Att gräva ner sig i en filmscen


Medan jag så smått färdigställer två mindre dioramor, som jag snart kommer att presentera, tänkte jag passa på att avslöja ett annat större dioramaprojekt jag kommer att ta på mig under året. De övriga har jag ju redan presenterat.

Det hemliga storprojekt jag gått och sugit på är inget mindre än cantinascenen i Star Wars: A New Hope.

Exakt hur har jag inte bestämt ännu, men jag håller på med vissa förberedelser. Och precis som i fallet med skylten på dörren i Echo-basen på Hoth är naturligtvis på nätet jag hittar de viktigaste resurserna för att ta reda på vad som egentligen händer i cantina-scenen – inte så mycket själva scenen som sådan.

För dig som inte vet vad jag pratar om så visar jag cantina-scenen nedan.

Kruxet med det hela är inte bara att bygga själva cantinan, det är ju däri själva utmaningen ligger, utan att veta vem som är vem och vem som står ungefär var. Inte för att jag nödvändigtvis måste skapa en exakt replika (förmodligen vill jag tvärtom göra på mitt eget sätt), utan mer för att det vore trevligt att veta hur det faktiskt förhåller sig och vilka saker och personer som står var.

Nå, det visar sig såklart att andra på nätet redan gjort det mesta av grovjobbet. De flesta som sett Star Wars när de var små känner till personer som Greedo, Ponda Baba (han med valrossfejjan) och Dr. Evazan som muckar med Luke. Och så är där ett band som ser ut som en mix mellan räkor och insekter.

Men sen då? Vem är alla de övriga Buttericks-maskerna och var står de? Well, det har andra räknat ut. På nätet finns otaliga wikis, sajter och forum som behandlar cantina-scenen men jag har särskilt fastnat för Ultimate Mos Eisley Cantina Resource Page. Förutom att gå igenom samtliga personer som befinner sig i scenen levereras dessutom planritningar på var alla logiskt borde stå efter hur Luke ser sig omkring i lokalen – alltså typ som nedan.

Briljant.

Första bilden visar, förutom rum och alkover, hur samtliga står i det ögonblick Luke går in i lokalen; han är alltså nummer 55.

Övriga är följande:

 1. Thuku
 2. Buearacrat #2
 3. Boelo
 4. Spaceman #4
 5. Danz Borin
 6. Mosep
 7. Spaceman #3
 8. Leesub Sirlin
 9. Spaceman #2
 10. Jenny
 11. Neesh
 12. Colonel #2
 13. Han Solo
 14. Corellian Pirate
 15. Debnoli
 16. Eyvind
 17. Merc Sunlet
 18. Jabba’s Henchman
 19. Local Ugly Man #1
 20. Local Ugly Man #2
 21. Brea Tonnika
 22. Senni Tonnika
 23. Ariq Joanson
 24. Little Aunt Beru
 25. Yerka Mig
 26. Takeel
 27. Sai’torr Kal Fas
 28. Nabrun Leids
 29. Rycar Ryjerd
 30. Hrcheck Kal Fas
 31. Dannik Jeriko
 32. Wuher
 33. Dr. Evazan
 34. Ponda Baba
 35. Ben Kenobi
 36. Chewbacca
 37. Local (Farmer)
 38. Zutton
 39. Kitik Keed’kak
 40. Farmer #1
 41. Farmer #2
 42. Swilla Corey
 43. Buearacrat #1
 44. Tawss Khaa
 45. Wioslea
 46. Bo Shek
 47. Kabe
 48. Greedo
 49. Tzizvvt
 50. Solomahal
 51. Het Nkik
 52. Reegesk
 53. Garouf Lafoe
 54. C-3PO
 55. Luke Skywalker
 56. R2-D2
 57. Ukchet
 58. Uutkik
 59. Jek Nkik

Hängde du med? Nä, det är klart du inte gjorde. Nio av tio namn i listan säger vanliga Star Wars-fans förmodligen ingenting alls. Men det är alltså guld värt ändå om du tänker bygga upp cantinan.

Nu är jag lite osäker på exakt hur jag kommer att göra; jag ogillar dioramor som ses uppifrån, istället vill jag gärna att betraktaren ska kunna se in rakt från sidan. Det gör att jag kommer att kapa rakt av någonstans och förmodligen ändra sammansättningen av rummen, men det får jag helt enkelt fundera på.

Nästa filmläge är det Luke ser när han väl ställt sig på sin plats vid baren och kikar runt, då ser han ytterligare personer i lokalen som upphovsmannen rent logiskt placerat ut efter betraktelsevinklarna.

A. Duros (unamed) B. Feltipern Trevagg C. M’iiyoom Onith D. Elis Helrot

E. Muftak F. Lirin C’arn G. Djas Phur H. Myo

I. Spaceman #2 J. Danz Borin K. Labrun Neids L. Neesh M. Han Solo N. Jenny

O. Ellors Madak P. Banis Keeg Q. Melas

R. Momaw Nadon S. Trinto Duaba T. Gotal (unnamed)

U. Ketwol (Lak Sivrak in original version) V. Labria W. Dice Ibegon

The ”Modal Nodes” X. Tech Mor Y. Doik Natts Z. Lars M’yer AA. Figrin D’an BB. Tedn H’ai CC. Nalan Cheel DD. Ickabel G’ont

EE. Hem Dazon FF. Arleil Schous GG. Brainiac HH. F’u Man-Chu II. Bom Vimdin

Vad mer kan en dioramaskapare begära? Tja, kanske lite bakgrundsinspiration för att kunna sätta atmosfären rätt? Av just samma anledning har det släppts en nördig bok, Tales from the Mos Eisley Cantina, som består av sexton korta noveller av olika författare som följer olika öden som alla sammanstrålar i cantinan under just denna ödesdigra dag.

Jag kan inte påstå att det är världens bästa litteratur, men det är jäkligt kul läsning.

Nästa steg är att fundera ut exakt hur jag vill ha det hela och hur elektriciteten kan dras i lokalen. Därefter blir det rekognocering av vilka figurer som behövs, jag har redan tagit kontakt med en del personer med erfarenhet av att tillverka egna karaktärer av delar från andra actionfigurer.

Mitt största problem är som vanligt tid, men allt löser sig. Så länge någon annan gjort det tidsödande grovjobbet inom research :)

 


6 svar till “Att gräva ner sig i en filmscen”

 1. Haha! Go for it! Vem av alla de här namnen är varulvsmannen som de kapade bort till de senare versionerna av filmen? Och lyckas du hitta en actionfigur av honom?

 2. Ska bli kul att se! Själv sitter jag just nu och lägger sista handen på mitt Jabba´s throne room diorama. Jag har sett bilder på både cantina och jabba dioramas där byggarna köpt ALLT som finns att få tag i och tryckt in i ett överfullt diorama. Jag har valt bort det mesta för att få en bra balans i dioramat, för använder man bara de aliens som bör finnas i tex jabba´s palace så ser det mera ut som mupparna nöter classic horror movies i stockholms tunnelbana vid rusningstid. Men perfekt att någon verkligen suttit och dokumenterat personernas position :)

 3. Fast det är ju så det ser ut i både cantinan och Jabbas tronrum, en salig blandning av Buttericksmasker :)

  En del dioramor behöver mycket folk, medan andra klarar sig med bara några stycken, det håller jag med dig om. Det är väl egentligen inte konstigare än i filmscener; vissa ska innehålla mycket folk för att ge en viss effekt, och andra ska visa miljöer. Sen tycker jag att jakten på figurer är en del av det roliga.

  Jag hittade en billig Jabba på trasig tron (är det egentligen en tron överhuvudtaget?) och kanske gör något i framtiden. Det lär inte bli i år, dock – här går det långsamt värre på grund av en massa annat att göra.

  Ett aber med mycket sittande figurer är att alla inte har böjbara ben, det blir då en del sågande i gubbar så att man kan ta andra och sätta ihop.

 4. Jo jakten är helt klart roande och tidskrävande då man måste jämföra alla olika versioner som släppts genom åren för att få just DEN som passar bäst. Kan du sedan hitta den till bra pris så är det en extra kick. Men jag tänker inte räkna ihop totalpriset på alla figurer för i slutändan spelar det mindre roll, det är ju planeringen, sökandet, byggandet och slutresultatet som är poängen och nöjet med det hela. Men det finns ju säkerligen billigare hobbies :)

 5. Äh, så farligt är det inte. Jag har boxats, spelat fotboll och ägnat mig åt andra grejer. Det är också dyrt, inte minst respengar till diverse events och platser. Det som kostar mest är faktiskt elgrejerna; lampor, aggregat och sådant.

  Jag ser med förvåning på hur mycket pengar folk kan lägga på specialutgåvor av spel, vars enda uppgift är att fylla hyllplats men som de i övrigt inte gör något med. Kostnaden i dioramabyggande är i timmar, inte så jättemycket i kronor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *