Vem konstruerade Tjuv och polis?


I vinter fyller ALGA-spelet Tjuv och polis hela 75 år. Mig veterligen är denna klassiker Sveriges äldsta sällskapsspel som till dags dato getts ut oavbrutet av samma tillverkare, vilket i sig förtjänar ett respektfullt omnämnande.

Tyvärr vet vi inte vem som skapat Tjuv och polis. Den enda ledtråden ges av ALGA:s forne spelkonstruktör Dan Glimne och består av en hörsägen från en före detta ALGA-medarbetare. Kommer vi nånsin att få veta?

Tjuv och polis gavs förmodligen ut julen 1944. Jag säger ”förmodligen”, för det tidigaste omnämnande vi har är i annonser från januari 1945. Det troligaste scenariot är att spelet blev klart just i tid till julen 1944 men att annonseringen inte hann sätta igång förrän efteråt. Det stöds dessutom av att reglerna i första utgåvan har 1944 som tryckår.

Tjuv och polis från ALGA fyller alltså hur som helst hela 75 år i vinter – och kan dessutom stoltsera med att vara Sveriges äldsta sällskapsspel som fortfarande ges ut och dessutom av samma tillverkare. Monopol är såklart äldre, men ges sedan 1982 ut av Parker Brothers. Finans är yngre och ges dessutom inte ut alls i skrivande stund. Den försvunna diamanten kom till Sverige först 1958.

Ett aber med så gamla spel är att konstruktören ofta är helt okänd. I Tjuv och polis är omständigheterna så höljda i dunkel att det är nästan omöjligt att ens börja efterforska en upphovsperson, men det hindrar givetvis inte oss från att försöka. Som du säkert vet har jag, Orvar Säfström och Ika Johannesson nyligen avslutat Boken om ALGA, ett praktverk som släpps i butik i början av december men som redan nu går att förhandsboka. Där kommer vi med all sannolikhet inte att kunna avslöja konstruktören av Tjuv och polis, varpå jag kommer att redogöra för mina spaningar här istället.

Den enda ledtråden till skaparen av Tjuv och polis som faktiskt existerar ges av Dan Glimne. Den bygger på ett fyrtio år gammalt vittnesmål från ALGA:s dåvarande försäljningschef Jan-Eric ”Linkan” Lindquist (1923-1998), som vid tillfället var på väg att gå i pension men hade arbetat på ALGA sedan 1960-talet. Dan Glimne har berättat storyn på lite olika vis i artiklar och kataloger genom åren, men jag väljer att fokusera på den version han håller fast vid i dag

”Jan-Eric Lindquist hade hört av sina företrädare på 1940-talet att det var en 14-årig kille som sålt Tjuv och polis till ALGA för en engångssumma. Han skulle kort senare tragiskt ha omkommit i en bilolycka. Det är allt vi vet. Det gick så långt att jag efterlyste mer information från allmänheten inuti själva locket på nyutgåvorna och i spelkataloger. Jag erbjöd till och med hittelön, men ingen har någonsin hört av sig.”

Jan-Eric Lindquist på ALGA. Fotot är taget 1964.

På ALGA finns i dag inga dokument som stöder detta. Inte ett enda köpeavtal, ingen korrespondens och inga andra omnämnanden. Som jämförelse har vi lyckats hitta avtal som bekräftar skaparen av både Finans och Bondespelet på 1950-talet, men alltså inte ett enda ord om Tjuv och polis på 1940-talet. Om vi väljer att ta fasta på denna korta ledtråd skulle jag vilja konstatera följande:

 • Om pojken var 14 år vid säljtillfället, som kan tänkas vara just året 1944, så borde denne vara född runt 1930. Glimne minns specifikt att Lindquist talade om en grabb.
 • Det handlade inte om någon royalty då spelet köptes för en engångssumma, varpå pojken förmodligen inte står i några utbetalningslistor från senare år. Eftersom pojken inte var myndig kan det dessutom vara så att någon av hans föräldrar står som mottagare av en sådan betalning.
 • Pojken borde komma från Stockholm med omnejd, alternativt från Säter-området då ALGA ägde en träfabrik där. 1944 var ALGA ett ganska ungt bolag (det startade 1941) och hade mig veterligen inte särskilt många externa konstruktörer som kom från andra delar av Sverige.
 • Pojken borde dessutom ha släkt eller bekanta som på något sätt hade en relation med någon på ALGA. Det är osannolikt att han bara knallade upp på ALGA:s kontor och presenterade spelet.

Vi vet inte exakt när den påstådda bilolyckan skulle ha skett, men Jan-Eric Lindquist började på ALGA kring 1962-64 och hade själv alltså aldrig varken sett pojken eller kände till hans namn. Om folk på ALGA visste att pojken förolyckats kan det peka på att det antingen hände ganska nära spelets lansering eller att pojken var släkt eller bekant med någon där.

Så … vad gör man åt detta? Jo, det är bara att kavla upp ärmarna och börja gå igenom alla bil- och trafikolyckor i Stockholmsområdet som skett från 1944 och framåt. Jag ska bespara dig hur detta arbete gick till, men jag kan säga att det dog ganska många i trafiken i Sverige på 1940-talet. Under kriget minskade antalet bilar, och därmed antalet dödade, men från 1945 och framåt förolyckades i runda tal 500 svenskar varje år. Givetvis skrev inte tidningarna om varje olycka, men ibland har man tur så jag satte mig ner att gå igenom alla DN och SvD.

Dagens Nyheters rapportering om Nils Ericssons bilolycka. Även Svenska Dagbladet skrev om händelsen.

Den olycklige unge man som bäst passar in i Dan Glimnes vittnesmål är Nils Ericsson från Djursholm. Han föddes den 4 juni 1930 och körde den 2 april 1950 rakt in i en parkerad lastbil och omkom omedelbart.

Ericsson var vid denna tid utkörare på Gleisners bageri i Djursholm och hade just börjat sin utbildning till bagare. Han var ännu inte fyllda 20 år och skulle börja sin militärtjänstgöring till hösten. Nyhetsartiklar förr kunde vara ganska detaljerade på ett sätt vi kanske inte helt förstår i dag. Bland annat beskrivs bilvraket i detalj och läsaren förstår att bilens hela övre parti trycktes ihop och slets av, varpå Nils Ericsson givetvis inte hade en chans.

Detta är den bilolycka som bäst stämmer överens med Dan Glimnes berättelse. Men … är Nils Ericsson rätt man? Det vet vi inte, men vi vet följande:

 • Nils Ericsson var från Djursholm och bodde på Sveavägen 59. Det hus som står där i dag var ännu inte byggt 1950, så det finns inga ledtrådar där.
 • Hans far hette Edvin Ericsson och var droskägare. Det fanns en verksamhet som hette Edvin Ericssons Åkeri & Express på Lidingö som eventuellt var hans.
 • Han arbetade på Gleisners bageri på Auravägen 31 i Djursholm. De annonserade mycket riktigt efter en lärling under sommaren 1944, vilket förmodligen ledde till Ericssons bagarkarriär. Hade han kanske innan dess arbetat som springpojke för ALGA?
 • Nils Ericsson hade tre syskon, varav den senaste gick bort 2011. Det kan finnas ättlingar till dessa som minns något, Nils Ericsson hade ju själv inga barn, men så långt har jag inte riktigt kommit än.

Just nu finns det ingen koppling alls mellan ALGA och Nils Ericsson, vilket gör ledtråden iskall. Det enda jag har är en ung man som stämmer in på berättelsen, men som i övrigt inte kan kopplas till Tjuv och polis. Ännu.

Men … i förra veckan gjorde vi den sista(?) upptäckten av en ny gömma full med ALGA-material. Denna gömma visade sig innehålla material som ingen läst sedan det arkiverades, vilket förmodligen var mot slutet av 1950-talet. Bland dessa dokument fann jag bland annat en leverantörslista från 1945 – alltså människor och företag som ALGA på något sätt anlitat för att utföra saker. Där finns bland annat Rudolf Petersson (mannen som skapade 91:an) och Lennart Ek (mannen som tecknade Buffalo Bill) med bland totalt nästan 500 poster. Det intressanta med denna lista är att den verkar vara kumulativ, alltså sammanräknad. Det skulle innebära att den inte endast innehåller leverantörer som ALGA arbetade med under 1945, utan samtliga leverantörer de arbetat med sedan starten 1941.

Tyvärr står inte Nils eller Edvin Ericsson med på denna lista. Det behöver inte betyda att spåret är kallt, men det hade ju varit väldigt bekvämt om de faktiskt stod med, eller hur?

Spelpappan när han hittar en ny ALGA-gömma full av arkiverat material.

Vid sidan av mitt dagliga arbete (jodå, jag har faktiskt ett sådant) kommer jag att filtrera bort alla namn som kan identifieras och kvar hoppas jag stå med ett antal namn som är möjliga skapare av Tjuv och polis. Kanske kommer vi aldrig med etthundra procents säkerhet kunna avslöja upphovspersonen, men vi ska i alla fall göra vårt bästa.

Glöm nu för allt i världen inte att förboka Boken om ALGA.

Ha en fortsatt härlig fredag!

 


5 svar till “Vem konstruerade Tjuv och polis?”

 1. Yep, men bara samma info som redan står på Boardgamegeek och som kommer från Dan Glimne.

 2. Sjukt intressant läsning! Tragiskt att killen omkom, dock tror jag inte han hade varit så nöjd med att ha sålt spelet för vad jag tänker mig var en struntsumma för att sedan se det fylla butikshyllorna år efter år hehe.

 3. Vem är konstnären som ritat den vansinnigt snygga bilden till Tjuv och polis? (första upplagan)

 4. Tjuv och Polis har haft många omslag, men om du menar den allra första upplagan (som skeppas i ett rör) så är det René Michaëlis, en dansk tecknare som under en kort period levde i Stockholm och arbetade på Annonsbyrån Svea. Du kan läsa mer om spelet i Boken om ALGA, sidorna 134-139.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *