Arkadspelet Golden Axe snart klart i all sin prakt


I början av mars skaffade jag en arkadmaskin till vårt hem och nu ligger jag i slutfasen för att klä om det till ett fint gammalt Golden Axe från 1989.

Jag har inte brytt mig om hur originalmaskinerna såg ut, utan använder de retrodelar jag känner passar och fyller sedan i med det jag tycker är snyggt.

Ännu är dock lådan inte helt klar i all sin prakt.

Originalkabinettet var ju i hyfsat skick men med vertikal skärm och stickor och knappar jag inte gillade. Det har jag fixat nu. Så här såg den ut i sitt originalutförande.

Skärmen vändes till horisontellt läge strax efter att jag fick hem Golden Axe från USA. Tänk på att PCB:er, kretskorten, inte är helt billiga – och även om jag fick ett hyfsat bra pris på eBay till slut (73 dollar för Golden Axe och Eswat Cyber Police) så vill svenska staten ha full moms för alla varor utanför EU. Då spelar det ingen roll att korten är redigt gamla och begagnade – och de vill dessutom ha moms på fraktkostnaden.

Inte undra på att Sverige skickar skatteexperter till Grekland för att hjälpa till, här vet vi hur man kramar pengar ur det mesta.

Desto bättre är svenska sajten arcadegames.se, tycker jag. De har bra priser och varorna dyker upp ganska snabbt; enda haken är att du måste beställa för minst 200 kronor per gång. Jag samlade på mig ett gäng knappar med lampor i som jag först ville koppla till 5 volt – men efter att ha sett det fjuttiga ljuset beslöt jag att istället koppla 12 volt i dem, vilket fick dem att skina upp mycket gladare.

Det du behöver göra då är att dra nya kablar till själva lampsockeln. Om du inte är elektriker, vilket jag inte heller är, behöver du ändå förstå lite enkel ellära – det vill säga att elektriska grejer behöver både en kabel med ström och en kabel som är jordad. Du behöver också öva upp dina färdigheter i att löda ihop skarvade kablar. Den som kan sina saker ser dock att jag lödar som en kratta.

Mikroswitcharna (de som ser till att signalerna går från knapp till kabinettet) är ju redan jordade för att kunna skicka knappsignalen, så i detta fall ser du bara till att jorda en av lampsockelns metallpiggar till samma jordkälla. Det exemplifieras av den lilla grå tråden till höger.

Den andra metallpiggen (på baksidan, syns inte på bilden ovan) ska du leda ström till och kruxet för min del var att hitta varifrån 12 volt utgår från transformatorn; det fanns många 5-voltsuttag men 12 volt var svårare att hitta. Efter lite undersökningar med voltmeter hittade vi dock en kabel som ledde 12 volt (ungefär) och jag tog beslutet att helt enkelt kapa den så långt från transformatorn som möjligt för att låna lite kräm därifrån.

Misstaget jag gjorde var att börja med att löda ihop en trojka sladdar och dess jordade motsvarigheter för att först testa. Förmodligen råkade någon av dessa röra vid varandra för efter bara några sekunder fick jag inte dem att lysa alls och ingen ström fanns i kablarna. Eftersom maskinen i övrigt fungerade förstod vi att 12-voltssäkringen måste ha gått och efter lite letande hittade vi den. Jag hade dock ingen i reserv, så införskaffandet av denna fick vänta till morgondagen.

I vilket fall lödade vi dit alla sladdarna, även om vi inte hade någon 12 voltström i kabinettet. Kort därefter insåg jag att ljudet var borta och myntinkastet inte fungerade – en enkel slutledningsförmåga sade alltså att det är dessa två saker som behöver 12 volt, och inget annat.
Ja, förutom nu knapparna :)

Nästa problem var att en av knapparna i varje grupp om tre inte ville lysa trots att den var elsatt. Jag testade lite olika byten av lampor och socklar och kom fram till att en sockel i varje grupp måste gått sönder, bränd av kortslutningen kanske?

Första några dagar senare stod den pinsamma lösningen klar; lamporna måste sitta i på rätt håll i sockeln – anod och katod, lixom. Det kan ju låta självklart, men inget tecken ges åt vilket håll lampan ska sitta och naturligtvis borde de fysiskt vara så konstruerade att det inte går att sätta dem fel.
Nåväl, efter detta fick jag ström i hela knappsatsen.

En marquee som efterliknar originalet, men i annat format, införskaffades och applicerades framför lysröret på 220 volt i toppen. Här bakom sitter även högtalarna.

Nu återstår inte särskilt mycket; jag ska sätta svart vinyldekor på sidorna för att täcka över de fula gula pilarna och istället applicera Golden Axe side art.

Jag ska också markera varje knapp med sin respektive funktion och eventuellt konstruera en plexiglasskiva att lägga över så att kontrollpanelen ser lite snygg ut.

Om det går att fixa till en bezel i rätt storlek kommer jag nog att skaffa en sådan också, för maximal retrokänsla.

Men sen får det vara bra. Dock har jag blivit lite halvbiten av arkadknåpandet och grunnar på en ny idé – att bygga in en C64 i ett arkadkabinett. Om jag någonsin börjar på detta projekt lovar jag att redogöra det här på Spelpappan.

Det vore nåt, det!

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *