Så fixar du ditt bordshockeyspel

30 november, 2010 av: Jimmy Wilhelmsson  

Hockeysäsongen är i full gång och då kan det även vara lockande att dra fram sitt bordshockey eller kanske rentav skaffa ett nytt? Om du skaffar nytt kan det vara läge att fixa till det lite grann så att det håller längre och är bättre att spela på.

Jag har tre glasklara och hyfsat enkla tips som tar både förlänger spelets livslängd och förhöjer nöjet. Kom gärna med egna om du har.

Förstärk skenorna

När du filar en spak fram och tillbaka i hög fart uppstår friktion som förr eller senare kommer att äta sig in i plasten och göra hålen i skenorna större. Dels blir spaken då vinglig men det kan också leda till vassa kanter som trasar sönder ivriga spelfingrar och det vill vi ju gärna undvika.

Det du gör är att du limmar fast brickor över hålen på ett nyinköpt spel; dessa är ju gjorda av metall och nöts inte ut i första taget. Används så starkt lim som möjligt men bered dig ändå på att de nån gång under spelets livstid åker av – då får du helt enkelt limma på dem igen. Givetvis måste du dra av det svarta gummihandtaget på varje spak för att få på brickan – men det begrep du säkert.

Byt ut målnätet

Det följer med två fula vita plastnät som ska hängas i målkassen för att förhindra att pucken flyger ut igen; mål räknas som bekant bara när en puck stannar kvar. Bättre än dessa plastnät är att skaffa en lång tunn metallkedja och hänga småbitar av den i taket i målkassen. Kedjorna fångar upp pucken och släpper ner den i kassen men släpper även in en rullande puck om den har fart nog.

Kedjan bör vara så klen att du kan dra sönder den med bara din armkraft; du ska nämligen med en kniptång öppna länken vid lämplig längd och sätta den på målet och därefter knipa ihop länken igen så att kedjan hänger kvar. Vilken färg du väljer är en smaksak, mina är svarta.

Ett alternativ är att sätta upp en tygbit. Detta rekommenderar jag inte då du dels inte ser din egen målvakt bakifrån men tyg har också en förmåga att inte hänga rakt ner eller också stoppa rullande puckar effektivare än den tyngre kedjan eftersom så små tygbitar inte ger med sig lika lätt som en tunn kedja.

Preparera isen

Om ni ska spela en längre stund eller rentav ha tävling kan det göra spelet intressantare om ni preparerar isen med vanligt potatismjöl. På plastytan gör nämligen det fina pudret att pucken glider snabbt som attan och det gynnar den som är duktig, ungefär som en välspolad is i hockeyrinken.

Hemligheten är att bara sprida ut ett tunt, tunt lager på isen och därefter blåsa bort överflödet ner i spelarskårorna så att inga klumpar ligger kvar. Det är därför bra om ni sätter spelet på en filt och inte direkt på bordet eftersom du annars har potatismjöl överallt. Använd aldrig ben till ett bordshockeyspel, det tar udden ur hela känslan och dessutom är det sällan du får dem att stå exakt rakt och då tippar isen.

Gott mos – bara att lira på! Har du lärt dig några finter än?

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.Kategori: Bordshockey
Etiketter: ,

Kommentarer

19 kommentarer till “Så fixar du ditt bordshockeyspel”
 1. John skriver:

  Det där stämmer inte alls.

 2. Spelpappan skriver:

  Det där var en så rättstavande och finurlig spambot att jag låter det stå kvar bara för att visa andra.

 3. Jocke skriver:

  När det gäller klassikern potatismjöl på planen så rekommenderar jag i stället att man sprayar på tunt med silikonspray över den slitna plastytan, därefter fördelar man ut och torkar av överflödig vätska med en luddfri trasa. Potatismjölet har tyvärr den olägenheten att när det åker ner i spåren så är risken stor att det fastnar på reglagestängernas kugghjul som då kan börja kärva.

  Tänk på att vara sparsam med silikonsprayen då det är mycket drygt att använda.

 4. Spelpappan skriver:

  Tack för det tipset, det ska jag rentav testa nästa gång det är dags för bordshockey. För att Det Riktiga Hockey-VM i maj inte ska bli en i förväg alltför uppgjord händelse tränar jag inte alls mellan gångerna längre :)

  Däremot gillar jag att pimpa mina spel, förmodligen är det dessutom dags att skaffa ett nytt inför nästa tävling.

 5. Jocke skriver:

  Friktionen blir minimal, inledningsvis kan det vara svårspelat eftersom pucken glider och glider bara man touchar den lätt. Underlaget blir ruskigt snabbspelat, som sagt kan det vara svårt att behärska i början innan man blir van.

  Brukar själv pimpa mina hockeyspel, bl.a. med ovan nämnda metoder. Dessutom gillar jag att pimpa hockeygubbarna. Med ett par fina penslar, några burkar hobbyfärg och sist några lager klarlack (håller hockeylirarna fräscha betydligt längre) så fixar man det enkelt. Tänk på att det är viktigt att först måla dem med ett lager grundfärg, detta för att täckfärgerna ska fästa bättre.

 6. Spelpappan skriver:

  Precis, det borde väl dock gå lika bra med grundsprej som jag använder till dioramor och annat som består av plast? Skull White från Games Workshop borde fungera bra även till hockeygubbar. Dessutom finns numera helvita gubbar så att grundfärgerna inte lyser igenom.

  http://www.unispel.com/catalog/skull-white-spray-p-578.html

  http://www.spelexperten.com/stiga-hockeyspel/svenska-lag/stiga-bordshockeylag-mala-sjalv.html

 7. Jocke skriver:

  Det funkar säkerligen mycket bra med färg i sprayform, man sparar tid och resultatet blir gott. Viktigt att tänka på att använda färger och klarlack av samma fabrikat, om man blandar så finns risken att färgen ”reser” sig när man stryker på klarlacken.

 8. Peter skriver:

  Så vilket bord bör en skaffa? Har inte spelat på rätt många år, men var hyfsad förr och sen flytten till villa har vi ju 135 kvm källare att fylla med roligheter. Det verkar finnas en del olika alternativ numera: http://stigagames.com/en/product-type/table-games/games/ – fast jag antar att skillnaden mellan vanliga Play-off och Stanley Cup-versionen enbart är kosmetisk.

 9. Peter skriver:

  Snyggt förresten med Maxell-reklamen i slottet på bilden ovan… Klädsamt retro.

 10. Spelpappan skriver:

  Vi kör det hederliga gamla Play-Off, vet inte om det finns några funktionstekniska skillnader mellan dem – men eftersom vi i turneringar har flera spel igång samtidigt vill vi att de ska vara exakt likadana.

  Gammal reklam är halva nöjet :)

 11. Peter skriver:

  Tack tomten, för Stiga High Speed-brädet. :) Nu är vi back on track här. Hm, borde det inte gå att ordna med någon sorts robotstyrning för onlinematcher…?

 12. Alexander skriver:

  I ett halvdesperat försök, så ställer jag min fråga här!
  Köpte ett Stiga Play Off ”till grabben” i treårspresent. Det blev ju så klart omåttligt populärt, per omgående.
  Dock upptäckte vi att båda centrarna var ganska tröga att snurra runt. Vid felsökning upptäckte vi att den vinkelväxlare som står på högkant (under spelaren) ramlar ner någon millimeter när man vrider reglagestången, vilket leder till att det blir trögare att vrida runt spelaren.
  Har någon något bra tips på hur man löser det? (Om någon råkar läsa detta, 7 år efter OP)
  För övrigt verkar bloggen väldigt intressant. Kommer nog kika runt lite mer på den!

 13. Jimmy Wilhelmsson skriver:

  Hej Alexander! Det där låter ju som rena fabrikationsfel och jag tycker att du ska kräva ett nytt spel – jag har inga direkta tips på hur du löser saker som inte ens från början fungerar som tänkt. Sorry.

 14. Anders Carlsson skriver:

  Av en slump såg jag ett Stiga bordshockeyspel uppställt igår. Jag vet inte exakt årsmodell, men huvudsponsorn var Flux, dvs fluorsköljning. Det roade och förvånade mig en aning. Hade det varit hippa Listerine kunde jag förstå det men Flux känns mer foträtt och något tandläkaren rekommenderar än någon som köper största reklamplatsen på isen, om det så må vara ett bordshockeyspel. Om man kan polera ytan med fluorsköljning ska jag däremot inte sia om.

 15. Herman skriver:

  Byt spaken till en ny finns att köpa nya
  Eller kräv en ny spak, där du köpte spelet
  Eller hör av dig till stiga, och fråga om det ska vara så här.

 16. Fredrik skriver:

  Vi kör bordshockey på fika o lunchrasterna men ett problem är att pucken skjuts av spelet hela tiden. Jag undrar om det finns någon liknande plastkåpa som täcker hela spelet som finns på spelhallar där bordshockey finns att köpa någonstans? Undrar även angående själva plastkugghjulen som används på ändarna av skenorna för att kunna snurra spelarna, dessa har en tendens att slitas ganska fort. vi nöter ner ett hockeybord på 1-2 månader just för att dessa plastkugghjul nöts ned.

 17. Jimmy Wilhelmsson skriver:

  Fredrik: Nej, men det har faktiskt funnits. Jag minns att jag letade frenetiskt efter en sådan kåpa på 80-talet, men frågan är om de producerades i någon större skala. Jag tror att de helt enkelt är svåra att frakta och lätt går sönder samt tar mycket lägerplats. Att ta i så att pucken far ut är i längden en ganska dålig taktik lösningen är helt enkelt att ha många reservpuckar och försöka hålla den på isen. I en dylik kåpa riskerar den bara studsa runt och gå i mål på mer eller mindre knäppa vis.

  Att slita kugghjulen är lite ovanligt, tycker jag? Men visst, spelar ni flera timmar varje dag kanske det händer. STIGA har reservdelsspakar där kugghjulen ingår – men jag tror inte att de säljer lösa kugghjul, tyvärr.

  https://www.spelexperten.com/spelbord/stiga-hockeyspel/tillbehor/reglagestang.html

  Kör hårt! :D

 18. seriös bords spelare. skriver:

  stigas gjutformar slits och byts ut vid jämna mellanrum där av olika kvalitet på spel. vid en bra batch håller kuggar hur länge som helst vid en dålig ramlar som isär från stängerna direkt. ett tips är att spraya silikon på en trasa och dra spakarna i då och då går smidigare spel även lägga en droppe på ovansidan av glidbanorna lyft försiktigt på isen och lägg på. spruta ALDRIG silikon på isen..
  ett tips till är att formklippa en bit filt å limma i mål koppen för st minska utstuds

 19. Jan-Erik skriver:

  Precis beställt nytt spel.
  Ska bli intressant att middag det.

  Vad är det för diameter på stängerna ?

  Någon som hittat liknande dessa som passar ?

  https://www.amazon.com/Oilite%C2%AE-Sintered-Bearings-Diameter-Thickness/dp/B006AWJW2Y/ref=sr_1_25?_encoding=UTF8&c=ts&dchild=1&keywords=Flanged+Sleeve+Bearings&qid=1609505366&s=industrial&sr=1-25&ts_id=5297273011

Kommentera