Arkadspelet Golden Axe snart klart, del 3/3


Det har varit en följetong i en månad eller två, men nu står faktiskt mitt arkadspel Golden Axe så gott som färdigt – några smådetaljer kvarstår, men inget som förändrar det stora hela.

Skillnaden mellan hur det såg ur när jag släpade hem det och nu är ganska markant och jag gillar verkligen utseendet på vår retromöbel, även när jag inte spelar på den. Kolla bara in bilderna.

Som vanligt visar jag med en bild hur själva kabinettet såg ut när jag köpte det. Det var inget fel på det, men inte riktigt som jag ville ha det.

Det som hänt sedan del 1 och del 2 i denna lilla bloggserie är att jag nu klätt sidorna i svart dekorplast, vilket inte var lika enkelt som det låter, och fått en jämnsvart yta utan skavanker.

På denna yta satte jag sedan sidologotyperna jag införskaffat. Här gällde det att vara stadig på handen och stryka ordentligt, för märket sitter där det sitter och jag ville inte ha luftbubblor.

Vidare plockade jag hem en bezel, den så kallade ramen runt bildskärmen, som är tryckt på vinyl efter originalet. Denna innehåller bland annat instruktioner för hur man spelar och lite allmänt trevlig grafik som för tankarna till det fina gamla arkadspelet som stod i spelhallar från förr.

Särskilt kartan över de olika karaktärernas magiska förmågor är väl ganska bra att hålla reda på.

Jag håller fortfarande på att tillverka en tjockare plexiskiva att lägga över kontrollpanelen så att denna skyddas, i dag är där bara en tillfällig tunn plast – men i övrigt ser det här ut ungefär som jag ville och nu återstår bara att lira och beundra skönheten.

Spelar gör jag i stort sett varje dag, jag gillar tjusningen med att starta ett spel direkt utan laddningstider och köra typ en kvart. Det är inte så många spel som erbjuder sådant nuförtiden.

Nästa projekt är att bygga in en Commodore 64 i ett arkadkabinett; denna gång tänkte jag ge mig på att bygga ett själv. Möjligtvis skulle jag kunna tänka mig att skaffa ett kabinett till med vertikal skärm, det är aldrig fel med lite shoot’em-up också…men vi får se :)

 


2 svar till “Arkadspelet Golden Axe snart klart, del 3/3”

 1. Riktigt fint kabinett! Jag gillade idén med att bygga in en C64 i ett kabinett. Är själv ett stort fan av C64:an http://thermoptic.posterous.com/mina-commodore-64-minnen och har haft planer på något liknande. Problemet är ju detta med tagentbordet bara. Många c64 spel kräver att man startar vissa spel genom att trycka på någon tagent. Och har man ett kabinett så finns det ju inget tagentbord. Så hur löser man detta?
  Om man kör via emulator, tex via Xboxen som har en fantastiskt c64:a emulator där du kan få fram ett on-screen-keyboard så hade ju detta vart perfekt. Men då är det ju som sagt en emulator

  Om man vill ha en riktigt c64:a då? En variant är att skaffa en Easyflash http://skoe.de/easyflash/ cartridge där du kan flasha över cartridge spel som jag tror man kan starta genom att bara dra upp och ner med joysticken och trycka på knappen för att starta dom.

  Kanske finns andra lösningar med kort som MMC64 eller 1541 Ultimate?

  Har du själv någon bra lösning på hur man startar c64 spel från ett arkadkabinett utan tagentbord?

 2. Yep, tangentbordet ska med. Jag tänker ta bort höljet och såga ut hål för hela
  tangentuppsättningen; en hel C64 ska det vara.

  Jag använder mig av MMC64 med SD-kort för själva mjukvaran; fördelen med denna är att den har eget OS och dumpar in hela minnet i maskinen på sekundfart, vilket HxCtill Amiga 500 alltså inte gör.

  https://spelpappan.se/2011/09/gamla-maskiner-far-nytt-liv-del-3/

  Det jag också tänker använda mig av är en resetknapp för att varmstarta datorn utan huvudströmbrytaren och denna kommer jag att koppla till en arkadknapp. Huvudströmbrytarproblemet, att slå på samtliga enheter med en knapp, löser jag förmodligen med en kontaktdelare från väggen med masterkontakt – när högtalarna med sub (Logitech-variant) slås på får automatiskt även alla övriga apparater ström och står alltså alltid påslagna. Jag tror nog att det kan fungera ganska smidigt.

  Emulatorer är jag inte intresserade av, i arkadkabinett ska själva kretskorten vara original – annars kan det vara. Inmatningsenheterna tar jag däremot gärna hjälp av modern teknik, framförallt för smidigheten och snabbheten jämfört med förr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *