftast står copyrightåret tydligt utsatt när det handlar om spel eller varumärken som ALGA brukat på licens, till exempel spel som bygger på Disney-figurer. Copyrightår är nästan aldrig samma som tryckår, det är dock inte helt värdelöst som tidsmarkör då produkten såklart inte kan vara tryckt före det årtal som anges. Men glöm annars copyrightår, eller inse åtminstone vad det säger och inte säger om spelets ålder.
  • Gå på lådan. Med det menar jag att ett begagnat spel kan ha innehåll som egentligen inte härstammar från samma spel. Sedlar, spelplan och pjäser kan vara utbytta eller kompletterade från andra spel. När vi tidsbestämmer spel är det uteslutande lådan, eller rättare sagt locket, som får bilda själva stommen i spelet.
  • ALGA menar inte samma sak med ordet ”ny version” som många samlare. Om ett spel helt plötsligt byter sedlar eller fräschar upp regelhäftet, men i övrigt är samma innehåll, finns det stor chans att ALGA inte kallar det en ny version. När ALGA låg i skånska Vittsjö sköttes all hopsättning av delarna på plats, men tillverkningen och trycket skedde på annat håll. Om man fått en ny batch plastfigurer eller sedlar kunde det hända att de bara byttes ut med det som fanns – det var inget konstigt. För att ALGA ska kalla ett spel för ”en ny version” krävdes oftast att locket på något vis förändrats. Inte alltid, men oftast. Alltså, gå på locket även där.
  • Artikelnummer kan ändras eller behållas lite nyckfullt. En ny version av Finans kan ha nytt artikelnummer, medan en ny version av ett annat spel kunde fått behålla sitt gamla artikelnummer. Detta var varje produktansvariges eget beslut och har historiskt inte spelat jättestor roll för ALGA. På 1940-talet hade spelen i början inga artikelnummer alls och i flera år efter dess införande kunde flera spel dela samma nummer: om en produkt utgick kunde en ny ta över numret. Det var krångligt, ja, men på den tiden tänkte man inte i databaser och register som nu. Det är först på 1960-talet som det var ytterst noga att två spel inte delar samma nummer, ändå hände det även då – oftast av misstag.

Med det sagt vill jag poängtera ytterligare en sak. Det finns en poäng med att denna text inte kommer att inkluderas i boken: dels för att boken är för vem som helst och inte enbart för samlare (även om samlare kommer att ha mycket roligt med ALGA-boken), dels för att mycket nedan är spekulationer (om än kvalificerade sådana) och kan komma att förändras genom att samlare och andra hör av sig och påpekar fel eller tveksamheter. Detta är tänkt att vara ett levande dokument som samlare och andra kan återkomma till för att försöka ta reda på när deras ALGA-spel kan vara tillverkat.

Det finns en hel del antaganden vi gör i punkterna nedan. Vi kommer att redogöra för dessa i Boken om ALGA, men inte här. Men vi har hyfsat mycket på fötterna för att påstå de saker vi gör, men utmana för all del oss gärna.

Så kan du se hur gammalt ditt ALGA-spel är

ALGA, gammal logotyp

1. Om spelet har den äldre handgjorda logotypen (ovan) som påminner om ett snidat trätypsnitt rör det sig förmodligen om ett spel som är tillverkat mellan åren 1941 till 1960. Det är inte särskilt exakt, men å andra sidan är spelen under de här två decennierna relativt få – så vår tanke är att vi snart ska kunna presentera samtliga titlar från 1940- och 1950-talet samt när de är gjorda. Alla spel kan av naturliga skäl inte få plats i den kommande ALGA-boken.

ab alga-logotypen

2. Om spelet har en modernare logotyp (ovan) i svart News Gothic-stil, men utan den röda cirkeln, rör det sig förmodligen om ett spel som är tillverkat mellan 1961 och 1962. Det är helt naturligt inte särskilt många spel med denna logotyp på locket.

3. Om spelet har den röda ALGA-logotypen är det troligtvis från 1964 eller senare. På en del spel står det AB ALGA istället för bara ALGA i den röda cirkeln, och då rör det sig om ett spel som troligen är tillverkat under 1964. Vad vi vet är det enbart under 1964 som det stod AB ALGA i den röda cirkeln på locket: inuti spelet kan det stå AB ALGA lite varstans.

ALGA-loggan har vi förresten tagit fram på en tjusig T-tröja!

4. Om spelet har en cirka 5 centimeters gråfärgad rand på vänstersidan av locket (se Tio frågor ovan) bör det vara gjort mellan 1963 och cirka 1970/71. På 1970-talet började allt oftare en ljusblå rand användas istället för den grå. Detta är dock en lurig markör då ALGA växelvis använde grå och ljusblå rand under en period av flera år på 1970-talet.

5. Om spelet har en copyright-text på insidan av locket som säger ”Gävlegatan 12 A, Stockholm” rör det sig troligen om ett spel tillverkat efter 1953 men före 1967.

6. Om spelet har en copyright-text på insidan av locket som säger ”AB ALGA, Vittsjö” rör det sig om ett spel tillverkat efter 1966.

alga-barnen

7. Om spelet har ALGA-barnen (ovan) på locket bör det röra sig om ett spel som är tillverkat mellan 1968 och cirka 1984. Observera att ALGA-barnen ofta användes som en symbol för barnspel: det är alltså fullt möjligt att ett spel är tillverkat under denna period utan att ha ALGA-barnen på locket. Det finns exempel på spel där ALGA-barnn använts på innehållet, men inte på locket. Eftersom denna logotyp togs fram under 1967 tror vi att det isåfall förmodligen rör sig om ett spel från det året (locket har helt enkelt tillverkats före reglerna, innan logotypen fanns).

ALGA-barnen har vi förresten tagit fram på en tjusig T-tröja!

8. Om spelet har ett artikelnummer i formatet 12 00 XX bör det röra sig om ett spel tillverkat före 1963. Observera dock att många spel på 1960-talet inte har artikelnumret skrivet på lådan. Då måste man leta upp numret i priskuranter eller interna dokument.

9. Om spelet har ett artikelnummer i formatet XXXX (ovan) bör det röra sig om ett spel tillverkat mellan cirka 1963 och 1972.

10. Om spelet har ett artikelnummer i formatet X-XXXX-X bör det röra sig om ett spel tillverkat mellan cirka 1972 och fram till cirka 1983.

11. Om spelet har en ruta på lockets bredsida som förklarar att det ”innehåller smådelar” bör det röra sig om ett spel som är tillverkat mellan 1977 till 1982. Kring 1977 börjar ALGA även använda sig av ett slags vimpelliknande symbol (ovan) som berättar om spelet är ett ”barnspel” eller ”familjespel”.

12. Om spelet har en ruta på lockets bredsida med en svensk flagga som förklarar att det är ”svensktillverkat” bör det röra sig om ett spel som är tillverkat mellan 1982 och 1989.

13. Om spelet är från cirka 1984 och framåt brukar årtalet stå och allt löser sig självt. Från och med 1984 börjar ALGA-logotypen på spelen också ha symbolen ® (registered trademark, se ovan).

Det var det. Jag lägger till fler punkter i den takt vi hittar fler lämpliga tidsmarkörer – och det är fritt fram att diskutera listan nedan bland kommentarerna. Läs dock gärna igenom tidigare kommentarer så du inte frågar exakt samma sak som tidigare avklarats.

Om du har ett ALGA-spel och vill veta åldern kan du vända dig till alga@fandrake.com med bilder så ska vi i mån av tid försöka hjälpa dig. Vi kan dock inte bistå med några som helst värderingar.

 

Ha en fortsatt härlig onsdag – och glöm inte förbeställa ALGA-boken med fina bonusar!


2 svar till “Så bestämmer du ålder på ett ALGA-spel”

  1. Hej, och stort tack för all info på denna sida.
    Vissa spel har ett artikelnummer som lyder XXX-XXX. Vart går detta in i historien? Ja, någonstans mellan XXXX (4-siffriga) och X-XXXX-X har jag förstått. Har dock inte hittat många spel med detta nummer, men t ex första Akrobat 621-294 och Aristocats båda varianter har 604-249. Crazy, Ett Skepp kommer lastat, Nya Kryssarspelet, Maria Nyckelpiga, Tippa Speedway och något Yatzy är också några titlar med detta artikelnummer. Det verkar som de gett ut dessa sent 60- tidigt 70-tal bredvid de ordinarie artikelnummer som du angett ovan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *