Skön Retromusik: Flimbo’s Quest (C64, 1990)


Vem är egentligen Flimbo? Förutom att han låter som de där håren i halsen som rökare så effektivt bränner bort – så är det en liten kille i ett synnerligen populärt plattformsspel vid förrförrförra decennieskiftet.

Som i dag är nästan bortglömt. Ja, spelet Flimbo’s Quest alltså. Förrförrförra decennieskiftet är omöjligt att radera bort, tack vare Filip & Fredriks eviga programidéer.

Flimbos namn bär på en kul anekdot. Tack vare den kreativa loggans något snäva kerning och att den på omslaget var skriven med brunt på blå bakgrund utläste en del namnet som Fumbo. Jag har till och med sett spelaffärer skriva Fumbo’s Quest i sina annonser i datortidningar, vilket är kul.

[slideshow_deploy id=’10632′]

Till C64 är Flimbo’s Quest extra bra eftersom det dök upp när maskinen egentligen var död rent marknadsmässigt. Musiken skapades av legendariska gruppen Maniacs of Noise från Holland som skapat musik och ljud till ofantliga mängder produktioner både innan och efteråt.

Faktum är att hela produktionen är holländsk; även spelmakaren själv, Laurens van der Donk, kommer därifrån och var sedan tidigare en skicklig medlem i den demoscen som var stor på 80-talet.

Mest känd från Maniacs of Noise är dock en av grundarna, Jeroen Tel, som även legat bakom musiken till C64-spel som Turbo Out Run, Rubicon och Cybernoid. Tel är fortfarande aktiv musiker och släpper fortfarande musiksamlingar till datorer. Att gå igenom allt tar sin modiga stund, men om du blir sugen – så varsågod :)

Håll till godo – Flimbo’s Quest till C64 från 1990

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *