PlayStation Move vill inte lossna


Jag recenserade Ape Escape till PlayStation Move i helgen som gick och slås av hur dåligt det var. Eller rättare sagt, hur lite som hänt med PlayStation Move och hur tråkigt det faktiskt är att spela med.

Jag har inte på många år varit en fantast av rörelsekänsligt spelande – och gillar egentligen inte Kinect heller – men Sony måste väl snart erkänna att Move är en riktig flopp, inte minst för barn.

För snart ett år sedan skrev jag en liten grej om att Move inte riktigt är för barn än – och även om Ape Escape känns som ett barnspel är det tveksamt om även de yngre i familjen kommer att uppskatta ett himla vettvillingsviftande utan plan, då det inte går att spela två samtidigt mer än i mini-spelen – som för övrigt bara är tre till antalet och måste låsas upp.

Ju längre du tar dig in i spelet, desto fler minispel för flera spelare öppnas upp för dig att spela vid sidan av med en vän. De är dock bara tre till antalet totalt sett och heller inte så roliga att de ensamt motiverar en igångsättning av skivan för en stunds spelande. Själva berättelseläget är alltså bara för en spelare, vilket gör Ape Escape till en ganska medioker underhållning, även för barnfamiljen.

[slideshow_deploy id=’11715′]

Ape Escape till PS3 är en rälsskjutarsoppa som aldrig känns varken utmanande eller intressant, mest för att spelet är så obegripligt tråkigt. Hade testarna och utvecklarna själv roligt under utvecklingens gång?

För det mesta kan du inte bestämma alls vart du ska gå, utan rälsen tar dig framåt och pekar i vilken riktning du ska titta. I apinvasionläget har du möjlighet att titta vänster och höger, vilket kan vara lite klurigt när du får apor som attackerar från alla håll – men oftast är de snälla nog att bara köra från ett håll i taget, vilket gör även denna funktion hyfsat meningslös. När aporna är nära nog kan du håva in dem, men istället för att sikta på varje apa fann jag det effektivare att bara köra med håven som en åtta över hela skärmen och på så sätt fånga in allt som närmar sig. Det hela är oinspirerande och direkt tråkigt.

Jag vet inte vilka planer Sony har den närmsta framtiden för Move, men de befinner sig lite i ett ingenmansland efter att inte ha sålt så många exemplar att utvecklarna verkligen ser det som en värdefull plattform – och om de roliga spelen inte infinner sig kommer heller inte fler att skaffa sig Move. Det är ett moment 22 eller åtminstone en olycklig och negativ spiral.

Förutom att spelen inte infinner sig tycker jag rörelsekänsliga kontroller är bökiga; de ställer krav på ljusförhållandena och utrymmet framför tv-apparaten behöver vara mer än ett normalt vardagsrum- eller recensionskontor oftast mäktar med. Jag undviker dem alltså gärna och tycker det är helt ok att Nintendo nästan helt släppt på viftandet och låter dig bara lägga wiimoten på sidan numera – och spela som vanligt.

Ape Escape till Move är en katastrof – om Move självt är en katastrof återstår att se. Just nu ser jag inte att något annat än en riktig kanontitel för både barn och vuxna kan rädda den.

Men vad skulle det vara, månntro?

Läs gärna hela min recension på Eurogamer.se.

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *