Spelpappan bygger C64-arkadmaskin, del 1


Det har varit mycket skriverier här på Spelpappan om arkadspel och kabinett, det har du kanske vid det här laget vant dig vid.

Jag har under en tid skaffat och restaurerat en arkadmaskin med SEGA-klassikern Golden Axe – och arbetet med denna gav mig en idé om det inte vore smidigt att ha äkta Commodore 64-hårdvara i ett arkadkabinett. Sagt och gjort har jag nu studerat hur det ska kunna gå till.

Det verkar inte vara särskilt vanligt att försöka bygga arkadkabinett av gamla Commodore-datorer. Desto vanligare är det dock att göra kabinett innehållandes diverse PC-maskiner som rullar emulatormjukvara, men sådana styggelser är jag inte direkt redo att släppa in i mitt hem.

Nä, men skämt åsido – jag vill ha äkta hårdvara i ett arkadkabinett och anledningarna är flera:

  1. Det är faktiskt lite krångligt att plocka fram gamla retrodatorer; de ska in i en befintlig tv, sladdarna är långa och krångliga och det är inte alltid vare sig disketter eller kontrolldon fungerar som de ska. Om allt finns redo i ett enda paket som alltid står redo går det snabbt och smidigt för två spelare att ha en halvtimmes retroskoj.
  2. Emulatorerna uppför sig faktiskt inte exakt som originalen och det är en lite extra skön feeling att veta att det ligger ett riktigt C64-moderkort därinne och trummar på.
  3. Ett arkadkabinett kan göras till en riktigt snygg retromöbel som förtjänar en plats i tillvaron; det gör knappast den gamla fula hårdvaran med fjorton tjocka sladdar och tillhörande transformatorklump.

Men går det att göra rent praktiskt då? Ja, jag vet inte – men jag tänkte ta reda på det.

Skärmen bör vara i 4:3-format för optimal presentation, och jag lyckades faktiskt lägga beslag på en platt-tv i detta gamla format (se ovan). På det viset hoppas jag slippa en tung tjock-tv och får faktiskt dessutom skarpare bild med den DIN-kabel jag pratade om i ett tidigare blogginlägg om att koppla C64 till tv.

En viktig detalj med att bygga arkadkabinett med Commodore 64 är att tangentbordet bör följa med; många spel kräver tillgång till vissa tangenter och jag skulle också vilja hitta på ett finurligt sätt att koppla några av arkadknapparna till särskilda tangenter på datorn, exempelvis mellanslag och run/stop.

När datorn väl är öppnad går det att ta loss tangentbordet som sitter kopplad till moderkortet med ett 30-centimeters kabelknippe. Detta går förstås att förlänga, om det skulle behövas. En tanke var att byta ut marquee mot en panel i vilken tangentbordet sitter, då kontrollpanelerna oftast inte har plats till både tangenter och kontrolldon.

Kontrolldonsproblematiken är redan löst. Jag testade att ta loss kablaget från en vanlig joystick och löda fast trådarna i en arkadsticka med tillhörande knapp, och det funkar fint. Bara att göra likadant med en andra uppsättning, så är den biten löst.

Tanken är att det ska gå att sätta på hela rasket med en enda strömbrytare, och en idé var att slå på alla maskiner och koppla dem till en uttagsdelare med master/slave-funktion. Det betyder att det inte går någon ström till någon av enheterna förrän den maskin som sitter i master-uttaget slås på.

Då ljudet ska dras till datorhögtalare från Logitech tänkte jag bygga in den fjärrkontroll som medföljer i kabinettets kontrollpanel; då får jag inte bara volymkontroll utan även en praktisk on/off-knapp. Tyvärr ger högtalarna för låg spänning för att uttagsdelaren ska reagera – även om jag drar upp känsligheten på max – så just den planen verkar tyvärr fallera lite grann.

Oavsett vilket lär inte skärmen, som ju är en tv, sätta igång och automatiskt slå över till kompositingången bara för att den får ström – så jag har lite mer att fundera över just vad gäller strömförsörjningsbiten.

Hur jag laddar in spel till maskinen?
Inga problem, det sköter mitt MMC64-kort som jag skrivit om tidigare.

Nå, det var det. Nästa steg blir förmodligen att hitta rätt kabinett – eller att helt enkelt bygga ett. Jag återkommer när jag bestämt mig eller hittat det jag vill ha.

I går var vi ett gäng som hade en liten retrokväll med Commodore 64, 3DO och en skvätt PlayStation One. Det blev en hel del Wizard of Wor, Rambo, International Karate och Speedball 2. Värden hade tyvärr ingen fungerande Amiga 500 igång, så vi fick nöja oss med den klart underlägsna C64-versionen av den senaste titeln – men det gav iallafall upphov till idén att vi borde anordna en särskild Speedball 2-kväll, vilket det förmodligen blir inom kort.

På Eurogamer.se är nu artikeln om arkadspelsbyggandet publicerad – och där ger jag en del tips för dig som vill bygga eget: Eurogamers Retroguide: Skaffa och underhålla arkadspel.

Ha en fortsatt trevlig söndagkväll!

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *