Nästa säsongs dioramabyggen


Snart har ett år gått sedan den dagen jag deklarerade att jag började bygga ett Hoth-diorama från den där AT-AT:en jag skaffade – till den dag i somras då jag faktiskt var klar med det.

Däremellan håller jag fortfarande på att avsluta själva insidan av Echo-basen – men vad jag tänkte presentera nu är de projekt jag planerat inför kommande säsong/-er.

Som alla förmodligen vet har jag tusen saker på gång samtidigt och i den här takten lär inte särskilt mycket av detta bli klart inom överskådlig tid, men jag har iallafall sett ut vilka scenarier jag nu vill bygga – och samlat ihop lite av grejerna från eBay och andra begagnatmarknader.

Echo-basen ska ha lite avslutande lampor och en allmän slutfinish, hur slutresultatet blir kommer jag att visa i sinom tid; givetvis ämnar jag göra ett bildspel med ljud, precis som jag gjorde med Hoth-exteriören. Det är lite roligare att presentera så.

Men…här kommer en liten vidareutveckling av de idéer jag tidigare redogjort för:

Lukes fångenskap hos en wampa

Ni kan scenen; Luke är släpad av en wampa till dennes grotta och hänger lite halvmärkligt upp och ner, fastfrusen i taket. Exakt hur wampan bar sig åt för att få Luke i denna prekära situation kan man fråga sig – men faktum kvarstår att vår hjälte här nyttjar sina futtiga krafter att nå sitt svärd och hugga sig loss.

Jag har ännu bara hunnit skära ut stommen till en av de tre delar som bildar själva grottan. Dessa ska fogas ihop och därefter skäras till så att en trovärdig grottvägg bildas. I filmen ser man tydligt ett enormt skelett av något uppätet djur och ett sådant vore också intressant att försöka skapa, jag vet ännu inte riktigt hur.

Ispelaren är något för blå, den kommer jag att spreja med snöfärg för att få den vitare, åtminstone i basen. Den här scenen behöver någon form av belysning så jag kommer att försöka bygga in ett ljusrör bestående av LED-lampor; förmodligen i mitten av taket ovanför, vi får se.

Till höger om grottan fäller jag in en utomhusscen i vilken Han letar efter Luke. Här kommer jag förmodligen att klä väggarna med en himmelsblå bakgrund som den jag användar i Hoth-scenariot. Tanken är givetvis inte att Han ska gå precis bredvid grottan Luke befinner sig i, utan att det ska vara en infälld scen som berättelsemässigt hänger ihop.

Det är väldigt dåligt väder i denna scen. Tanken har slagit mig att man eventuellt kan skapa ett snöoväder på ett plexiglas och sätta den framför alltihop, jag ska mixtra lite med detta och se om det blir bra eller pannkaka.

Luke i Rancor-grottan

I tredje filmen befinner sig Luke i en annan grotta och en annan trång situation, nämligen i Jabba the Hutts lilla krypin där han förvarar en halvt tam, halvt vansinnig Rancor. Luke och en vakt har båda trillat i en golvfälla och dråsat ner i grottan och därför borde den enda ljuskällan vara just detta hål i taket, vilket jag kommer att fundera på rent tekniskt vid senare tillfälle.

Jag kommer återigen att arbeta med frigolit för att skapa väggar, tak och golv i denna stengrotta och har mycket grundmässigt placerat ut lite lösa bitar där jag planerar att applicera större stenblock eller liknande. Bakom monstret ska finnas en stor järnport genom vilken han kliver efter att ett galler fällts upp, den vet jag inte ännu hur jag ska göra.

I bakgrunden finns ett galler som leder ut till en gång, förmodligen genom vilket fångvaktaren håller koll på sina djur. Om detta galler ska göras av metall eller något annat material har jag heller inte bestämt. Det är överhuvudtaget ganska mycket i detta diorama jag ännu inte bestlutat kring.

Vän av ordning ser att knotorna ligger på plats; benen med vars hjälp Luke slutligen tar sig ur denna situation och räddar livhanken. Väktaren som redan befinner sig i Rancors klor är såklart körd.

Ett problem är att Rancormonstret är för tungt för att stå ordentligt i denna pose och måste stöttas. Jag funderar på att göra detta framöver med en tunn tråd som fästs i taket. En annan detalj är att Rancor i denna plastversion är alldeles för ”torr”; i filmen är han geggig och blöt, nästan genomsvettig. Jag har mixtrat lite med lackfärger på andra plastytor för att skapa en våt och glänsande yta, men lack har en tendens att bli gult efter ett tag och det vill jag såklart inte.

Kejsarens ankomst i Dödsstjärnans hangar

De ursprungliga Star Wars-filmerna döljer Kejsarens utseende ett bra tag för att höja spänningen, något man gärna glömmer så här långt efteråt. Just därför är scenen när han ankommer till Dödsstjärnan extra ominös eftersom självaste Darth Vader visar särdeles stor respekt inför hans ankomst.

Det är svårt att återge en scen som består av hundratals människor uppställda på rad (även om det såklart rör sig om trickfilmning) men i min version är bara en liten del av promenaden återgiven.

Bakgrunden är det jag är mest osäker på här. I scenen sträcker sig raderna av trupper långt bakut, men i min scen får det komma nån slags fönster ut mot galaxerna och en slags stjärnhimmel eller nåt. Kejsaren har just klivit ur sitt skepp, och det tänkte jag symbolisera med en ljuskälla som sprider starkt, vitt ljus bakifrån.

Bortre änden av väggen kan jag fästa en slags spegelliknande yta för att skapa illusionen att raden av trupper fortsätter. Det enda jag egentligen redan gjort är att jag på golvet lagt en glasplatta för att skapa den spegeleffekt det blanka metallgolvet på skeppsdurken återger.

Under detta glas ska jag lägga nån slags mörk yta som bildar själva golvmönstret, har ännu inte bestämt om jag kan hitta detta mönster någonstans eller om jag helt enkelt får skapa det själv. Entouraget med kejserliga livvakter och officerare kommer antagligen också att byggas ut, det är ett nätt litet gäng han kommer dragandes med i filmen.

Chewbacca överraskar Han med att ha lånat en AT-ST

På Endor försöker Han och hans gäng bryta sig in i en slags pyramidliknande struktur i vilken kontrollerna för den sköld som skyddar Dödsstjärnan finns. Här blir de överraskade av två stormtrupper de snabbt skjuter ned, men när en AT-ST klampar in från skogen inser de snabbt att det är klippt.

Nu visar det sig att det är Chewbacca med några ewoks som lånat en AT-ST, så faran är över. Just denna scen kunde vara trevlig att göra med den AT-ST jag ändå har över och inte riktigt haft till någon användning.

Pyramiden tänker jag mig att jag kanske kan bygga i frigolit, men resten av omgivningen får skapas med diverse växtlighet och förmodligen en bakgrund som efterliknar den väldiga träddjungel som Endor tycks bestå av. Det finns inte särskilt mycket plats för några överväldigande växtlighet, men en och annan jättestam och lite lianer kanske det ändå kan bli.

Första mötet med Millennium Falcon i en hangar i Mos Eisley

En annan större scen, likt Hoth, är tänkt att bli rymdhamnen Mos Eisley på planeten Tatooine. Här bor Luke och Obi-Wan och efter det att de blivit jagade av imperiet för att de stulit deras droider måste de ha tag på ett flyktskepp bort därifrån.

Vi vet ju att de då hittar Han och Chewie och att de blir överrumplade när de ska embarkera Millennium Falcon i själva hangaren. Jag har tänkt mig att åter bygga ett diorama i två delar; ett från en gata i Mos Eisley där spionen med långa näsan berättar för sandtrupperna vart våra hjältar har gått – och ett med själva hangaren.

Den trånga gatan behöver folk som truppern tränger undan och ett gäng byggnader och lite annat runtomkring för att skapa en atmosfär av trängsel och smuts. Förmodligen kommer jag i översta kanten av bakgrunden att skapa en bakgrund med Mos Eisleys hustak för att knyta samman det hela och förstärka känslan av rymdhamnen från ursprungsfilmen.

Själva hangaren består av en sandig kammare med diverse rör, bränslebehållare och utrustning för att ta hand om rymdresande fordon. Dessa kommer jag att bygga eller skaffa på annat sätt. På golvet ser man tydligt i filmen hur strålkastare lyser upp hangaren som är öppen i taket, naturligtvis för att skeppen ska kunna lyfta. Dessa strålkastare har jag ännu inte hittat lämpliga ersättare till.

En stor del av dioramat består såklart av Millennium Falcon självt – ett enormt skepp jag kom över någorlunda billigt på Amazon.com för ett tag sedan. Denna best ska målas, likt de övriga grejerna i Hoth-dioramat – något jag hoppas få hjälp med av Pappa Patrik och kanske några till.

Det lär bli en nöt att knäcka, det finns många glasytor och andra håligheter man inte får måla i – och elektroniken får inte paja ihop. Men det löser vi säkert.

Tja, detta är vad jag alltså har på lut när det gäller dioramabyggande – lite pyssel har ingen dött av. Och som sagt, som analog motsats till allt digitalt man håller på med om dagarna, stirrande i en skärm, är det ganska trevlig avkoppling tillsammans med ett glas skummande öl eller en liten virre.

Nån annan som har något kul byggprojekt på gång?

 


6 svar till “Nästa säsongs dioramabyggen”

 1. Wow, du har verkligen grandiosa planer! kul! Första steget är ju att köpa på sig det man behöver och sedan börja skapa! Du har ju lyckats suveränt innan så detta kommer nog bli minst lika bra. Men det tar tid som du säger. Jag körde fast ordentligt med mitt battle at hoth diorama men säsongsjobbet tar slut om 3 veckor och då kommer man förhoppningsvis att ha både tid och ork.
  För det är väl okej att skicka dottern till dagis för att få bygga ifred? ;D
  Mvh Henrik

 2. Absolut – ge henne annars lite fingerfärg och andra grejer så kan hon pyssla bredvid! :)

 3. Det har ju blivit en del stormtrupper, det krävs 20 bara för hangardioramat. Men det är faktiskt rätt billigt online om man hittar rätt säljare. En del erbjuder till och med gratis frakt.

 4. Jag tänkte mer vilken serie du kör på. Har sett riktigt fina vintageserier som finns i butik nu, men de ligger ju på hiskliga prisnivåer.

 5. Ah, jag är ingen direkt kännare, måste jag erkänna, och blandar hyfsat friskt så länge de passar ihop. Saga-serien har generellt sätt nästan alltid naturtrogna figurer av hög kvalitet, medan Power of the Force (särskilt tvåan) innehåller märkligt förstorade bröstkorgar á la He-Man.

  De få gubbar och fordon som är gjorda i och med 30-årsjubiléet av Empire Strikes Back är också väldigt välgjorda, därifrån kommer både AT-AT, AT-ST och Falken.

  Tar man god tid på sig och väntar på rätt deal på eBay och liknande är det ganska lugnt. Skulle du köpa allt nytt i svenska butiker är du toast, tror en gubbe kostar typ 180 spänn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *