Alvar får surfplatta


I går fyllde Alvar två år – och för första gången blir jag faktiskt lite spelpappa på riktigt, eftersom han i present bland annat fick en surfplatta.

Tanken är att han ska slippa stjäla mammas lilla laptop gång efter annan, och istället börja lära sig peka och flytta grejer själv. Och vem vet, kanske lära sig siffror och bokstäver på köpet?

Vårt hus är fullt av spel och prylar; mer spel och prylar än vad som kanske är vanligt i de flesta andra svenska hem – möjligen är du som läser det här det stora undantaget, men i alla andra svenska hem ser det nog inte riktigt ut som det gör här :)

I vilket fall; det är ju bara en tidsfråga innan Alvar börjar pilla och dra i skärmar, tangentbord och grejer och faktiskt har jag tyckt att det dröjt ganska länge innan han började visa intresse. I tvåårspresent fick han dels ett piano och dels en Androidplatta.

Att komma igång med plattan tog några minuter. Först hamrade han ganska hårt på allt som rörde sig, men snart förstod han att det inte behöver vara så hårt, och att det faktiskt går att dra grejer.

Jag samlade dagen innan lite snabbt ihop ett gäng olika gratisappar för att kolla vad han fastnar för. Favoriten var utan tvekan ett sifferspel i vilket han räknar grejer tillsammans med appen, på svenska rentav. Bokstavsspel är lite för svårt för honom, även om han kan ett par bokstäver, och ritprogrammen har han ännu inte heller helt greppat. Så vi provar oss fram i maklig takt.

I samband med detta skulle jag gärna vilja ha tips på bra barnspel, gärna lite utbildande – men det är inget måste, till Android-plattor. Eller vet du några bra sidor som recenserar eller åtminstone tipsar om barnspel till Android?

Apropå tvåårsdagen, så fick det mig såklart att minnas både hans födelse och hans ettårsdag.
Tiden går.

Ha en fortsatt trevlig onsdag!

 


7 svar till “Alvar får surfplatta”

 1. Det där spelet Simon borde kanske fungera bra? Eller är det kanske för avancerat för en tvååring? Minnesträning med färg och ljud kan i varje fall tänkas lämpa sig och det lär ju finnas någon sådan variant i appformat.

 2. Ok, tack – det ska jag testa då – det stora problemet är väl att ganska många spel inte finns på svenska. När det handlar om siffror och bokstäver har det viss betydelse i den här åldern. Längre fram kvittar det.

 3. Toca är ju alltid grejen när det gäller barnappar, tycker jag. Malte älskar t.ex. deras tågsimulator och köksappen, där man får bereda ett antal råvaror medelst kokning, stekning och mixning och servera till intet ont anande barn och djur. Senaste stjärnskottet är Toca Band, fenomenal liten musikapp.

 4. Mm, får testa det – jag är ju till och med bekant med grundarna. Tack för tips.

  Eller…är inte det bara till Apples grejer?

 5. Jo, faktiskt ser jag nu. Gjorde en snabbgoogling förut och fick fram att deras appar skulle funka även utanför iOs-sfären. Men alltså icke. Nå, annars får du väl se fram emot att om något år eller så kunna introducera honom till någon trevlig 8-bitsemulator – den sortens programvara som Apple tyvärr inte medger.

 6. Det ordnar sig, jag har på egen hand hittat en del rätt ok grejer. Det jag hade önskat är att utvecklarna inte skriver att det är på svenska när det inte är det.

  Men tack för tipset annars. Jag skriver nog ihop nån grej om vilka appar vi tog hem lite senare.

 7. en ganska skön app för småttingar är toddler lock, som väl egentligen är till för att skydda telefonen. Den gör att det kommer lite ljud och grafik när man pekar och drar. Det är också i princip omöjligt att stänga av för ett litet barn, så man behöver inte vara rädd för att de öppnar andra appar under tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *