Skön Retromusik – Mikie (C64, 1986)


Få saker är så kul när man går i skolan som att läsa, spela eller se på film om barn som trotsar sina lärare, eller ännu hellre – vaktmästaren.

Kanske är det därför busungespelet Mikie fastnat i minnet för den som antingen är gammal nog att ha sett det i arkadhallar, eller åtminstone för den som hade det på speldatorn där hemma i pojkrummet.

Mikie är alltså från början ett arkadspel signerat Konami från 1984. Jag har personligen aldrig sett detta i verkligheten, men jag kan mycket väl tänka mig att upplägget passar arkadmaskiner väldigt bra. Jag kan också tänka mig att att det finns betydligt fler nivåer i arkadläget, eftersom spelet på Commodore 64 är tämligen snabbt avklarat.

Berättelsen är lika briljant som brukligt är i spel av denna sort. Mikie är ett blont busfrö som mitt i fysiklektionen plöstligt saknar sin flickvän Mandy. Att han är ensam kille i hela klassrummet verkar inte få honom att tänka mindre på sin tjej, och det ska han såklart ha eloge för.

Läraren är inte lika förstående och försöker jaga ifatt Mikie och kastar även löständer(!) för att få honom att sansa sig. Under jaktens gång hinner både vaktmästaren och kocken ge sig in i jakten som går via skolhallar, pentryn och skolgårdar.

[slideshow_deploy id=’10588′]

Precis som jag nämnt i tidigare inlägg är det Martin Galway som ligger bakom de sköna låtarna som ackompanjerar varje klassrum eller skolhall i hemdatorversionen.

Bland sångerna hittas två låtar av The Beatles, A Hard Day’s Night och Twist and Shout – den senare är dock inte skriven av The Beatles, utan är bara en väldigt känd cover från deras tidiga år. Det faktum att det ingenstans i spelet berättas att låtarna är skrivna av någon annan har fått många att tro att man lånade dem helt utan att fråga, vilket inte hade förvånat mig – spelbranschen var inte riktigt likadan på den tiden.

Nu kanske vi inte ska lasta just Martin Galway för detta, eftersom han enbart gjorde hemdatorversionerna av musiken efter originalets förlaga – låtvalet var med andra ord inte hans.

Faktum är att Mikie i originalet skallar sina motståndare istället för att bara paralysera dem med sitt gälla skrik. Glasburkarna innehållandes de hjärtan han ska samla på är utbytta mot större hjärtan du behöver träffa tre gånger och så vidare – allt för att göra hemdatorversionen mindre våldsam än arkadoriginalet.

Varsågod – Mikie till C64 från 1986

 


2 svar till “Skön Retromusik – Mikie (C64, 1986)”

  1. Spelade det på spectrum och minns att jag aldrig fattade hur jag skulle komma ut ur första rummet.

  2. Hm, nu när du säger det så har jag för mig att dörren i skolsalen var lite av en fälla. Som jag minns det tog man samtliga hjärtan och sprang till dörren och tryckte som besatt på knappen. Ibland öppnades den, ibland inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *