Skön Retromusik: Flimbo’s Quest (C64, 1990)

14 april, 2011 av: Jimmy Wilhelmsson  

Vem är egentligen Flimbo? Förutom att han låter som de där håren i halsen som rökare så effektivt bränner bort – så är det en liten kille i ett synnerligen populärt plattformsspel vid förrförrförra decennieskiftet.

Som i dag är nästan bortglömt. Ja, spelet Flimbo’s Quest alltså. Förrförrförra decennieskiftet är omöjligt att radera bort, tack vare Filip & Fredriks eviga programidéer.

Flimbos namn bär på en kul anekdot. Tack vare den kreativa loggans något snäva kerning och att den på omslaget var skriven med brunt på blå bakgrund utläste en del namnet som Fumbo. Jag har till och med sett spelaffärer skriva Fumbo’s Quest i sina annonser i datortidningar, vilket är kul.ANNONS

GENERATION 64 är en maffig bok om de unga svenskar som växte upp med hemdatorn Commodore 64 spå 80-talet. Detta är en bok för dig som satt med en Commodore 64 som ung och kände dig delaktig i något större men kanske inte visste exakt vad. Den kommer att få dig att skratta, minnas och skaka på huvudet.

Pris: 299:-
Inbunden, 180 sidor, utgiven 2014

Läs mer om boken hos Fandrake.Till C64 är Flimbo’s Quest extra bra eftersom det dök upp när maskinen egentligen var död rent marknadsmässigt. Musiken skapades av legendariska gruppen Maniacs of Noise från Holland som skapat musik och ljud till ofantliga mängder produktioner både innan och efteråt.

Faktum är att hela produktionen är holländsk; även spelmakaren själv, Laurens van der Donk, kommer därifrån och var sedan tidigare en skicklig medlem i den demoscen som var stor på 80-talet.

Mest känd från Maniacs of Noise är dock en av grundarna, Jeroen Tel, som även legat bakom musiken till C64-spel som Turbo Out Run, Rubicon och Cybernoid. Tel är fortfarande aktiv musiker och släpper fortfarande musiksamlingar till datorer. Att gå igenom allt tar sin modiga stund, men om du blir sugen – så varsågod :)

Håll till godo – Flimbo’s Quest till C64 från 1990

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.
Kommentera