Skön retromusik: Day of the Tentacle (1993)


Inte så ofta jag pekar ut ett retrospel från 90-talet och ännu ovanligare att det handlar om PC. Day of the Tentacle är den hyllade uppföljaren till likaledes hyllade Maniac Mansion från 1987.

Och visst är själva spelet briljant – men för mig var också intromusiken början till något nytt inom spelvärlden.

Tim Schafer är en herre som fortfarande är i högsta grad involverad i vad som händer i spelbranschen. Fortfarande aktiv i egna bolaget Double Fine Production efter ett knappt decennium på utvecklarstudion LucasArt har han titlar som The Secret of Monkey Island 2, Grim Fandango och nu senast Brütal Legend bakom sig.

Schafer är alltså känd för sitt otroliga berättarskap och sin kreativitet vad gäller manusförfattande i tv-spel. Men eftersom den här inläggsserien handlar om retromusik så är det ju kompositörerna Clint Bajakian, Peter McConnell och Michael Land som främst ska hyllas eftersom de stått för respektive dels musik i Past, Present och Futuredelen av Day of the Tentacle.

[slideshow_deploy id=’10657′]

Och redan intromusiken (som börjar på allvar cirka 2:20 in i klippet nedan) sätter en viss standard som tidigare inte synts i särskilt många spel; det aktiva användandet av ett tema. Musikslingan som börjar med ouvertyren till William Tell av Rossini är ett mästerverk som flitigt nyttjas genomgående i hela spelet och det var inte särskilt vanligt vid denna tid, helt enkelt därför att musik dels är dyrt att skapa och sög en del resurser som maskinerna inte hade haft tillgång till tidigare.

Till PC var dock detta ett mindre problem eftersom spelen där kunde använda sig av MIDI-interfacet, vilket är ett slags standardiserat notbladssystem för datorer och digitala musikinstrument. Det enda spelet gör är alltså att berätta för datorn vilka toner som ska spelas hur och med vilket intstrument. Det är sedan hårdvaran i datorn som styr exakt hur det låter; hade du ett kraftigt ljudkort av till exempel typen Soundblaster AWE32 lät det maffigt – om du hade någon billigare variant lät det torftigare. I vilket fall sköts musiken på detta vis mestadels av hårdvaran.

Varsågod – Day of the Tentacle till Windows från 1993

 


4 svar till “Skön retromusik: Day of the Tentacle (1993)”

 1. Ville bara säga hej och att jag hittade hit när jag googlade efter lämpliga Wii-spel till vår 2,5-åring. Ja, han är lite ung kanske men sitter redan nu och flyger helikopter i pappans krigsspel och det gillar jag inte alls. Så nu är jag på jakt efter något mer passande. Kul initiativ till blogg;-)

 2. Det var onekligen lite tidigt att bli pilot :)

  Till Wii finns, som till de flesta andra konsoler i den senaste generationen, ganska många spel att ladda hem. Fördelen med dem är att han kan starta dem utan att byta skiva, vilket brukar vara ett litet aber när man är liten. Har du dessutom ett litet sd-kort att spara dem på (bara att sticka in i maskinen) så kan du spara många spel innan utrymmet tar slut.

  Jag kan rekommendera samtliga Donkey Kong Country-titlar om han nu är så pass duktig som du beskriver men det finns en hel massa annat också. Tyvärr även rätt mycket skräp, så läs recensioner eller fråga först om du är osäker.

  Vilken typ av spel gillar han förutom ditt helikopterspel?

 3. Åh, halva hans nöje är att trycka in och ut skivorna (och repa dem på vägen):-)
  Jag ska genast vidarebeforda infon till han som går under namnet ”spelpappan” i vår familj och se vilka spel han tror kan falla Hugo i smaken.
  För tillfället har han annekterat pappans padda på vilken han spelar flipper, angry birds, bilspel etc urskiljningslöst och med mycket blandat resultat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *