Skön Retromusik – Mikie (C64, 1986)

25 januari, 2012 av: Jimmy Wilhelmsson  

Få saker är så kul när man går i skolan som att läsa, spela eller se på film om barn som trotsar sina lärare, eller ännu hellre – vaktmästaren.

Kanske är det därför busungespelet Mikie fastnat i minnet för den som antingen är gammal nog att ha sett det i arkadhallar, eller åtminstone för den som hade det på speldatorn där hemma i pojkrummet.

Mikie är alltså från början ett arkadspel signerat Konami från 1984. Jag har personligen aldrig sett detta i verkligheten, men jag kan mycket väl tänka mig att upplägget passar arkadmaskiner väldigt bra. Jag kan också tänka mig att att det finns betydligt fler nivåer i arkadläget, eftersom spelet på Commodore 64 är tämligen snabbt avklarat.ANNONS

GENERATION 64 är en maffig bok om de unga svenskar som växte upp med hemdatorn Commodore 64 spå 80-talet. Detta är en bok för dig som satt med en Commodore 64 som ung och kände dig delaktig i något större men kanske inte visste exakt vad. Den kommer att få dig att skratta, minnas och skaka på huvudet.

Pris: 299:-
Inbunden, 180 sidor, utgiven 2014

Läs mer om boken hos Fandrake.Berättelsen är lika briljant som brukligt är i spel av denna sort. Mikie är ett blont busfrö som mitt i fysiklektionen plöstligt saknar sin flickvän Mandy. Att han är ensam kille i hela klassrummet verkar inte få honom att tänka mindre på sin tjej, och det ska han såklart ha eloge för.

Läraren är inte lika förstående och försöker jaga ifatt Mikie och kastar även löständer(!) för att få honom att sansa sig. Under jaktens gång hinner både vaktmästaren och kocken ge sig in i jakten som går via skolhallar, pentryn och skolgårdar.

Precis som jag nämnt i tidigare inlägg är det Martin Galway som ligger bakom de sköna låtarna som ackompanjerar varje klassrum eller skolhall i hemdatorversionen.

Bland sångerna hittas två låtar av The Beatles, A Hard Day’s Night och Twist and Shout – den senare är dock inte skriven av The Beatles, utan är bara en väldigt känd cover från deras tidiga år. Det faktum att det ingenstans i spelet berättas att låtarna är skrivna av någon annan har fått många att tro att man lånade dem helt utan att fråga, vilket inte hade förvånat mig – spelbranschen var inte riktigt likadan på den tiden.ANNONS

DATATRÖJAN är ett måste på demopartyt eller på arbetsplatsens afterwork. Visst, någon kommer säkert iklädd en Star Trek-tröja - men COMMODORE slår ändå högre! Välj mellan GENERATION 64 och GENERATION 500 (eller ta båda). Storlekar från S till XXL.

Pris: 239:- styck
Modell: Gildan Softstyle 100% bomull

Beställ den på Fandrake för gratis frakt!Nu kanske vi inte ska lasta just Martin Galway för detta, eftersom han enbart gjorde hemdatorversionerna av musiken efter originalets förlaga – låtvalet var med andra ord inte hans.

Faktum är att Mikie i originalet skallar sina motståndare istället för att bara paralysera dem med sitt gälla skrik. Glasburkarna innehållandes de hjärtan han ska samla på är utbytta mot större hjärtan du behöver träffa tre gånger och så vidare – allt för att göra hemdatorversionen mindre våldsam än arkadoriginalet.

Varsågod – Mikie till C64 från 1986

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.
Kommentarer

2 kommentarer till “Skön Retromusik – Mikie (C64, 1986)”
  1. Krax skriver:

    Spelade det på spectrum och minns att jag aldrig fattade hur jag skulle komma ut ur första rummet.

  2. Spelpappan skriver:

    Hm, nu när du säger det så har jag för mig att dörren i skolsalen var lite av en fälla. Som jag minns det tog man samtliga hjärtan och sprang till dörren och tryckte som besatt på knappen. Ibland öppnades den, ibland inte.

Kommentera