Rollspel i sin enklaste form


”I åratal jag överallt har letat men att hitta denna sak är inte lätt”

Så lyder den svenska texten av Rak Banana av Hasse å Tage som Trazan & Banarne gjorde till sin paradlåt – och den stämmer väl in på min jakt på retrorollspelet Lord of the Balrogs till C64.

Men nu har jag faktiskt hittat det. Och det är otroligt i många avseenden.

Det är ingalunda det första rollspelet till datorn, de tidiga Dungeons & Dragons-versionerna kom tydligen redan under mitten av 70-talet – och Lord of the Balrogs släpptes lös på Commodore 64 först 1983. Däremot är det ett lysande exempel på rollspelsmekanik nedbruten till sina enklaste beståndsdelar; några hjältar på ett mission, ett strids- och förflyttningssystem – och en massa siffertrillande. Inget rollspelande alls, alltså – precis som rollspel på datorskärm brukar vara.

Lord of the Balrogs är helt programmerat i Basic och som liten grabb tog jag saken i egna händer och ändrade i koden så att spelet skulle passa mina smaklökar. Tyvärr skrev jag över originalkoden (man var inte helt smart på den tiden) och har varit av med den sedan dess, tills nu. Amazonkvinnan och prästen ändrade jag till dvärg och alv för att bättre passa dåtida favoritförfattarens värld. Sen tror jag att jag smög in lite fusk här och där men jag minns inte så noga.

I vilket fall…Lord of the Balrogs handlar om fem hjältar; en krigare, en präst, en amazon (kvinnan, inte bilen), en halvlängdsman (hobbit) och en trollkarl som ska in i ett underjordiskt komplex och göra upp med den elake Lorden. Du får inte se någon av dessa personer utan bara det rutnät av rum och gångar de går igenom. När ni stöter på monster får du välja vem som ska slåss och du kan öppna kistor, skjuta lite magiska besvärjelser, hitta reliker och skatter (varav en del går att använda till bra grejer) och successivt ta er neråt i katakomberna för att slutligen stöta på balroger och deras mästare.

Balrogen är faktiskt det enda monster som Tolkien helt och hållet hittade på, samtliga andra har han lånat från diverse myter och sägner – bland annat är bläckfiskmonstret kraken faktiskt hämtat från vår egen fornnordiska. Det är bestämd form och heter alltså egentligen krake i obestämd form singular. Orcher, alver och halvlängdsmän är också lånade i en eller annan form. Just därför undrar jag om den gode Bob Chappell egentligen fick lov att släppa spelet – även om jag inte tror att det någonsin varit en kommersiell titel egentligen.

Lord of the Balrogs är ett riktigt svårt spel, jag har själv inte klarat det särskilt många gånger. Det spelas i en följd, sparar inga framsteg och tar max en halvtimme att spela. Just för att det är så lättillgänglig och för att det är omöjligt att bilda sig en uppfattning om hur basala och enkla rollspel kunde vara så har jag faktiskt lagt ut det i sin helhet direkt här på Spelpappan via en C64-emulator skriven i java. Enjoy! :)

Nedan har du faktiskt en fullskalig C64-emulator. Klicka här för att ladda Lord of the Balrogs.

[Sorry, emulatorn slutade fungera efter ett tag]


4 svar till “Rollspel i sin enklaste form”

  1. Herregud säger jag bara. Var tvungen att testa spelet.
    Påminner lite, lite om Sword of Fargoal.

  2. Herregud som i ”Oh, vad bra!” eller ”Sicket skit”? :)

    Det är sjukt svårt, jag har själv inte klarat det en enda gångi modern tid och bara två gånger någonsin, tror jag.

  3. Snarare som i det sistnämnda….nu när man tittar tillbaka med dagens ögon. Men på den tiden hade jag förmodligen också givit det en chans som älskar rollspel. Man förstod aldrig ett spels eller hårdvaras begränsingar utan hoppades hela tiden någon enormt skulle dyka upp senare i ett spel.

  4. Ja, det har ju aldrig varit en storsäljare och frågan är om det ens kostat pengar. Inte särskilt många C64-ägare känner ens till det och det var sjukt svårt att hitta till emulator. Men det är släppt väldigt tidigt och jag minns det med välbehag eftersom det var 20 minuters avkoppling och slöspelande – och dessutom väldigt utmanande.

    Det riktigt roliga är dock att det är skrivet i Basic med allt vad det innebär. Det går ju till exempel att lista hela koden även i emulatorn ovan :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *