Skön retromusik: Action Biker (C64, 1985)

19 juli, 2015 av: Jimmy Wilhelmsson  

Tidigare i veckan hälsade min bror med familj på oss i stugan i Småland. Han nynnade på en melodi jag så väl kände igen och när jag frågade honom om vilken det var bad han mig helt enkelt att gissa.

Det var ett C64-spel, det kände jag på mig. Jag fyllde i hans nynnande då jag insåg att jag kunde melodin och såg suddigt framför mig ett cykelspel av något slag. Plötsligt slog det mig – Action Biker!

Action Biker är ett motorcykelspel som släpptes samtidigt till Commodore 64, Atari 8-bitars och ZX Spectrum. De två förra versionerna ses ut isometrisk vinkel medan Spectrum-versionen bjuder på en hela annorlunda 2D-upplevelse.

Spelet heter i Storbritannien ”KP Skips Action Biker with Clumsy Colin” och den jobbiga titeln kommer av att snacksmärket KP Skips hade en maskot som hette Clumsy Colin som framträdde i ett tv-program för barn runt släppet av spelet. I övrigt har spelet mycket lite med tv-karaktären att göra.

Action Biker har en musikslinga som är otroligt simpel men ändå bedårande. Här pratar vi ingen avancerad användning av SID-kretsen alls utan bara en slinga som fastnar i huvudet direkt. Huruvida den passar till ett motorcykelspel är väl upp till åhöraren men som spelmelodi i allmänhet är den en liten godbit du inte blir av med i första taget.

Musiken är skriven av en tidig Rob Hubbard och han beskrev själv arbetet som att ”Action Biker was a very early game and very conservative in its approach – it was my idea of giving them what I thought they wanted, a simple cute tune”.

Varsågod – Action Biker till C64 från 1985

 


Spelpappan drivs av Jimmy Wilhelmsson med erfarenhet av Commodore, datorspel och rollspel sedan mitten av 80-talet. Kontakta mig gärna vid frågor.

Artiklar publicerade i andra medier hittar du här.


Nu kan du förhandsboka Generation 500, den maffiga kaffebordsboken om de unga som växte upp med hemdatorn Amiga 500.

Klicka här för att förboka ditt ex. Stänger den 1 maj kl. 24:00!Kommentarer

En kommmentar till “Skön retromusik: Action Biker (C64, 1985)”
  1. Mindrax skriver:

    Minns den med, spelet gillade jag men klarade aldrig hela :)

Kommentera