Skön Retromusik: Bomb Jack (C64, 1986)

8 maj, 2011 av: Jimmy Wilhelmsson  

Mark Cooksey är en renommerad C64-musiker som vi haft uppe i Retromusik-inlägg redan tidigare, närmare bestämt för musiken till Ghosts ’n Goblins.

Som jag beskrev redan i den texten har han legat bakom musiken till klassiker som 1942 och Paperboy – men frågan är om inte temat till Bomb Jack är den låt folk älskar mest.

I många fall då ett arkadspel ligger till grund för dator- och konsolversioner skiljer sig musiken åt mellan spelen, mycket på grund av rättigheter men också för att utvecklarna på den tiden själva ibland avgjorde musikvalet lite som de ville. Musiken var helt enkelt inte särskilt prioriterad, trots att den var älskad – en slags paradox, kan man tycka.

Cooksey har själv förklarat  i en intervju att han förmodligen gjort fler cover-versioner än någon annan musiker och att han givetvis egentligen hade velat göra egen musik oftare. Att Bomb Jack-musiken blivit så klassisk med tiden förklarar han kort och gott med att C64-versionen faktiskt innehöll en version av Jean-Michel Jarres välkända stycke Magnetic Fields, Part II – och att bortglömde Jarre (som för övrigt är son till filmmusikskaparen Maurice Jarre) på den tiden var husgud hos många spelare/kodare/datornördar kan vara svårt att förstå för en som inte var med på den tiden.

Noterbart är att ingen någonsin sökte rättigheterna att få använda Jarres musik i spelet.

I think I would have preferred to compose my own music most of the time, however the programmers reigned supreme when it came to many of the decisions especially where it concerned the lowly musician. A lot of the games were arcade conversions or licensed titles and hence the music was copied from the original source, when an original product was produced the programmer would often want some of their favourite music in the game (such as J.M.Jarre). At the time the copyright law was a bit of a grey area as far as computer music was concerned and we got a way with doing cover versions.ANNONS

GENERATION 64 är en maffig bok om de unga svenskar som växte upp med hemdatorn Commodore 64 spå 80-talet. Detta är en bok för dig som satt med en Commodore 64 som ung och kände dig delaktig i något större men kanske inte visste exakt vad. Den kommer att få dig att skratta, minnas och skaka på huvudet.

Pris: 299:-
Inbunden, 180 sidor, utgiven 2014

Läs mer om boken hos Fandrake.Personligen tycker jag att Bomb Jack som spel är grymt överskattat. Du spelar en mantelbeklädd superhjälte som desarmerar bomber vid kända turistmål – med fåglar och rymdvarelser som vill stoppa dig. Spelet har en hyfsat hög inlärningskurva eftersom de målsökande fienderna faktiskt är ganska svåra att bli av med redan på första banan.

Men musiken – den är som sagt riktigt klassisk. Och ärligt talat – har du nånsin hör hela låten?

Varsågod – Bomb Jack till C64 från 1986

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.
Kommentarer

7 kommentarer till “Skön Retromusik: Bomb Jack (C64, 1986)”
 1. Richard skriver:

  Nja…Bomb Jack musiken är inte bra. Den platsar inte bland din retromusik.
  Om det är musiken det handlar om är musiken i Bomb Jack II bättre.
  Fast bäst musik av Bomb Jack klonerna har Bombo:

 2. Spelpappan skriver:

  Ah, jag tycker den är grym; simpel och clean, precis som minnesvärda C64-låtar brukar vara.

 3. Mathias skriver:

  Jarre ”bortglömd”?? I beg to differ…

 4. Spelpappan skriver:

  Jag vet inte; jag frågade lite yngre människor och de hade aldrig hört talas om honom och än mindre hört musiken. Hans musik åldras tyvärr inte väl för 15-25-åringar av i dag.

 5. Momme skriver:

  Men inte är det Jarre i introt ovan?? Det är väl bara i själva spelet man hör MF2? /Momme

 6. Momme skriver:

  Här är en länk från BJ med JMJs MF2…

 7. Spelpappan skriver:

  Nej, det är inte Jarre i introt ovan. Låten från Magnetic Fields spelas bara på en av nivåerna, som du säger.

  Men det skriver jag ju inte heller, jag skrev bara att spelet innehåller en Jarre-låt och citerar Cooksey kring detta, för det är just mystiken kring detta som gjort spelmusiken känd. Men det är alltså introlåten jag tycker är bra och vill lyfta fram.

Kommentera