I juni 2017 släpptes GENERATION 500, min maffiga kaffebordsbok om de unga som växte upp med hemdatorn Amiga 500! Du skaffar den här.

Finns även på Akademibokhandeln, Bokus, Adlibris, CDON och SF-bokhandeln.I september 2014 släppte jag GENERATION 64, en maffig bok om de unga som växte upp med hemdatorn Commodore 64! Du läser mer om den här.

Generation 64 är tyvärr slutsåld sedan en tid tillbaka, och det är tveksamt om den kommer att tryckas i en tredje upplaga. Om så ändå blir fallet hör jag givetvis av mig.
 

Så blev de femton retroomslagen jag beställde

18 september, 2013 av: Jimmy Wilhelmsson  

För en dryg vecka sedan beställde jag nytryck av ett gäng omslag från gamla kultspel, främst från Atari- och C64-plattformen.

Då det handlar om en digital kopia från en A3-skrivare från en kille i England är det inte riktigt klart vilken kvalitet slutresultatet har. Därför beslöt jag mig för att redogöra för respektive omslagsposter här.

Totalt handlar det om femton stycken omslag som jag hämtade ur en samling på flera hundra.

2013-09-17 20.17.12De flesta är inscannade direkt från omslagen, och i de fallen håller de oftast hyfsat hög kvalitet för de cirka 35 kronor varje A3-omslag kostar. I en del fall handlar det om mindre reklammaterial, och då kan kvaliteten variera.

På det hela taget håller scanningarna så hög kvalitet som går att förvänta. Det är tydliga raster på nära håll, men kom ihåg att dåtidens tryckteknik förmodligen gjorde att de inte var glänsande tydliga ens i original. Det jag främst kikar på är skärpan, färger och hur skadat eller nött originalomslaget som stått som källa verkar ha varit.

Omslag som höll bra kvalitet:

poster_wizard_of_worposter_ghost'n_goblins

poster_crystal_castlesposter_commando

poster_pitfall

Omslag som höll godtagbar kvalitet:

poster_the_trapdoorposter_river_raid

poster_space_invadersposter_elite

poster_aztec_challengeposter_bubble_bobble

Omslag som höll dålig kvalitet:

poster_choplifterposter_arkanoid

poster_fist_ii

Det finns alltså ordentligt mycket mer att välja på. Samtliga retroposters kom i en fyrkantig låda, och inte i en rulle – kanske för att jag beställde så många som 15 stycken? I vilket fall är det klart bättre att de inte är hoprullade, anser jag.

Då ska bara lite ramar ordnas, och sen får några väggar nytt tillskott av gammal spelglans. Nu…nu ska jag återvända till instruktionsvideon i hur man omvandlar 2d-sprites till 3d-modeller…

Ha en fortsatt trevlig onsdagskväll!

 


Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Jag har även gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur. Jag driver även förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.


I juni 2017 släpptes GENERATION 500, min maffiga kaffebordsbok om de unga som växte upp med hemdatorn Amiga 500! Du skaffar den här.

Finns även på Akademibokhandeln, Bokus, Adlibris, CDON och SF-bokhandeln.I september 2014 släppte jag GENERATION 64, en maffig bok om de unga som växte upp med hemdatorn Commodore 64! Du läser mer om den här.

Generation 64 är tyvärr slutsåld sedan en tid tillbaka, och det är tveksamt om den kommer att tryckas i en tredje upplaga. Om så ändå blir fallet hör jag givetvis av mig.
Kategori: Spel & Data
Etiketter: , ,

Kommentera