Skön retromusik: Red Max (C64, 1987)

19 juli, 2012 av: Jimmy Wilhelmsson  

David Whittaker är en man med många strängar på sin lyra – och sin dator. Jag har tidigare skrivit om hans musik i populära spel som Lazy Jones, Armageddon Man och Shadow of the Beast med mera.

Det som inte är lika vanligt är att jag tar upp mindre bra titlar som David Whittaker bidragit till – dock med lika trevlig musik som i de bra spelen. Bra musik och bra spel hör verkligen inte alltid ihop.

Red Max är ingen uppföljare till Blue Max och heller ingen slags spin-off på Mad Max-filmerna. Istället handlar det om en motorcykel som kallas just Max och är röd – det står till och med MAX på hojen.ANNONS

GENERATION 64 är en maffig bok om de unga svenskar som växte upp med hemdatorn Commodore 64 spå 80-talet. Detta är en bok för dig som satt med en Commodore 64 som ung och kände dig delaktig i något större men kanske inte visste exakt vad. Den kommer att få dig att skratta, minnas och skaka på huvudet.

Pris: 299:-
Inbunden, 180 sidor, utgiven 2014

Läs mer om boken hos Fandrake.Spelmässigt är Red Max ingen höjdare med sin smala spelvy på bara en tredjedel av spelskärmen. Det var ganska trist att bara köra runt utan någon vidare finess och i dag hade spelet varit bortglömt helt och hållet om det inte berott på David Whittakers musik.

Red Max är utvecklat av britten David Darling, som tillsammans med sin bror Richard faktiskt grundade programhuset Codemasters år 1986. Här låg de bakom stora titlar som Rockstar Ate My Hamster och Micro Machines – men just Red Max blev ingen storsäljare.

Darling programmerade spel redan som elvaåring på det som brukar kallas världens första persondator, Commodore PET från 1977, och ska bland annat ha blivit tillsagd av sin lärare att sluta programmera spel, ”det är slöseri med tid”. David Darling sålde av sin andel i Codemasters 2007 och driver i dag apputvecklaren Kwalee.

David Whittaker, själva huvudpersonen bakom musiken, arbetade i åtta år för Electronic Arts innan han år 2004 gick över till spelutvecklaren Traveller’s Tales (TT Games) och blev deras ljudexpert.

Varsågod – Red Max till C64 från 1987

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.
Kommentera