Skön Retromusik: Pinball Fantasies (A500, 1992)


Det fanns en tid då Digital Illusions inte tillverkade krigsspel. En tid då de heller inte tillhörde Electronic Arts. Men då de lik förbenat var Sveriges stolthet inom spelvärlden.

Pinball Fantasies från Digital Illusions Creative Entertainment (DICE) är kanske mest känt för att komma efter Pinball Dreams men innan Pinball Illusions.

Spelet var världens just då bästa flipperspel och den känsla av äkta fysik deras digitaliserade stålboll visade upp kunde ingen matcha då. Tillsammans med utmanande banor och innovativ musik tog de hela världen med storm, och hur det gått sedan dess vet vi ju.

DICE grundades faktiskt samma år, 1992, av några medlemmar ur demogruppen The Silents – Ulf Mandorff, Olof Gustafsson, Fredrik Liliegren och Andreas Axelsson.

Den som har gott minne kommer ihåg att killarna faktiskt fick utrymme i tidningen Datormagazin för att skriva sin egen utvecklardagbok – en företeelse som är vanlig i dag, men som inte var det i Sverige i början av 90-talet.

[slideshow_deploy id=’10602′]

Musiken stod Olof Gustafsson (eller Blaizer som han kallades i The Silents), för och demoinfluenserna märks tydligt i det att den faktiskt är skapad i ett vanligt trackerprogram – ett vanligt verktyg i demoscenen.

Trackern fungerar som en speldosa med fyra kanaler som spelar den not som dyker upp på det sätt musikern bestämt och med det instrument (sample) han infogat i låtens minne. Ju fler samples desto mer utrymme krävde musiken på disken och i minnet, och inte sällan var det musikern som fick krympa sin alster först innan grafikern och programmeraren behagade optimera sina alster ytterligare.

Gustafsson lämnade, som de övriga medgrundarna en efter en, DICE år 2005 och försökte sig på ett eget bolag, Motherload Studios – som sedermera blev till Epos Game Studios. År 2003 återvände han faktiskt lite oväntat till demoscenen då han medverkade i TBL-demot Magia.

För att fira trackerns minne bjuder jag faktiskt på en video i vilken musiken spelas direkt i Fasttracker II. Åh, vilka minnen…

Varsågod – Pinball Fantasies till A500 från 1992 (i Fasttracker II)

 


2 svar till “Skön Retromusik: Pinball Fantasies (A500, 1992)”

  1. Bra musik men den gör sig ändå bäst att spelas i en tracker på Amigan direkt och inte via PC.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *