I september 2014 släppte jag GENERATION 64, en maffig bok om de unga som växte upp med hemdatorn Commodore 64! Du läser mer om den här.

Generation 64 är tyvärr slutsåld sedan en tid tillbaka, och det är tveksamt om den kommer att tryckas i en tredje upplaga. Om så ändå blir fallet hör jag givetvis av mig.
 

Skön retromusik: Action Biker (C64, 1985)

19 juli, 2015 av: Jimmy Wilhelmsson  

Tidigare i veckan hälsade min bror med familj på oss i stugan i Småland. Han nynnade på en melodi jag så väl kände igen och när jag frågade honom om vilken det var bad han mig helt enkelt att gissa.

Det var ett C64-spel, det kände jag på mig. Jag fyllde i hans nynnande då jag insåg att jag kunde melodin och såg suddigt framför mig ett cykelspel av något slag. Plötsligt slog det mig – Action Biker!

Action Biker är ett motorcykelspel som släpptes samtidigt till Commodore 64, Atari 8-bitars och ZX Spectrum. De två förra versionerna ses ut isometrisk vinkel medan Spectrum-versionen bjuder på en hela annorlunda 2D-upplevelse.

Spelet heter i Storbritannien ”KP Skips Action Biker with Clumsy Colin” och den jobbiga titeln kommer av att snacksmärket KP Skips hade en maskot som hette Clumsy Colin som framträdde i ett tv-program för barn runt släppet av spelet. I övrigt har spelet mycket lite med tv-karaktären att göra.

Action Biker har en musikslinga som är otroligt simpel men ändå bedårande. Här pratar vi ingen avancerad användning av SID-kretsen alls utan bara en slinga som fastnar i huvudet direkt. Huruvida den passar till ett motorcykelspel är väl upp till åhöraren men som spelmelodi i allmänhet är den en liten godbit du inte blir av med i första taget.

Musiken är skriven av en tidig Rob Hubbard och han beskrev själv arbetet som att ”Action Biker was a very early game and very conservative in its approach – it was my idea of giving them what I thought they wanted, a simple cute tune”.

Varsågod – Action Biker till C64 från 1985

 


Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Jag har även gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur. Jag driver även förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.


I september 2014 släppte jag GENERATION 64, en maffig bok om de unga som växte upp med hemdatorn Commodore 64! Du läser mer om den här.

Generation 64 är tyvärr slutsåld sedan en tid tillbaka, och det är tveksamt om den kommer att tryckas i en tredje upplaga. Om så ändå blir fallet hör jag givetvis av mig.

Kommentarer

En kommmentar till “Skön retromusik: Action Biker (C64, 1985)”
  1. Mindrax skriver:

    Minns den med, spelet gillade jag men klarade aldrig hela :)

Kommentera