Talisman – vilka regler använder du?


Snart är det dags för en Talisman-kväll igen med grabbarna, vi hade hoppats på nån gång i november/december. Tidigare har vi mest kört svenska versionen men nu har jag införskaffat ett engelskt ex också – med större spelplan och tuffare figurer.

Men framförallt – med begripliga och logiska regler. De svenska reglerna är fulla av fällor för spelgrupper bestående av icke-konflikträdda.

Vilket får mig att undra; vilka specialregler kör ni med? Någon som fortfarande spelar?

Nu när vi har ett originalspråkigt ex som dessutom har en stor FAQ-sektion för kniviga situationer så tror jag att vi kör exakt med originalreglerna och ser hur det funkar. Annars är jag som sagt en ganska ivrig representant för trenden att ändra regler efter eget behag, så kallade husregler.

Tidigare har vi haft följande extraregler:

Endast en besvärjelse per omgång och spelare

En del figurer har eviga besvärjelser och får en ny så fort den gamla använts. Det finns även föremål som ger samma förmåga. Ibland behöver en sådan spelare en viss besvärjelse han/hon vet finns i högen och väljer därför att ”bränna” sina bevärjelser på ingenting bara för att få skyffla runt i högen tills rätt kort kommer. Medan sådan taktik fungerar bra i spel som Magic: The Gathering är det direkt förstörande för Talisman. Därav regeln – som också sänker Trollkarlens nivå något, det är ändå en hyfsat bra karaktär.

Att bli av med talismanen i Eldsdalen innebär död och förintelse

Reglerna säger tydligen numera att det inte gör det. Det är bara när du ska in i Eldsdalen som spelet kontrollerar att vederbörande har en talisman; om något händer efteråt så förändrar det inget. Vi hade dock en regel som sade att ingen spelare fick mista sin talisman i Eldsdalen (det är ju eld ju…) utan att genast förlora ett liv, alla följeslagare och måste Återvända. Roligast var att lägga Beslagta på personen eller spela som Tjuven och gå in i Eldsdalen till spelaren och helt enkelt sno talismanen. :)

Inre regionen kan inte påverkas av besvärjelser

Om man vill ha ett snabbare spel men inte ändra på grundreglerna alltför mycket (det finns en del tips i regelhäftet) kan man helt enkelt förklara Inre regionen en magifrizon, det går alltså inte att nå den utifrån via besvärjelser och de går heller inte att använda annat än i salen där Härskarkronan finns – vilken kan sägas vara ytterligare en region; den fjärde. Det gör att spelare som träder in i Inre regionen lättare kan ta sig framåt utan att andra, potentiellt svagare figurer, stör dem på vägen. Och mindre risk att de tvingas Återvända.

 

[slideshow_deploy id=’11541′]

I övrigt tvingade den svenska versionen oss i stort sett till regeldiskussion vareviga gång. Ett kort säger ”Två guldsäckar” men instruerade en likväl att bara ta en. Ett annat kort sade att ”ingen ond spelare kan röra detta föremål”; betydde det då att man kan ha det på sin mula eller måste man släppa det? Den svenska versionen är full av konstiga översättningar och tvetydigheter ni måste avgöra en gång för alla.

Tips: Skapa en egen Härskarkrona av guldpapper, eller nåt annat. När spelet väl är nära sitt slut och de flesta av er har fått ymnigt med vin eller öl i er uppskattar man mer det faktum att den som håller på att vinna sitter med en diktatorisk krona på huvudet. Jag vet, det är fånigt – men jag lovar att den där pappkronan ger mer respekt än du kan föreställa dig just nu. Dessutom ger det bra bilder att lägga ut på Fejjan.

Capcom hade under 2007 planer på att ge ut en digital spelversion av Talisman till PC, PS3 och Xbox 360. Tyvärr tvingades de byta ut utvecklarna och detta ansågs vara för dyrt och projektet lades ner. Varumärket är nu tillbaka i knät hos Games Workshop. Synd, riktigt synd.

 


8 svar till “Talisman – vilka regler använder du?”

 1. Gillade din artikel om Talisman. Kommer ihåg alla våra spelkvällar när vi var yngre och det stämmer väldigt mycket med det där om konflikter, haha. Hoppas den engelska versionen är bättre. Tyvärr spelas det inte mycket här upp i Åhus men mina kottar hade säkert gillat det. Vet du om man kan få tag på det svenska spelet i vilken affär som helst?

 2. Det är faktiskt exakt samma svenska spel vi kört på hittills, som vi körde på när vi var små; inköpt på leksaksaffären på dåvarande Rosengårds Centrum :) I ganska bra skick fortfarande, den enda skavanken är hålet i Alven jag gjorde när jag öste tärningen i den i ursinne. Om vi fixar nån sammankomst i vinter/vår med Janne kan vi lira, om du vill?

  Jag tror inte att svenska Talisman går att få tag på i affärerna längre, nej. Wikipedia säger: ”Talisman gavs ut i Sverige av Target Games under varumärkena Äventyrsspel (första utgåvan) och Casper (andra utgåvan). Speltekniskt sett är de två utgåvorna identiska.”

  Jag hade sökt på Tradera eller Blocket. Det fanns en kille som åkte runt på Skånes loppisar med en stor samling kompletta spel, vet inte om han håller på fortfarande. Av honom köpte jag Travspelet, Tjuv och Polis (med träbilen) och Sjörövarön i väldigt bra skick.

 3. Hej
  Jag och min dotter har spelat Talisman. Men vi förstår inte hur man gör för att få stanna kvar i inte ringen. Som vi tolkar det blir man så gott som varje gång utsparkad. Vi förstår helt enkelt inte hur man räknar vid rutan då man skall slå tre tärningar. Kan du ge oss några exempel
  Med vänlig hälsning
  Andriette Bågenholm

 4. Hej Andriette! Du ska helt enkelt slå under ditt värde med de angivna tärningarna. Om du exempelvis har 4 i styrka och behöver slå 3T6 så ska du få 4 eller mindre. Om du slår mer än 4 så kollar du differensen och kollar på vilket ställe du dyker upp. Slår du t.ex. 6 så kollar du på vad det står vid 2 osv. Lycka till!

 5. Hej

  Kan tillägga att med ett värde på 10 har man 50% chans att klara Kryptan eller Gruvan per försök.

  Sannolikheten ändras mycket per steg där kring 10 – det är väldigt mycket lättare att slå max 11 på 3T6 än att slå max 9.

  Våra husregler för de med oändliga besvärjelser är max en under den spelarens drag och max tre under ett helt spelvarv.

 6. Tjena. Fick alldeles nyss tag i Talisman för 10kr i vår återvinningsbutik. Verkar komplett förutom att regelhäftet saknas. Har du något tips på länk eller möjlighet att fotografera ditt häfte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *