Skön retromusik: Miami Vice (C64, 1986)


Miami Vice var en populär polisserie i mitten på 1980-talet. Faktum är att det är en av de polisserier som haft störst inflytande på genren sedan Michael Mann tog den till oanade höjder – åtminstone under de två första säsongerna, innan den faller in i slentrian och ren Don Johnson-hysteri.

Datorspelet till Commodore 64, Miami Vice, var riktigt, riktigt dåligt – men musiken av Martin Galway var å andra sidan riktigt, riktigt bra.

Jag skrev om spelet Miami Vice som Retrokalkon på Eurogamer förra året och konstaterade bland annat följande:

”Ni som sett resultatet vet att Miami Vice förmodligen är en av de mest ospelbara titlar som någonsin släppts. Ett effektivt kopieringsskydd klargjorde var du behövde vara och när för att träffa på skurkar, vilket gjorde att den manuallöse irrade runt i stan i Crocketts Ferrari Daytona Spyder.”

Det var väl mer regel än undantag att Oceans film- och tv-licensspel kokades ihop till ganska sorgliga historier, som gärna ackompanjerades av ett fräckt omslag, en imponerande startskärm och en musikslinga som ofta var slående lik originalet, men på datorns eget lilla vis såklart.

[slideshow_deploy id=’10564′]

Miami Vice var inget undantag; tvärtom – Martin Galways version av den klassiska intromusiken signerad Jan Hammer är förmodligen så bra den går att göra på ett 8-bitars SID-chip.

Den som väljer att se tillbaka på tv-serien Miami Vice i dag slås kanske av hur många kända skådespelare som dyker upp – namn som inte nödvändigtvis var lika stora på den tiden. Videon nedan går igenom flera stora namn och ansikten vi kanske både minns och har glömt bort.

Vi hittar här namn som Bruce Willis, Ed O’Neill, Michael Madsen, John Turturro, Steve Buscemi, Liam Neeson, Wesley Snipes, Laura San Giacomo, Laurence Fishburne, Phil Collins, Alfred Molina, Ben Stiller, Helena Bonham Carter, Julia Roberts bara för att nämna några – och då har jag ändå inte tagit med att Jimmy Smits spelade Crocketts ursprunglige partner i ett avsnitt innan han dog och Tubbs tog över.

Och kanske var det så att Jan Hammers ylande synthgitarrer, ominösa arpeggion och långa strängmattor gjorde sig särskilt bra för Commodores plattform. Oavsett vad det beror på är musiken till datorspelet Miami Vice oförglömlig för det flesta.

Varsågod – Miami Vice till C64 från 1986

 


3 svar till “Skön retromusik: Miami Vice (C64, 1986)”

  1. coolt, nog för att jag har vaga minnen av Miami Vice, men jag visste inte den var så fullproppad med blivande filmstjärnor. Trodde tv på den tiden var en karriärsmässig återvändsgränd.

  2. Det stämmer ju i flera fall, tyvärr – åratal av avsnitt gjorde att en skådespelares rollkaraktär gärna brändes in och ansågs omöjlig att radera på vita duken. Men just Miami Vice har varit flera blivande kändisars inträdesprov, eller vad man ska säga. Jag saknar till och med folk i videogenomgången ovan.

  3. In-game-musiken tycker jag inte är något vidare, men titellåten är, även om den bara är arrad och remixad, klassisk Galway-ambient :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *