Försök med spegeleffekter i diorama


Att få en handfull stormtrupper att se många ut är inte så lätt, alla gånger. När kejsaren anländer till Dödsstjärnan minns vi alla hur det står rad efter rad av trupper uppställda som hälsning.

George Lucas kunde ganska lätt trickfilma det hela så att det, även på den tiden, såg ut som bra många fler personer än vad det egentligen var. Kan kanske vi också tricka lite, kanske med hjälp av speglar?

Scenen där kejsar Palpatine anländer med sitt rödklädda livvaktsgarde har förmodligen etsat sig fast i fler 70-talisters näthinnor än mina. Här kommer liksom killen som Vader själv knäböjer inför(!) Det var innan vi fick reda på att han egentligen bara var ännu en trist och korrupt politiker.

I vilket fall syns det på stillbilder från själva filmscenen att allt inte står helt rätt till med trupperna, vilket såklart inte syns när kameran panorerar.

Kan jag hitta på något liknande trick till mitt lilla diorama som ska få plats på en hyllplats och som har begränsat med stormtrupper att utgå ifrån? Vi får väl se?

Egentligen är det här kanske inte råga om ett diorama som sådant; det jag bygger av omgivningen är ganska lite. Jag har börjat med en svart platta klädd i blank dekorplast, den ska jag dock göra om för jag är inte nöjd. I bakgrunden finns lite scifi-aktiga hangarväggar och som fond ska jag skaffa en stjärnhimmel och ett skyddsglas framför så att det ser någorlunda ut som på Dödsstjärnan.

Men om vi bortser från det så länge, så har jag införskaffat några specialbeställda spegelglas för att förstärka illusionen av att raden av trupper varar längre, in i själva hyllan.

Det är hyfsat mörkt på bilderna, då jag tog dem nu på kvällen när jag ville skriva om det – men det ger kanske bara en dunklare effekt. Allt ska ändå belysas efteråt så att skuggorna faller exakt rätt.

Det går givetvis att se exakt var speglarna tar över, inte minst därför att figurerna på andra sidan håller i allting spegelvänt – men jag tycker ändå effekten är klart mycket bättre än att det hela bara avstannade i hyllväggen. Jag tror att jag kommer att fortsätta utveckla detta diorama med speglar som hjälp – och låta belysningen och stjärnhimlen som fond stå för resten av effekterna.

Stjärnan själv, Darth Vader, har fått en extra kappa över sig för att förstärka hans person. Klurigheten blir att belysa kejsaren exakt på det vis att halva hans ansikte döljs av skugga. Tyvärr känns detta också som ett diorama som är svårt att fotografera så att den fulla effekten kommer fram, eller så är jag bara inte vass nog.

I dagsljus ser det ofärdiga dioramat ut så här i sin helhet.

Jag har dessutom gjort slag i saken och försökt mig på en skiva plast framför Han Solo i Hoth-dioramat med wampa-grotta.

Ännu så länge är kanterna bara avskurna och de får jag preparera med lite snöeffekt om jag behåller skivan framför. Det jag gjorde var att spreja ett tunt lager pudersnö över skivan för att ge en effekt av yrväder.

Att jag och andra delar av kontoret syns beror såklart på att skivan speglar, och det avhjälps enklast med belysning inuti själva dioramat – företrädesvis ett matt, blått ljus för att efterlikna en svag sol i ovädret.

Nå, vi får se – detta var mest två försök att efterlikna filmeffekter. Efter belysningen är dragen får vi se hur det verkliga slutresultatet blir.

Ha en fortsatt trevlig torsdagkväll.

 


2 svar till “Försök med spegeleffekter i diorama”

  1. mycket coolt! Problemet med att använda speglar etc. är ju att man i ett diorama har svårt att välja vilken betraktningsvinkel som åskådaren kommer att befinna sig ifrån. Darth Vader & co kommer ju obönhörligen synas i spegeln också om man tittar från rätt håll, och dår försvinner ju mycket av effekten. Annars är det ju coolt med dubbla speglar, så det ser ut som en evig rad av soldater, om man nu kan få till det…

    Minns något diorama från en golden demon tävling där de använt speglar för att uppnå en väldigt häftig effekt av en riddare som känböjer framför graalen. Men jag lyckas inte hitta bilden på nätet.

  2. Det är sant, men jag har byggt lite listigt så att sektionen sticker ut ur hyllan en bit – vilket inte speglarna gör. Så sektionen där Vader och kejsaren befinner sig har ingen spegel framför sig. Men måste alltså stoppa in huvudet i hyllan för att kunna se dem.

    Jag har dubble speglar, men inte tillräckligt många stormtrupper för att fylla hela hyllan med dem. Det blir alltså en avbruten rad med kejserliga livvakter emellan.

    Jag postar en ny bild i dagsljus för att visa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *