För 20 år sedan – megabytens galna prisras


I början av 1990-talet var hårddiskar inte särskilt vanliga i hemdatorerna från Commodore. Däremot var det många som hade insett fördelen med att kunna lagra stora mängder data på annat än sårbara och klumpiga disketter.

Vid denna tidpunkt kostade dock en hårddisk ofantligt mycket pengar; i dag vet vi att priset per megabyte har stått för ett av historiens galnaste prisfall – från cirka en tusenlapp till bråkdelar av ett öre.

I Datormagazin nummer 5 1992 spinner ledaren vidare på den undersökning tidningen gjorde bland sina läsare ett halvår tidigare. Enligt denna står det klart att svenska Amiga-användare fått upp ögonen för hårddisken.

”Hela 20 procent har redan en hårddisk. Och av de övriga planerar 50 procent att skaffa en. Eftersom det finns över 100.000 Amigaägar i lander har det sålts hittills cirka 20.000 hårddiskar. Och att vi kan räkna med att det kommer att säljas över 40.000 till! I reda pengar betyder det att en försäljning av hårddiskar för över 120 miljoner kronor. Tala om jättemarknad.”

Ledaren räknar här alltså med en genomsnittskostnad på cirka 3.000 kronor per hårddisk, vilket känns lågt räknat. Givetvis är detta marknadsvärde helt taget ur luften, då samtliga som angett att de tänker köpa en hårddisk givetvis inte gjorde det. Men ändå.

Det tydligaste i detta nummer är att det inte gick att se lätt på ett hårddiskköp. Det var viktiga grejer och att välja fel innebar många kronor i sjön.

”Läs och begrunda. En hårddisk är en stor och viktig investering. Det gäller att få valuta för pengarna.”

En väldigt tidig hårddisk i Sverige var Hard Disk 20 till Macintosh 512K, vilken dök upp under 1986. Den var knappast en försäljningssuccé i och med att följande Macintosh-modeller hade SCSI-interface, men frågan än om den hade varit det ändå – mina källor säger att den kostade runt 20.000:- när den introducerades i Sverige – med 20 megabyte under huven är det runt en tusenlapp per megabyte.

Minneskort till PS Vita anno 2012 – stora som en lillfingernagel.

Det går inte att jämföra äpplen med päron, men om vi ändå leker med tanken att det går att jämföra megabytes rakt av från 1986 till 2012 kan vi till exempel se att en vanlig mekanisk hårddisk på 2 terabyte finns att få för knappt 1.100:-.

Det är 0,05 öre per megabyte – det vill säga 100.000 gånger mer utrymme än Hard Disk 20 till en tjugondedel av priset. Då räknar jag ändå inte med inflation och andra värdehämmande effekter.

År 1992 var hårddiskarna till Amiga 500 något mer prisvärda och upp till fem gånger så stora. Datormagazin säger sig ha testat alla hårddisksystem på den svenska marknaden, 12 stycken, och sammanfattar i ett kompetent test. Genomsnittspriset per megabyte hamnar på drygt 63 kronor, med 50:- som billigast och 75:- som dyrast.

Bäst i test blev GVP A500 HD, en av få hårddiskar som faktiskt var byggda för att se ut som en förlängning av själva datorn. Andra hårddiskar kunder ha helt andra former, vilket gjorde din dator till en svårmöblerad historia.

Denna jättehårddisk på hela 120 Mb hade såklart en egen nätdel och inbyggd fläkt. Disken sitter för expansionshålet, vilket gjorde att det inte gick att ha modem i samtidigt – men det var småsaker Amiga-användaren inte brydde sig nämnvärt om på den tiden.

8.295:- kostade kalaset i mars 1992.

Min egen hårddisk var också en GVP, men den var endast 52 Mb stor och jag har för mig att den kostade någonstans runt 5.200:-. Det är med lätthet den sämsta investering jag gjort i hela mitt liv, i relation till hur köpkraftig jag var och vilken nytta jag fick för pengarna.

I dag är hårddiskar inte särskilt viktiga investeringar. Det är bra att hålla reda på när nya tekniker smyger sig in, men de allra flesta människor med en laptop bryr sig inte nämnvärt om varken varvtal eller att byta en slö hårddisk; oftast byts hela datorn ut efter några års användning.

Var vi står om ytterligare 20 år är svårt att sia om, men att molnets intrång gjort hårddiskens existensberättigande lite osäkrare ute bland klienterna är det inget snack om. Å andra sidan ökar antalet gigabyte vi laddar ner till våra datorer stadigt, så helt ska vi nog inte räkna ut de lokala lagringsenheternas framfart.

Klart är att megabytepriset kommer att fortsätta nedåt (om än inte i rak nedförsbacke på grund av teknikskiften) såvida inte politiska beslut vill annorlunda.

För egen del var det alltså cirka 20 år sedan jag skaffade min första hårddisk. Var den är nu vet jag inte – men förmodligen är det den hårddisk jag kommer att minnas mest av dem alla.

Trots att jag alltså hade minst nytta av den.

 


6 svar till “För 20 år sedan – megabytens galna prisras”

 1. Tänk också på att det varit galna pris på Hårddiskar just nu. En 2TB disk gick ju bara på ca 6-700 spänn i höstas.

  Kuriosa: Jag tror jag har drygt 3000 720k disketter i ett par flyttlådor. Undrar hur länge de håller? De flesta jag köpt och testat har funkat bra iaf. Fick även de allra flesta via en Amiga LOT auktion. Lite mastigt. men gött. :)

 2. Precis, skattehöjningar har gjort sitt till. Men sådana upp- och nedgångar kommer vi ju att se hela tiden. Priset gäller mekaniska hårddiskar; ska du ha nyare grejer är det ordentligt dyrare. Men på det hela taget sett över tid går ju lagringspris ständigt ner, och i en rasande takt.

  Jag har ett flertal disketter som inte mår särskilt bra längre, det handlar mycket om vilken temperatur de lagras i – om du har grejer du vill ha kvar rekommenderar jag dig att på något sätt föra över filerna till PC i råformat. Det kräver en fungerande Amiga, lite kablage och rätt mjukvara – hur jag gör ser du här.

 3. Jo, fast detta uppgång i pris berodde på översvämmningar i Asien nu i höstas, så priserna kommer sakteliga sänkas tillbaka till dess normala nivå, förhoppningsvis under sommaren. :)

  Ja, jag måste ta tag i att föra över en del save disketter o dyl. Adf filer på pcn har jag gott om i övrigt, tack för tipset dock.

 4. Just det, det glömde jag – det har såklart inverkan på priset just nu.

 5. Ja, drygt 100% ökning av priset! Inte så lite! :) köpte mig ett par 1.5 TB diskar innan det vart försent. Tur det då jag nu börjar få ont om utrymme på mina nuvarande..

 6. ”I dag är hårddiskar inte särskilt viktiga investeringar. Det är bra att hålla reda på när nya tekniker smyger sig in, men de allra flesta människor med en laptop bryr sig inte nämnvärt om varken varvtal eller att byta en slö hårddisk; oftast byts hela datorn ut efter några års användning.”

  Så här ett år efter att detta skrevs har jag redan bytt åsikt. Att byta ut den mekaniska hårddisken i en laptop till en SSD ger enorm skillnad och är klart värt det. Så det så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *