Ny driveemulator till Amiga från Lotharek


Tidigare i vår skrev jag lite om den diskdriveemulator jag skaffat till en Amiga 500, en så kallad HxC. En otroligt nyttig liten hårdvara ingen Amiga-älskare kan borde vara utan.

Några dagar senare postades ett inlägg om en ny version av samma hårdvara, en som appliceras direkt i originaldrivens fack.

Som sagt, den nya varianten – kallad 3″1/2 Form factor SD HxC Floppy Emulator – har alltså varit tillgänglig under hela sommaren, men det är först nu jag känt mig manad att skriva lite om den; förmodligen främst för att jag egentligen ville ha en diskdriveemulator för att bygga in en Amiga i ett arkadkabinett och inte var betjänt av inbyggd hårdvara.

Nu funderar jag dock på att skaffa ännu en diskdriveemulator till den Amiga 600 med hårddisk jag skaffade för en tid sedan.

Poängen med denna lilla godsak är att du slipper ha ett löst kretskort hängandes och du kan behålla datorns ovandel på, vilket gör att den ser likadan ut som tidigare – och påminner inte längre om ett uppfläkt datorlik på operationsbordet.

Knapparna och funktionerna är desamma; du väljer vilken diskimage som ska vara aktuell just nu och du ser allt som händer i LED-displayen. Jag har ännu inte testat den här versionen; men ett potentiellt problem är att du måste vrida runt för att se displayen, eftersom den sitter på högersidan där diskdriven satt förut.

I övrigt är diskdriveemulatorer som HxC ett jäkla måste för Amiga-användare av i dag. 3”1/2-tums disketter dör fort; ska jag vara ärligt tycker jag mig märka att de faktiskt håller sämre än de 5”¼”-disketter som används till exempelvis C64.

Men oavsett vilket, att förlita sig på gamla disketter i dag är hopplöst. Jag gillar äkta hårdvara, men när det gäller inmatningsenheter är det helt enkelt alltför opålitliga för att det ska vara roligt.

Ett aber är priset, den här kostar hela 90 dollar. Men i det långa loppet kan det faktiskt vara värt det. Du hittar 3″1/2 Form factor SD HxC Floppy Emulator på eBay här.

 


4 svar till “Ny driveemulator till Amiga från Lotharek”

 1. Den får det bli! Hur funkar det när man skall formatera save diskar o dyl? Blir det bara en .adf på sd kortet eller måste man dona med något särskilt innan då?

 2. Jag har själv inte använt mig särskilt mycket av spardisketter, men i det medföljande PC-programmer kan du skapa tomma diskettimages du sedan kan formatera till vilken spardisk som helst eller bara spara ner en fil rakt på den, beroende på hur spelet bär sig åt.

  I en del enskilda fall har jag läst på nätet att folk inte lyckas med sina spardiskar, men det är svårt för mig att svara på vad det beror på – trots allt är det i de flesta fall crackade grejer vi snackar om här och det kan även vara spelen som fallerar.

  HxC måste konvertera adf-filer till sitt eget format .hfe. Detta görs i samma mjukvara på din PC och kan göras i en enda batch, så du slipper sitta och göra det disk för disk. Mitt tipps är att lägga alla .hfe-diskar som hör till samma spel i en mapp med spelets namn, och vet du med dig att detta spel kommer att använda sig av en spardisk så hade jag förberett med en sådan i samma mapp redan från början – så är allt redan klart på ditt sd-kort och du slipper mecka med detta sen.

 3. Ok! Tack för uttömmande svar! Har länge funderat på någon sådanhär lösning men detta låter ju mycket lovande.

 4. Var hittar ni allt.
  skulle vilja ha det på flashdiskar
  nån länk till köpsida eller ritningar vore bra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *