Skön Retromusik: The Armageddon Man (C64, 1987)

29 november, 2011 av: Jimmy Wilhelmsson  

Armageddon är ett välkänt uttryck i det senaste århundradets postkatastrofala verk, inte minst inom tv-spelsvärlden. C64-spelet The Armageddon Man är förvisso ett utmärkt strategispel för sin tid, men är kanske mest minnesvärt för sin musik – och för en suverän cover.

Har du förresten sett Armageddon med egna ögon? Det har jag.

Under senare delen av 90-talet lufsade jag runt Israel lite på måfå och har bland annat stått ensam och blickat ut över Jezreel-dalen från Har Megiddo – den kulle som efter omnämnandet i Uppenbarelseboken 16:16 fått större betydelse än vad som förmodligen varit tänkt från början.

Har Megiddo (Megiddo-berget på hebreiska) har nämligen på gammalgrekiska och latin kommit att förvanskas till ordet Harmagedōn respektive Armagedōn – eller Armageddon i normalt västerländskt bruk – och generellt fått betydelsen världens undergång, där det sista slaget ska stå.ANNONS

GENERATION 64 är en maffig bok om de unga svenskar som växte upp med hemdatorn Commodore 64 spå 80-talet. Detta är en bok för dig som satt med en Commodore 64 som ung och kände dig delaktig i något större men kanske inte visste exakt vad. Den kommer att få dig att skratta, minnas och skaka på huvudet.

Pris: 299:-
Inbunden, 180 sidor, utgiven 2014

Läs mer om boken hos Fandrake.Utslängt mitt i södra Galiléen och utsett av Uppenbarelseboken till platsen där kungarna ska samlas (”Och de församlade dem till den plats som på hebreiska heter Harmagedon”) ligger det ganska öde och utan särskilt mycket turisttillströmning – och kanske kan det underförstått läsas in att världens kungar kommer hit för det avgörande slaget, men egentligen säger inte Nya testamentet särskilt mycket i detalj om exakt vad som ska ske där.

C64-spelet The Armageddon Man från Martech ligger hyfsat nära båda betydelserna av uttrycket, då det är ett spel om världsdominans och katastrof på samma gång. Likt satirspelet Nuclear War på Amiga 500 handlar det om att stå kvar som enväldig segrare i ett modernt världskrig inkluderandes kärnvapen, som så ofta är fallet i moderna Armageddon-berättelser. Noterbart är att spelet heter Global Commander överallt utom i Europa.

Musiken till The Armageddon Man är ihopklinkad av välkände David Whittaker, som vi haft på tapeten förut. Denne man har ju strängar som Shadow of the Beast och Lazy Jones på sin lyra och kommer säkert att vara med många gånger till här på Retromusik.

Varsågod – The Armageddon Man till C64 från 1987

Men det slutar inte där. Det har gjorts många fina covers på The Armageddon Man, både med datorljud och med hela stråkorkestrar – men den version som verkligen tåls att lyftas fram är den som plockats fram av Pex ”Mahoney” Tufvesson och som Karin Öjehagen skänker sin röst till.

Kaktus & Mahoney är en namnkunnig duo från demogruppen Northstar som förutom fantastisk demomusik och musiksamlingar även låg bakom första NoiseTracker till Amiga 500 – den typ av sequencermjukvara som bland annat Digital Illusions gjorde musiken till sina Pinball-spel på och som användes av i stort sett hela demoscenen. Två riktiga datorkändisar från förr, kan man säga.

Varsågod – The Armageddon Man Remix – av Mahoney med sång av Karin ÖjehagenANNONS

DATATRÖJAN är ett måste på demopartyt eller på arbetsplatsens afterwork. Visst, någon kommer säkert iklädd en Star Trek-tröja - men COMMODORE slår ändå högre! Välj mellan GENERATION 64 och GENERATION 500 (eller ta båda). Storlekar från S till XXL.

Pris: 239:- styck
Modell: Gildan Softstyle 100% bomull

Beställ den på Fandrake för gratis frakt!I dag är Har Megiddo inte särskilt mycket mer än lite ruiner på en kulle – eller tel, om vi ska vara petiga. Skillnaden mellan en kulle och en tel är att den senare är gjord av människohand genom att lager på lager av civilisation byggts ovanpå varann under århundraden och till slut skapat en konstgjord upphöjning i marken. Så hade skett även i dag om vi inte hade rensat bort allt gammalt bråte efter tidigare byggnader när vi bygger nytt.

Ordet tel ingår i namnet på Israels största stad Tel Aviv (”Vårens kulle”) vid Medelhavets östra kust. Detta är något paradoxalt, eftersom Tel Aviv är en av de få städer i området som inte är byggd ovanpå en tel.

Undantaget bekräftar namnet, antar jag.

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.
Kommentarer

7 kommentarer till “Skön Retromusik: The Armageddon Man (C64, 1987)”
 1. Richard skriver:

  Fantastisk musik den sistnämnda covern plus alla andra mixar av denna låt.

 2. Spelpappan skriver:

  Visst är det; jag funderar på om man ska ta kontakt med Mahoney och göra nån specialare med honom såhär på gamla dar…? Vad vore intressant att prata och skriva om?

 3. Richard skriver:

  Skulle vara väldigt intressant att veta vad Mahoney (& Kaktus) gör idag och hur de ser tillbaka på den ”gamla goda” tiden.

 4. Richard skriver:

  Vet inte hur många demos och musikdiskar jag hade och har i mitt musik bibliotekt med låtar från dem.

 5. Spelpappan skriver:

  Mm, ok…jag ska ta kontakt med dem och se var det blir för nåt av det hela. Tack.

 6. Spelpappan skriver:

  Jag har bokat möte med Mahoney i veckan som kommer, så någonting blir det i framtiden. Förmodligen inte förrän nästa år, dock.

 7. Richard skriver:

  Härligt! Ska bli kul att läsa om senare.

Kommentera