Arkadspelet Golden Axe snart klart, del 2/3


Restaurationen av mitt gamla arkadkabinett går vidare. Sedan tidigare har jag införskaffat Golden Axe på kretskort och en marquee med den fina gamla Golden Axe-loggan.

Det som hänt sedan sist är att jag fixat till utseendet på kontrollpanelen samt klätt metallkanterna i lysande rött, eftersom det verkar lite väl svårt att slita loss den till förmån för gammal hederlig t-mold.

Som vanligt visar jag med en bild hur själva kabinettet såg ut när jag köpte det. Det var inget fel på det, men inte riktigt som jag ville ha det.

Egentligen klär man kanterna av spånskivorna med en t-mold som fästes i en uppfräst skåra. Eftersom jag inte byggt kabinettet själv kändes det jobbigt att slita bort metallkanten och sen fräsa i ett kabinett som redan är ihopsatt. Därför skaffade jag istället röd dekorplast på Hornbach och applicerade i längder över kanten.

Att skära av kanterna på rätt sätt var inte så lätt som jag först trott. Med en skalpell tänkte jag mig att det borde vara enkelt att skära längs kanten, men kurvor, svårtillgängliga ställen och seg plats gjorde det faktiskt svårare än tänkt – vilket ledde till en del mindre snygga kanter som är tydliga då jag går nära.

Oavsett vilket; jag är nöjd – och eventuella misstag tar jag med mig och får tänka på när det är dags nästa gång.

När det gäller kontrollpanelen bestämde jag mig till slut att den ska vara gul, så jag införskaffade även gul dekorplast. Denna var inte heller helt lätt att applicera eftersom det väldigt enkelt bildas bubblor och annat på den ibland ojämna metallytan. Den metallplatta som jag tidigare klädde i svart skruvade jag loss och gav till min glasmästare, som just i detta nu håller på att skära till en plexiglasskiva jag kommer att lägga över som skydd.

Så här såg den ut innan knappar och kontroller applicerades:

Och så här efteråt, med en tillfällig skyddsplast av det tunnare slaget:

Själva grafiken har jag skrivit ut på fotopapper och limmat på. Ursprungligen var tanken att jag skulle hitta bra skrivarpapper med gummerad baksida, men alla skrivarpapper som går att klistra fast verkar vara av det matta slaget. Och jag ville ha det så blankt som möjligt.

Lösningen blev alltså att själv skära ut och klistra fast delarna, vilket också kan se lite hemmagjort ut på nära håll – men helt ok ändå, för min smak. Plexiskivan som ligger över inom kort är 8 millimter tjock, så de eventuella ”bubblor” som ger konstiga spegelfenomen nu kommer att försvinna.

Slutligen slängde jag in en liten skylt som visar att det kostar tio kronor att spela :)

Det som återstår nu är fortfarand en specialtillverkad bezel och två sidologotyper av det större slaget. Jag kommer att plasta in sidorna med svart plastdekor innan dess, för att få en jämn svart yta – och därefter applicera grafiken.

Killen jag anlitat för att skära till denna grafik har tagit fram en mockup för att jag ska kunna se hur han gjort. Eftersom mina mått inte är exakt likadana som originalmaskinen behövs lite kapningar här och var, men resultatet blir förhoppningsvis helt ok.

 

 


2 svar till “Arkadspelet Golden Axe snart klart, del 2/3”

  1. Fan va fint !! är inte ett dugg avundsjuk hehe :P bra jobbat där !! =). Har själv önskat något liknande hemma men har ingen aning om vart man ska börja.

  2. Tack, men ännu finare ska det faktiskt bli :) Nä, det kan verka lite svårt i början, men det enklaste är att hitta ett jammakbainett som faktiskt fungerar och börja med att byta spelkort, stickor och knappar. Det lär man sig en hel del på.

    Själva den grafiska restaureringen är mest kreativt hittepå, det finns dekaler att beställa men det går som sagt lika bra att göra själv också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *