Varde ljus i wampagrottan


Jag gjorde ju en slags julkrubba av dioramat av wampagrottan i julas. Då lyste jag bara in med en ficklampa för att skapa stämning, men nu har jag alltså dragit lite el för att skuggor och annat ska framträda.

Ja, och så kom jag på att jag nog vill ha en wampa dykandes upp i grottan, trots allt – oavsett vad jag skrev förra gången.

Dioramat från scenerna på Hoth är alltså tudelat där vänsterkanten visar Lukes besök i wampagrottan och Han letandes efter Luke med sin tauntaun. Jag är vid det här laget hyfsat trött på att göra snölandskap, så jag lär inte ta tag i något sådant på ett bra tag igen efter detta.

Högerdelen är inget konstigt egentligen; normalt sett tycker jag inte att utskrivna bakgrunder gör sig särskilt väl som fond till dioramor, men i detta fall visste jag inte riktigt vilken annan inramning jag skulle välja. Det är kanske inte jättelyckat i detta fall heller, men jag ville som sagt avgränsa det på något sätt.

I wampagrottan har jag som sagt stoppat dit en wampa efter att ha hittat en pose jag är nöjd med. En ensam LED-lampa i taket ger ett hårt ljus som jag tycker ger rätt skuggor i varelsens päls och på de isklädda väggarna. Lampan är kopplad till samma elektriska system som styr ljuset i Echo-basen och genom att höja och sänka volttalet i tranformatorn får jag olika styrka.

Som andra ljuskälla har jag också borrat hål i grottväggen och applicerat en serie lampor där en sitter utanför och lyser från utsidan och de övriga lyser igenom frigoliten för att ge ett extra sken. Detta ljus är valfritt och kan slås på för att jämna ut de hårda skuggorna och dessutom lysa upp Luke lite mer.

Tanken är att de flesta av mina dioramor i samma bokhylla ska vara kopplade till samma ljussystem; på det viset kan jag höja och sänka ljusstyrkan på dem alla samtidigt, vilket ger bra effekt.

Så här ser dioramat ut i sin helhet i dagsljus.

Som vanligt har jag gjort en film av samtliga bilder, håll till godo!

 


4 svar till “Varde ljus i wampagrottan”

 1. Wow! Jag är riktigt imponerad!
  Snö och is-effekterna i grottan är sjukt bra gjort. Måste erkänna att jag blev sugen på att snöspreja min grotta för att se om det kan göra den bättre. För din version är 10 gånger snyggare, lätt!
  Wampans middagsrester passar in perfekt dessutom.
  Att du har satsat på ljuseffekterna ger alltid det där lilla extra för effektens skull. Tycker man ser förvånansvärt många dioraman runt om på nätet som inte har något ljus alls. Om du kan få fram denna naturliga effekt av en snögrotta så är jag mycket nyfiken på dina kommande verk, tex Rancor grottan.
  Han solo och Tauntaun rummet behöver dock något mer, kanske bygga lite små snövallar runt kanterna för att rummet inte ska se så fyrkantigt ut? Bara en tanke :) (och mer snöjobb;)
  Bra jobbat!

 2. Tack, och du har helt rätt. Det ser något bättre ut när man ser hela dioramat i sin helhet, som i bilden jag lade till nu. Men du har rätt i att det blir inramat, men frågan är om inte några vallar hade förstärkt detta ännu mer – men tagit bort kanterna. Ja, kanske – jag får fundera, men är lite trött på snö som sagt :)

  Tanken var från början att ha en suddig men genomskinlig skiva framför så att snöyra skulle simuleras, det hade också gjort att bakgrunden inte blivit lika tydlig utan mer bara kunnat anas. Jag hade också fått sätta upp nån slags dagsljuskälla då.

  Jag håller med om att fler borde dra in ljuskällor i sina dioramor, det är svårt att få till ett djup utan bra skuggor och det höljer effekten ganska många snäpp. Men det kan vara klurigt i början, och det är lite halvdyrt med aggregat – kostar iallafall en femhundrin om du ska ha ett vettigt sådant. LED-lampor kan också vara dyra, om du behöver många – här använder jag bara en enda invändigt.

 3. Jo, det kostar lite som sagt, dessvärre har min plånbok endast tillåtit billiga LED-slingor för 29kr styck..men tanken är ju att sätta in bättre ljus i framtiden.
  Och med framtiden menar jag när jag har flyttat till ett större boende och kan placera alla dioramas på rätt plats. Du får ge en helhetsbild på dina dioramas när de är färdiga :)
  Köpte en hiss från kenners death star playset som jag då ska använda till olika nivåer, tex från Jabbas palace ned i fängelsehålorna och rancors grotta, eller till några andra ideér. Ska lägga upp lite bilder på Jabbas palace för den är 99% färdig.
  Har utgått från de där billiga papp-diorama man kunde köpa 3-d potf jabbas palace diorama.
  En fråga, snösprejen, den smälter inte frigoliten och stelnar den och fäster den där du sprejat eller är det hands off för all framtid?

 4. Nej, den smälter ingen frigolit och den fäster. Och ja, de är hands off – den stelnar lite grann, men inte så att den går att tafsa på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *