Skön retromusik: Bounces (1985)


YouTube är en väldigt bra uppfinning som mycket väl definierar vår tids syn på historia; syns det inte [på YouTube] så fanns det inte. Ska man skriva om retromusik i tv-spel kan man alltså inte gå emot denna princip, utan måste helt omfamna den.

Problemet är att dagens retrospel, Bounces till C64, inte finns på YouTube. Och tidigare spelet, Hypaball, knappt heller. Lösningen är att fixa det.

Så vad jag spenderade en kväll med var att tweaka emulatorerna VICE 64 och WinUAE så att både inspelning och uppspelning funkar fint, det kan vara lite sisådär med emulatorer annars. Trots att det är en ganska klen dator de emulerar så kräver de ofta ganska mycket kraft och att spela in både video och audio från det emulerade speler drar ytterligare.

Men jag tycker resultatet ni ser nedan blev ok, så även i framtiden gör jag nog gärna mina egna videor om inget vettigt redan är utlagt. På det viset adderar jag ju även till den totala retrohistorien.

Bounces är ett märkligt medeltida bollspel mellan vikingen Erik och den engelske(?) lorden i rustning Ashley. De är bundna i ett slags gummiband som förhindrar dem att gå alltför långt iväg och ska skjuta en liten boll i varandras takanordning för att få poäng. Poäng kan också få genom att man skjuter bollen på varann eller helt enkelt slår ner varann med den lilla svärdliknande bollpistolen de har i handen. Ja, det låter märkligt men det är sjukt kul om man spelar mot en vän; mot AI:n är det ganska trist.

[slideshow_deploy id=’10685′]

Mannen bakom musiken är Fred Gray som vi tidigare haft på tapeten med Enigma Force. I en intervju från 2001 ger han en skön beskrivning av hur man kunde få jobb i spelbranschen i mitten av 80-talet.

”Anyway, Tim told me he was really impressed with he way I had used sound on the VIC20 and offered me the post as in-house composer at Imagine – a one man music department lol – was that a shock.”

Gray blev aldrig jätteuppmärksammad för musiken till Bounces och spelet är relativt okänt för den stora retromassan, därav bristen på vettiga YouTube-filmer. Men faktum är att det är ett riktigt skönt och avancerat stycke och dessutom är spelet något av det roligaste som går att spela mot en annan mänsklig spelare på C64:an.

Så ge det gärna en chans.

Varsågod – Bounces till C64 från 1985

 


2 svar till “Skön retromusik: Bounces (1985)”

  1. One of my all time favourites among C64 games. It’s understandable as it really is an oddity, but still sad that it got so little attention. Simple, but 100 % addictive game play, character sprites are brilliant, music is incredible and background graphics are… well… not eye candy, but functional. Classic.

  2. I’m happy to hear that – I love it too :) What I love about it, other than the music, is the fact that it’s so balanced throughout the whole game. Two player constantly learn from each other and ”wear” each other out – until the very small details differ them apart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *