av Jimmy Wilhelmsson (arkivlänk)
Publicerad på Eurogamer.se lördagen den 23 juni 2012
Retroguiden är en artikelserie på Eurogamer.se som tar upp olika aspekter av retrospelande i modern tappning. Det kan handla om hur du integrerar de gamla maskinerna med modern teknik men det kan också handla om emulatorer, backup, konverteringar eller bara smarta tips.
Oftast är det vi tar upp här inga världsomvälvande nyheter eller NASA-teknik, utan helt enkelt guider skrivna för att alla ska förstå.
Många av oss har drömt om att ha ett riktigt arkadspel ståendes i hallen, vardagsrummet eller kontoret. Färre är det som verkligen gör slag i saken och skaffar en blinkande och tutande 90-kilos koloss, trots att den både kan utgöra många timmars flerspelarunderhållning och dessutom är en vacker retromöbel.
Här på Eurogamer har vi dock under en tid grottat ner oss i arkadkabinettens värld för att försöka återskapa känslan av en tid som flytt – och bestämde oss för att bygga ihop och restaurera 2012 års version av klassiska arkadspelet SEGA-spelet Golden Axe från 1989.
Vi pratar alltså inte om emulering här, utan om att efterlikna arkadoriginalets hårdvara med en egen liten modern twist.
För att få ställa ut ett arkadspel på offentlig plats, som till exempel i den lokala kiosken, krävs sedan 1982 tillstånd från Lotteriinspektionen – de klassar arkadspel (och flipperspel) som så kallade förströelsespel.
Lagen (som sedan 2007 även gäller internetcaféer) finns till för att skydda unga från spel och dobbel, men har under 2000-talet varit kraftigt kritiserad från många håll; det skrivs varje år riksdagsmotioner som yrkar på total avskaffning av lagen (ungefär som när vi nyligen avskaffade filmcensuren).
För privat bruk krävs dock inga tillstånd, så för gemene man är det fritt fram att bygga arkadmaskiner bäst vi vill. Och det vill många.
Ett enkelt sätt att börja är att helt enkelt skaffa ett kabinett, gärna tomt på spel, som stöder jamma-standarden. Jamma står för Japan Amusement Machine Manufacturers Association och är en överenskommelse kring hur kontakten mellan kabinett och kretskort bör vara utformad så att samma kabinett ska kunna användas med olika spel. Du ska med andra ord bara behöva byta ut kortet för att få ett nytt spel i maskinen.
Ett jamma-kabinett, som exempelvis det klassiska ”JK kabinettet” (särskrivningen är tydligen standard), innehåller allt du behöver för att stoppa i ett spel, förutsatt att allt fungerar. Det innehåller en nätdel, en skärm (ofta vridbar till vertikalt eller horisontellt läge), två stickor med tre knappar vardera, knappar för en eller två spelare, högtalare, ett myntinkast och en så kallad marquee – en dekalplats med belysning som är tänkt att göra reklam för spelet.
Att köpa ett färdigt originalspel är ofta dyrt och det finns ont om sådana spel i Sverige; när det gäller exempelvis Golden Axe visar det sig vara i stort sett omöjligt att få tag på något och om de är till salu får du räkna med att hosta upp ett femsiffrigt belopp om det är i gott skick.
För den händige med basala kunskaper om elektronik och ett aktivt intresse går det dock att fixa till ett snyggt arkadspel för några tusenlappar.
…
Låt oss säga att du hittar ett jamma-kabinett där allting fungerar, men är lite slitet, för en dryg tusenlapp. Dessa läggs ofta ut på säljsajter som Blocket och Tradera, men du kan också leta på intresseföreningar som Arkadtorget eller specialaffärer som Gameroom eller Arcadegames.
Kruxet är ofta inte att hitta ett lämpligt kabinett, utan att frakta hem det. Visst går kabinett att skicka, men räkna med att kostnaden för frakten blir ungefär samma som själva priset.
Vi på Eurogamer hämtade vårt begagnade kabinett i Ystad och körde det till Malmö i bil, en sträcka på knappt sex mil; vi fick binda fast schabraket i kombin och köra försiktigt på motorvägen hem med öppen bagagelucka och ständig koll på vår last – men fram kom vi. Att hyra släp är förmodligen att rekommendera.
Det går naturligtvis även att bygga eget kabinett från grunden och stoppa in jamma-delarna från en annan maskin, om man vill det – exempel på instruktioner hur man går tillväga finns det fullt av på nätet.
De vanligaste problemen med gamla arkadkabinett är följande:
Skärmen är inbränd och har märken efter tidigare spel. Det går att byta skärmar, men det är ofta dyrt och krångligt. Försök hitta ett kabinett med hyfsad skärm eller kolla innan du köper hur mycket eventuella inbrända delar stör; det är inte alls säkert att det syns när ett spel väl är igång.
- Stickorna eller knapparna tar inte ordentligt. Inget stort problem; de flesta byter ändå ut stickor och knappar till sina favoriter och det är så du gör ditt arkadspel personligt – vi pratar om helt mekaniska grejer som löds och repareras löpande. Använd det dock gärna som en anledning att pruta på priset.
- Trasig glasruta, marquee eller kontrollpanel. Det är inte dumt att etablera kontakt med en bra glasmästare när du skaffar arkadspel; en sådan kan nämligen göra rutor till dig av önskat material eller format för ganska små kostnader. De går alltså ganska enkelt att byta ut.
- Trasig nätdel. Undvik att köpa; nätdelar är krångliga att laga och antagligen får du byta ut den – då kan du lika bra köpa ett kabinett med fungerande nätdel från början. Kolla dock att det inte bara handlar om en säkring som gått, det gör de lite då och då. Det är lätt att kortsluta grejerna när du trixar och löder, så ett gäng säkringar är bra att ha hemma – de kostar inte många kronor.
- Dekorer saknas, ytan är ful. Inga större problem; du kommer förmodligen ändå att ge dig på en yttre restaurering med dekorplaster och eventuellt även specialgjorda dekaler, så använd det bara som en anledning att pruta lite. Dessutom vill du säkert ha dekaler som passar till det spel du vill ha i kabinettet, i vårt fall Golden Axe, och dessa skaffar du på annat håll.
Det finns säkert fler eventuella problem med jamma-kabinetten du stöter på, och du får väga priset och skicket mot hur mycket du känner för att fixa till.
Standardtipset är att försöka se till att allt fungerar åtminstone hyfsat på insidan. Om det ingår någon slags spel på köpet kan du kontrollera att allt fungerar redan innan du börjar ge dig på att leta upp favoritspelet.
Vilket leder oss in på nästa detalj i arkadspelsbyggandet, nämligen att hitta rätt spel.
…
Spelen i ett jamma-kabinett kommer i form av ett stort kretskort. Det säger sig själv att detta är ömtåliga saker och se därför till att det spel du vill ha dels fungerar, men också är i hyfsat skick. Det går givetvis att restaurera kretskort men det kräver vissa kunskaper för att veta exakt vad du håller på med.
På ett jamma-kort finns ofta inställningar att göra; försök därför att hitta en manual på Internet för hur just ditt spel fungerar.
I fallet Golden Axe hittar vi exempelvis manualen på gamesdbase.com och av denna inser vi att det på själva kretskortet finns både en liten ratt för att ställa in ljudvolymen samt två set switchar för att ställa in svårighetsgrad, antal krediter per mynt och andra inställningar som är unika för vårt spel.
Just Golden Axe kräver dessutom en särskild adapter för att fungera med jamma-standarden. SEGA är inte riktigt som andra spelbolag, så de ställde sig delvis utanför jamma-samarbetet och använde en egen kontaktuppsättning. Det innebär att du till ett tjugotal spel från SEGA behöver en adapter du kopplar mellan kretskortet och jamma-kontakten för att det ska fungera. Ibland ingår en sådan adapter i priset när du köper spelet.
Spel är svåra att hitta i Sverige och därför vände vi på Eurogamer oss utomlands till eBay för att hitta säljare i USA eller Asien. Precis som i fallet med en del SNES-spel kan det vara svårt att hitta kretskort till ett bra pris. Ett bra tips är att inte hugga på första bästa erbjudande, utan vara tålmodig och skaffa en klar bild över vad ditt favoritspel faktiskt är värt.
Golden Axe räknas som ett mellandyrt spel som det finns ganska många exemplar av, men många säljare vill ändå ha 150 dollar eller mer för det, vilket i dagens kurs är över tusen svenska kronor. Då får du räkna med en fraktkostnad på cirka 40 dollar, på grund av att det måste packas in ordentligt.
Eurogamer väntade ett tag och fick till slut tag på Golden Axe plus ESWAT Cyber Police och en jamma-adapter för 73 dollar plus frakt, vilket vi tyckte var ok. Frakten gick fint och allt funkade bra vid ankomsten. Har du vänner som sysslar med arkadspel så fråga givetvis dem först, det kan också vara värt att bli medlem på sajter som Arkadtorget och fråga folk där om både priser och tillgång.
En del spel, som exempelvis shoot-em-ups, vill ha vertikal skärm; då krävs det att din skärm är vändbar – annars ligger ju spelet på sidan. Kontrollera alltså detta innan du köper något. Om du skulle köpa fel spel är det ingen större fara, om du bara gett ett marknadspris – efterfrågan är i stort sett konstant och det går bra att sälja spel igen på sajter som eBay.
När du väl skaffat spelet du vill ha är du alltså klar att spela och ha roligt. De flesta nöjer sig dock inte med detta, utan vill snygga till även det yttre. För detta ändamål finns många tips, och det enda som sätter begränsningar är egentligen din plånbok, ambitionsnivå … och fantasi.
…
När du väl är nöjd med bakgrundsfärgerna och kontrolldonen har du bara detaljerna kvar; marquee, sidodekaler, kontrollpanelens utseende och eventuellt en bezel – ramen runt skärmen som ofta innehåller logotyp och spelarinstruktioner.
När det gäller marquee och bezel finns det onlinehjälp att få; vi vände oss till en kanadensisk specialsajt, Retro Arcade Restorations. Här anger du vad du behöver och i vilken storlek och de plockar fram förslag på hur det kommer att se ut och du väljer att antingen beställa eller strunta i det.
Kvaliteten på det som skickas hem är helt okej; när det gäller sidodekalerna går det knappt att skilja från originalen och även i fallen marquee och bezel är kvaliteten god. Det är tur det, med tanke på att det inte direkt är gratis att specialbeställa på detta vis.
Det går även att beställa så kallade CPO:er, Control Panel Overlays, men sannolikheten att din uppsättning kontroller är exakt likadan som originalspelets är liten – såvida du inte verkligen har skaffat ett begagnat originalkabinett.
Istället får din CPO skapas utifrån din egen fantasi, om du ens behöver en. Vi bestämde oss för att göra egna grafiska objekt utifrån det som gick att hitta på nätet, och skrev ut dem på glansigt fotopapper av hög kvalitet. Därefter skar vi ut delarna och klistrade lätt fast dem på den gula kontrollpanelen. Tanken är att denna CPO ska skyddas av en plexiglasskiva vi beställt av en glasmästare, men då denna ännu inte är klar nöjer vi oss med en tillfällig plastfilm vi lagt över som skydd.
Marquee-grafiken kommer oftast i form av ett enkelt vinylark som kläms mellan två plexiskivor framför ett lysrör; både plexiskivorna och lysröret brukar ingå i kabinettet när du köper det – annars går det såklart att installera sådant själv. Bezel-arket är tänkt att läggas under glasskivan framför skärmen efter att du skurit ur mitten, men i vårt fall är glasskivan något dunkel vilket gör att vår bezel inte syns bra – därför applicerade vi den rakt på glasskivan.
Ungefär så här kan det gå till. Det fina med ett arkadspel är att nästan samtliga delar är mekaniska, så när en knapp eventuellt inte tar lika bra längre är det oftast bara att byta ut mikroswitchen som sitter i den.
Till skillnad från dagens digitala pill är en arkadmaskin en elektrisk manick av gammalt hederligt slag, så om du bara lyssnade på tekniklektionerna i skolan ska det inte vara något problem att plocka fram lödkolven och lösa eventuella problem på egen hand.
Några säkerhetstips som avslutning; givetvis är det av yttersta vikt att du aldrig någonsin arbetar i ett arkadspel medan det är påslaget. Faktum är att vi rekommenderar att även sladden är utdragen för att garantera att ingen ström finns i systemet.
Likadant krävs det försiktighet om du behöver hantera skärmen, till exempel byta ut den eller vända på den. Arkadkabinett av denna typ använder sig av tjockskärmar som lagrar ström i spolar; sannolikheten att dessa innehåller livsfarlig spänning är hög även i de fall kabinettet i övrigt är strömlöst.
Med detta sagt hoppas vi att du som länge drömt om ett arkadspel återigen tänder gnistan. För egen del är emulatorer roliga och intressanta – men ingen mjukvarubaserad lösning kan slå känslan av äkta hårdvara under huven. Dessutom kan du få en slant för restaurerade spel om du i framtiden tröttnat på det hela.
Arkadspel är här för att stanna – oavsett vad Lotteriinspektionen har att säga i frågan.