Spelpappan skaffar PC


Tro det eller ej; efter mycket om och men bestämde jag mig trots allt för att skaffa en stationär PC. Jag kör vidare på min gamla laptop för det mobila kontoret och låter en racerdator sköta arbetet där hemma.

Att denna racer-PC dessutom bör ha specarna inne för att spela lite kraftfulla grejer är bara ett plus – jag recenserar ju trots allt en hel del.

Jag väljer ofta att inhandla mina prylat på Webhallen, dels för att de finns i stan och det är lätt och smidigt att hämta ut det men dels också för att de har kompetent och trevlig personal. Lite gratisreklam där, men det bjuder jag på.

Det jag gjorde var inte direkt raketvetenskap, åtminstone inte till en början – jag läste Joakims utmärkta genomgång av vad en spel-PC bör innehålla på Eurogamer. Läs den gärna du också, även om du kanske redan har koll på det mesta.

Därifrån utgick jag från Joakims starkaste konfiguration (av tre); den så kallade besten. Och lade till en kraftigare processor – och till slut också en ny skärm eftersom det känns lite fel att skaffa helt ny dator men behålla en fyra år gammal skärm.

Min konfiguration blev alltså denna:

Plus skärmen då:

Jag skaffade utöver detta lite extra SATA-kablage samt en ny DVI-kabel för skärmen. Detta är en dryg vecka sedan nu, och givetvis har priserna redan hunnit förändras – oftast till min nackdel – så är det ju i datorvärlden; för varje dag grejerna står ouppackade förlorar de i värde.

Har du ingen aning om hur du bygger ihop en PC bör du skaffa hjälp av någon som vet, alternativt läsa på nog på nätet. Det är inte supersvårt, men det finns en del fällor att falla i. Bland annat bör du ha koll på att du inte alstrar statisk el, då det potentiellt kan skada en del av grejerna när du tar på dem.

Du bör också ha lite koll på i vilken ordning grejerna ska sättas in; det finns ingen bruksanvisning eftersom det är lösa delar som byggs ihop på valfritt sätt.

Den stora uppsidan med att bygga själv är 1) att det blir billigare än att köpa färdigbyggt men framförallt 2) att du slipper all förinstallerad skit som datortillverkarna fyller ditt operativsystem med.

Förutom att jag ska förbereda den nya datorn för mitt arbete slåss nu The Elder Scrolls V: Skyrim (på maxade grafikinställningar, såklart) med Legend of Grimrock om min tid.

Denna konfiguration får en smashing Windows Experience 7,8. Man kan definitivt ha det sämre.

 


2 svar till “Spelpappan skaffar PC”

  1. Härligt att du uppskattar och kör Legend of Grimrock. Sådana ”retro”-spel bör uppmuntras och det har ju gått väldigt bra för spelutvecklarna såvitt jag kunnat bedöma. Körde igenom detta spel hektiskt i april i år.

  2. Ja, eller hur? Det är enormt vanebildande – och sånt måste man ju bara ta sig tid till, eller hur? :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *