Skön Retromusik: Out Run (C64, 1988)


En del saker försvinner aldrig. På Sturups flygplats brukade vi åka och käka när min farbror från Stockholm var nere och hälsade på. Där stod ett par arkadmaskiner och glänste förföriskt – och mest glänste Out Run.

Ett par år senare dök spelet upp i en helt ok konvertering av Out Run till Commodore 64. Med musik som var nästan lika bra som originalet; bättre om man gillar det mysiga ljus SID-chipet kunde klämma ur sig.

Out Run var ett bilspel det går tretton på dussinet av i dag. Du ska köra så fort som möjligt och nå checkpoints innan tiden tar slut. krockar du och voltar är spelet i stort sett över, eftersom du aldrig kommer att hinna i kapp den snåla tidsgränsen igen – men oavsett hur svårt det var kunde andra bilspel inte matcha den, på den tiden, underbara körkänslan blandat med oförglömliga och cruisevänliga låtar.

Ja – iallafall inte förrän Lotus-serien dök upp på Amiga 500.

[slideshow_deploy id=’10610′]

Skapare av denna klassiska bilförarspelserie, Yu Suzuki, har en hel del på sitt samvete – däribland Virtua Cop, Daytona USA, Virtua Fighter och klassiska rollspelsserien Shenmue.

Men eftersom vi är mest intresserade av musik här fokuserar vi istället på Hiroshi Miyauchi som skapade de minnesvärda låtarna i världens första spel i vilket du kunde välja bakgrundsmusik; det du. Det finns tydligen en japansk skådespelare som också heter Hiroshi ,som dessutom stavar sitt namn likadant, vilket leder till viss förvirring för oss som inte kan japanska. Det är kanske som att heta Thomas Johansson i Sverige, vem vet?

Miyauchi spelade klaviatur och ingick även i Segas eget husband(!) som hette S.S.T. Band – kort för Sega Sound Team eller Super Sonic Team, beroende på när man frågade herrarna i fråga. Detta band bestod alltid av sex medlemmar och gjorde ”rockversioner” av låtar till Sega-spel de både släppte på samlingsskivor och uppförde i livespelningar. Japans spelkultur är i många avseenden (utom möjligtvis just när det gäller spelkvaliteten) vida överlägsen vår egen.

Miyauchi kallade sig under den tre år långa bandsejouren för Hiro men lämnade gruppen under 1990.

Allra kändast av de fyra originallåtarna från Out Run är förmodligen Splash Wave du kan höra nedan.

En annan känd låt är Magical Sound Shower och anledningen till att jag tar upp även denna här (trots att jag normalt bara tar med en låt per spel) är att jag inte vill att du ska missa Instant Remedys fina 90-talsversion som kommer undertill. Den kan du även ladda ner direkt här.

Varsågod – Out Run till C64 från 1988

 


5 svar till “Skön Retromusik: Out Run (C64, 1988)”

 1. Det var ett för jävla svårt spel, Out Run. Jag plöjde ner pengar, men det visade sig att bilkörning inte var något för mig.

  Att det var samme man som gjorde Virtua Cop och Virtua Fighter visste jag faktiskt inte, det var två av mina favoritspel i arkadhallarna i Malmö och Lund.
  (SKRYTVARNING!)
  En gång i tiden (1995?) hade jag highscoren på de tre VF-maskinerna som fanns i Malmö och Lund, plus att jag aldrig blev besegrad one-on-one. Sen har jag klarat alla tre nivåerna på Virtua Cop på en credit, dessutom utan att bli träffad en enda gång. Ett perfekt spel, så att säga.

  Jag saknar bra arkadspel… :(

 2. Jo, jag minns dig förnedra Virtua Cop å det grövsta då det begav sig…

  Just Out Run finns det tydligen ett exemplar av ståendes i Stockholm för cirka 3.500 pix. Låg på Tradera fram till i går och var ännu inte sålt. Tveksamt om jag hade hämtat upp det ändå, även om det funnits här nere i söder.

  Däremot är jag riktigt sugen på en arkadmaskin av originalsnitt med antingen Wizard of Wor eller Golden Axe; båda två är apsvåra att få tag på i fungerande skick.

 3. Heh, känns nästan som om jag bara skriver här när jag ska gnälla på nåt :) Hursomhelst är väl Magical Sound Shower den som de flesta förknippar med Outrun, tror jag. Det är i mitt tycke även den klart bästa låten.

  Maniacs of Noise gjorde ju även en sjuuuukt bra version av den till Turbo Outrun några år senare med fantastiska samples. Den MÅSTE ni lyssna in er på :)

 4. Tja, de är väl rätt kända båda två – jag bara tycker att det är den låten man minns mest, särskilt när den där gitarrliknande slingan kommer igång. Men de är ju båda med i inlägget, som sagt.

 5. Ahh…Outrun. Bra att du tar upp den. Musiken är det som hängt kvar till idag. Jag läste för många år sedan att låten tog upp sig på första plats på japanska topplistan – alla katagorier någon gång på 80-talet och alltså inte bara som spelmusik.

  Musiken åldras bättre än spelet men visst var det vasst i spelhallarna en gång i tiden. Gärna tillsammans med Choplifter m.fl men det hade ingen musik att tala om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *