Spelpappan återskapar Mos Eisley cantina, del 1


Med lite (eller rättare sagt mycket stor) hjälp från de fanatiska fans jag berättade om tidigare har jag nu fått en bra bild över exakt vad det är jag ska bygga av Mos Eisley cantina, eller Chalmun’s cantina, som den heter.

Normalt sett innebär ett diorama inte jättestort fokus på vilka figurer som ingår, men här känner jag att det är av viss vikt.

Ännu har jag bara hunnit fundera grovt på hur jag ska bygga golv, väggar och själva rummet, men först gäller det att ta sig en funderare kring hur mycket som ska med, vem som ska med och hur jag ska skapa alla möbler och andra grejer som ska vara med.

Någon sade någon gång att det svåraste som finns i dioramasammanhang är man-made structures, alltså sådant som människan byggt – inte naturfenomen, de kan ändå se ut lite hur som helst.

Och det stämmer nog; en dator, maskin eller möbel kan inte se ut hur som helst utan måste ofta både vara rät i vinklarna samt vara lite trovärdig för att inte se helt hemmagjord ut. Så det är detta jag först och främst utgått ifrån.

Cantinan består av en mängd bord, fåtöljer, soffor och pallar; dessa måste byggas och kan inte lånas från dockskåp eller liknande. På webben fick jag ett uppslag till hur sofforna och fåtöljerna kan se ut, så dessa har jag skapat av kartong och wellpapp. Givetvis ska de målas i brun nyans för att likna mysigt scifi-läder.

Borden har jag ännu inte riktigt kommit på hur jag ska göra. Det finns ett slags original bland plastgubbarna, men det vill jag inte använda och dessutom behöver jag borra hål i mitten för att få dit lampa och elbelysning. Som pallar har jag använt mina gamla stenbitar som folk använde istället för isbitar på 80-talet, trevligt att de kom till vettig användning – och limmade bara på en fot av trä. De ska också målas, exakt i vilken färg vet jag inte.

Men jag har ju tvingats leta upp lite figurer, och det har gått ganska bra – här är några exempel:

Här är några aliens som spelar något eller bara pratar strunt, som jag hittade allihop. Tredje killen från vänster är ju av samma art som orkester The Modal Nodes, men eftersom han måste kunna sitta så kapade jag hans ben och gav honom ett par andra som går att böja i lederna. Jag gav honom också en orange väst eftersom man ser på andra rörliga bilder att han har kläder i den nyansen.

Obi-Wan står och kallpratar med en pilot som tipsar om Chewbacca och hans skepp. Ett problem med figurer med människohud är att de nästan alltid är av olika färg, vilket gör att vissa ser lite ovanligt bleka ut. Men eftersom jag sällan ändrar på själva figurerna som sådana, så får det helt enkelt vara så. Ingen biggie.

Här ovan har vi två mysiga aliens som tydligen raggar på varann. Exakt hur det fungerar mellan två olika raser vet jag inte hur Lucas tänkt sig, men wtf – det som fungerar i Mass Effect lär ju fungera i Star Wars, så varför inte? Tjejen är till höger, det är inte helt självklart.

Här har vi huvudpersonerna själva, eller åtminstone de grabbar folk tänker först på när de hör om cantinan i Star Wars. Bandet heter The Modal Nodes och består av sju medlemmar, det har några fanatiska fans efter noggrann genomgång av medtagna och borttagna scener kommit fram till. Jag lyder givetvis högre ort och har skaffat mig sju figurer.

Snubben längst fram till vänster sitter dock ner med sin lilla låda, så jag får rycka hans ben och sätta dit nya med leder även på honom.

Det här är faktiskt lite av en favorit; jag har alltid gillat den flata killen till höger – han är också en snubbe man minns från de snabba klippen som när Luke kikar runt i baren. Även den mystiske killen längst bak finns att få som figur, men däremot är den namnlöse figuren till höger helt okänd även för tillverkarna. Detta är en specialgjord figur av samma ras som den raggande karaktären längre upp, men något mörkare i hyn.

Huruvida de här två filurerna bråkar eller bara samspråkar vänligt vet jag inte, men klar är att de är av samma ras. Snubben till vänster är i originalutförande och den till höger är specialgjord; lite fattig målning bara – det kan jag tänka mig att förbättra. Eller också får han nån slags ny tygkläder.

I baren står mycket folk och tanken är att försöka gestalta de som är mest typiska för scenen i stort. Den här killen med fyra armar, samt den ödleliknande figuren till vänster är två sådana. Det står en likadan ödla längre till höger så jag har faktiskt två stycken av just den anledningen.

Här händer det grejer. Vid ingången får robotarna inte hänga med och Luke ber dem då med en vänlig klapp på axeln att vänta utanför, vilket de gör. Den blått blinkande larmgrejen bakom dem tänkte jag såklart försöka få till på något smart vis.

Eftersom tråk-Lucas bytte ut vargmannen Lak Sivrak mot något datoranimerat missfoster har jag bara en suddig VHS-bild från denna scen, men det spelar mindre roll.  I bakgrunden syns tydligt demonfiguren med svart kappa, så jag antar att han sitter i samma sällskap och ser nöjd ut.

Det här är två av de märkligare karaktärerna i filmen. Tvillingsystrarna Tonnika kallas de och består av en grönklädd och en blåklädd dam i liknande håruppsättningar och som röker hooka. Jag har faktiskt skaffat två specialgjorda figurer eftersom de inte finns att få tag på, och ska bygga en liten hooka eller två senare. Till vänster står en random gammal gubbe, han gestaltas här av en figur som egentligen föreställer Owen Lars och kanske byts han ut längre fram. Just nu är det inte så noga.

Vi får ju inte glömma Ponda Baba, killen med valrossfejjan, vars arm ska kapas och hamna på golvet. Här står han mest och surar i baren, sugen på att mucka gräl med någon. Gubben med ärren i huvet som snackar med Luke senare skymtar i höger, nedan skymtar den lilla råttliknande grejen som piper om mer dricka i ett snabbt klipp.

Här är ytterligare en långsökt, men ganska kul detalj. Det smyger runt en konstig punkartjej i metallkläder som slår sig ner vid ett bord tillsammans med en rymddräktsklädd man. Här har de precis slagit sig ner och ska avnjuta en hooka ihop eller bara prata business eller ragg. Det är faktiskt inte riktigt rätt figur jag valt som rymddräktskillen (den riktige skymtar du i bakgrunden i Obi-Wan-bilden, men denna figur sitter bättre då benen är bättre ledade.

Sist men inte minst har vi en annan klassiker; killen som står i baren och röker hooka (det är mycket röka i cantinor i Mos Eisley) och är sådär lagom ointresserad av det som händer runtomkring. Nån jöns hittade senare på att denne figur är nån slags superlönnmördare som suger hjärnan ur sina offer och att han har två tentakler i ansiktet, därav hålen i figuren. Detta låter sjukt tramsigt och jag har funderat på att fylla igen dem med något lämpligt.

Well, det var det. När jag skaffat byggmaterial och lite tid ska jag börja på själva interiören; ska lösa några detaljer kring möblemang och belysning först – och bygga klar övriga grejer jag företagit mig.

Ha en fin onsdagkväll allihop.

 


8 svar till “Spelpappan återskapar Mos Eisley cantina, del 1”

 1. Ja jag ser redan nu att det kommer bli hur bra som helst. Inget tvivel om den saken.
  Kul att få göra lite egna möbler samt interiör. Kanske skulptera, skära och slipa i plastlera?
  Det är i sådana lägen man borde sparat och samlat på allt skrot och junk genom åren för att kunna bygga div tingest. Stenkuberna var ju en sådan snilleblixt antar jag. Kul. Det är lite extra kul att se hur du utvecklats bara genom några olika byggen, man blir mer och mer imponerad. Jag bara väntar på den dagen då sätter tänderna i din stora Millenium Falcon :)
  Jag har färdigställt min mycket personliga tolkning av Jabba´s Palce. Nu drar jobbsäsongen igång om 3 veckor så då lär det bli mycket mindre gjort så skönt att bli klar. Nu var det bara alla andra halvfärdiga projekt…jaja den som spar han har till mörka regniga dagar :)
  Kika gärna
  http://henrock108.blogspot.com/2012/03/star-wars-diorama-jabbas-palace.html

 2. Ja, faktiskt – jag har inget emot att införskaffa grejer, men bygga själv är klart kul. Jag ska kika på din sida senare under dagen!

 3. Gillar dina möbler, kommer det bli väldigt mycket detaljer att skapa från scratch? Har inte studerat Cantina scenen så väl, har ju stirrat mig blind på Jabba´s scener ett tag :) men tanken slog mig med ditt skapande samt de customfigurer du inhandlat..undrar om det är möjligt att moddelera en egen gubbe från grunden..alltså inte ”bara” komponera och snida om massa existerande figurdelar. så, ja, det är det jag testar just nu..meddelar hur resultatet blir :)

 4. Mm, ja kanske – fast just jag är inte särskilt bra på det. Samtliga customfigurer här är ju ombyggda av olika delar, som du säger. Det största problemet är förmodligen att göra vridbara leder, eller du tänker dig stela figurer med den pose du behöver?

  Jag har sett folk göra andra saker från scratch, exempelvis Rancor-huvudet som kläms i den stora järnporten – men det kräver lite erfarenhet av att bygga i lera och liknande. Av det jag sett från dig så tror jag dock att just du kanske skulle kunna sätta ihop något coolt :)

 5. Tack! En hel del fans på nätet har gjort en stor del av jobbet, men visst har jag glott igenom bildruta för bildruta ett antal gånger. Så är det ju när man vill göra av en grej.

 6. Det är nog inte omöjligt att göra enklare böjbara leder med något stift som led. Men det kräver nog ett material som blir väldigt hållbart när det härdat. Det hade inte fungerat på mitt lilla test med pappersfiber-lera så det blev en ”staty”.
  Slutresultatet :
  http://henrock108.blogspot.se/2012/03/actionfigur.html
  Det var värt ett försök, nästa figur ska jag göra i lite mer plastliknande material.

 7. Haha, mycket tjusigt. Outstanding :) Ärligt talat tror jag denna statyversion blir bättre, du slipper alla märkliga konstigheter som uppkommer i lederna när figurer ska gå att böja hur som helst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *