DatorMagazin var tidningen många av oss växte upp med. Jag ägnar därför ett helt kapitel åt denna klassiska blaska i min bok, GENERATION 500.

DatorMagazin Retro hittar du nuvarande förlagets nostalgiska nyutgåvor. Och på dmzarkivet.se finns nästan alla gamla nummer att läsa, helt gratis! 

För 20 år sedan – Sveriges egen Amiga-mässa

31 maj, 2011 av: Jimmy Wilhelmsson  

Med en bunt Datormagazin och minnen från förr kommer jag att börja gå igenom vad som gällde teknik- och spelmässigt för exakt 20 år sedan.

Denna första gång handlar det om Last Ninja III till C64, öppnandet av den första (och enda?) svenska Amiga-mässan och de många nya spel som visades upp på CTS i London, vilket kan vara passande med spelmässan E3 runt hörnet.

Den 11-12 maj får vi uppleva något historiskt”, skrev Datormagazins chefredaktör Christer Rindeblad på sin ledare i nummer 9 1991. AmiCon-91 skulle bli den första svenska Amiga-mässa någonsin och bättre reklam än så kunde initiativtagaren Ola Åberg knappast få.

Och det kunde han, enligt egen utsago, behöva. Inte nog med att han inte fick någon lön för de sju månader han arbetade dygnet runt för att förbereda alltihop – om det skulle gå åt skogen var det han och AmiCons ordförande som fick ta hela smällen. Datormagazins Ylva Kristoferson rapporterar sådär snyftigt att dolk förmodligen kände att de bara måste ta sig dit.

Själv ligger Ola efter med både hyra och andra räkningar. Telefonräkningen vill han inte ens tänka på.

Nu gick det rätt ok. I nästa nummer ägnar Rindeblad ännu en ledare åt att skriva om vikten av AmiCon-91 och dess framgångar. 5.500 besökare får faktiskt anses vara en succé – och ska man jämföra med antalet Amiga-ägare i landet så motsvarade det faktiskt 7 procent av dem allihop. Men mer om det i nästa retrotitt.

Och ännu i dag jobbar ju massor av spelfantaster och entreprenörer i allmänhet gratis dygnet runt för att få jobba med sina drömmar. Någon har sagt att det är brist på motivation som dödar affärsidéer – inte brist på pengar; och det är nog så sant – även om pengar har en tendens att påverka just motivationen i endera riktning.

I mässprogrammet hittar vi flera roliga detaljer som till exempel Jonnie Brundin från SAS som berättade hur bolaget använt sig av InfoChannel-systemet(!).ANNONS

GENERATION 500 är den stora boken för dig som växte upp med hemdatorn Amiga 500. Den tar upp det mesta kring spelen, musiken, grafiken, demopartyn och möjligheterna bortom de trista PC-maskinerna. Det var Amiga 500 och demoscenen som gjorde hemdatorn cool.

Pris: 299:-
Inbunden, 180 sidor, utgiven 2017

Läs mer om boken hos Fandrake!I samma nummer förklarar recensenten Pontus Berg att Last Ninja III är bästa C64-spelet någonsin – och med denna titel kan man påstå att den lilla grå brödburken gjorde samma storstilade sorti med tredje delen i System 3:s Last Ninja-serie som Nintendo GameCube gjorde med The Legend of Zelda: Twilight Princess.

Det går inte att underskatta Last Ninja-seriens betydelse för Commodore-maskinens popularitet. Än i dag minns folk hur musiken och grafiken fullkomligt blåste undan benen för alla andra och stod som ensam spjutspets som bevisade vad maskinen faktiskt var kapabel till.

Ett Last Ninja IV sägs ha varit på gång men System 3 ville inte lyssna när Jon Wells, en av seriens producenter, försökte övertala dem år 1993. Han lär till och med ha skapat några demonivåer och musik för att övertyga dem, men det blev blankt nej.

I London gick Computer Trade Show, CTS, av stapeln och mängder av nya spel visades upp – hela 150 stycken, faktiskt. Parallellerna till dagens E3 (som startade 1995) är tydliga och egentligen fungerade det likadant då – fast mycket mindre påkostat.

CTS var dåtidens viktigaste europeiska spelmässa och Game Developers Conference Europe kördes faktiskt jämsides med denna mässa under åren 2001 till 2004. År 2005 fick till slut CTS kasta in handduken sedan organisatören förklarat att de lämnar den brittiska mässmarknaden – och så var en sjuttonårig saga slut.

Gods från Bitmap BrothersANNONS

DATATRÖJAN är ett måste på demopartyt eller på arbetsplatsens afterwork. Visst, någon kommer säkert iklädd en Star Trek-tröja - men COMMODORE slår ändå högre! Välj mellan GENERATION 64 och GENERATION 500 (eller ta båda). Storlekar från S till XXL.

Pris: 239:- styck
Modell: Gildan Softstyle 100% bomull

Beställ den på Fandrake för gratis frakt!På mässan år 1991 kunde vi bland annat beskåda de kommande klassikerna; Railroad Tycoon från Microprose, Gods från Bitmap Brothers, SWIV från The Scales Curve – samt besvikelserna Barbarian II från Psygnosis, Shadow Dancer från U.S. Gold och Wing Commander II från Mindscape – vilket såklart är en besvikelse eftersom det aldrig kom till Amiga som utlovat.

Givetvis delades det ut priser också. Bland dessa kan nämnas att The Secret of Monkey Island fick pris som bästa äventyrsspel, att Årets datorspel blev Lemmings och att årets konsolspel blev Tetris till GameBoy.

Det var en härlig tid.

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.


DatorMagazin var tidningen många av oss växte upp med. Jag ägnar därför ett helt kapitel åt denna klassiska blaska i min bok, GENERATION 500.

DatorMagazin Retro hittar du nuvarande förlagets nostalgiska nyutgåvor. Och på dmzarkivet.se finns nästan alla gamla nummer att läsa, helt gratis!
Kommentarer

3 kommentarer till “För 20 år sedan – Sveriges egen Amiga-mässa”
 1. Erik Starck skriver:

  Känns helt rätt att tipsa om den här videon till detta inlägget:
  http://www.youtube.com/watch?v=4qsWFFuYZYI
  Även om Amigan såklart hade 16 bitar. :)

 2. Spelpappan skriver:

  Ja, den är fin. Nästa 20 år sen kommer i kväll, om allt går väl.

  Den stora skillnaden mellan 8 och 16 bitar för Commodores del var ju att man försökte satsa på företagsmarknaden med Amiga, vilket man misslyckades med i kampen mot PC. Precis som med CDTV låg man alldeles för långt fram och floppade rejält, mest på grund av dålig ledning och att man förde krig på flera fronter samtidigt – något storbolagen mäktar med i dag, men som inte var särskilt vanligt för 20 år sedan då man skulle hitta sin nisch.

 3. Richard skriver:

  Japp, jag sörjer fortfarande för att Commodore gick i konkurs i april 1994. Skulle vara intressant att se vad som skulle hänt med Amigan om man satsade mer på den och fick ut sin AAA+ chipset etc som Dave Haynie och gänget satt och höll på i slutet.

Kommentera