Bra appar på plattor för barn (Android)


Som jag berättat tidigare skaffade vi en Android-platta till Alvar i 2-årspresent. Nu några veckor senare har jag haft en möjlighet att kika på vad som funkar och inte , och vilka appar han gillar.

Jag tänkte fokusera på några av de populärare apparna och ge minirecensioner av dem här; det saknas ofta vettiga genomgångar av bra branappar till Android-plattor.

Jag ska vara ärlig; när vi kom dragandes med plattan var jag osäker på om han skulle hamra sönder den, likt pianot han fick, eller faktiskt lyckas lära sig att använda en surfplatta.

Till min glädje tog det inte alltför många dagar innan han både startade och stängde program och på egen hand beger sig ut på SVT Play och ser på film. Då och då får vi lära honom stänga av de applikationer han råkar starta av misstag, exempelvis miniräknare eller kalendern, men på det stora hela sköter han det galant – så jag vet inte vad som oroade mig egentligen.

Mm, och en sak till – jag har numera satt kodlås på köp, för att inga onödiga appar ska inhandlas, medvetet eller omedvetet :)

Resultatet har faktiskt inte låtit vänta på sig; förutom att han tycker att det är kul tidsfördriv har han faktiskt efter bara några veckor lärt sig räkna till 20 samt känner igen alla siffror och de flesta bokstäver. Detta helt utan att vi på något sätt manar honom, allt kommer på egen hand.

De flesta appar har buggar och andra barnsjukdomar i sig, men det är saker man ofta får dras med när det handlar om appar. Ingen av apparna jag tar upp är direkt trasiga, men det finns tydliga saker som kan förbättras i var och en av dem – vilket jag förvisso valt att inte gå närmare in på här.

 

Följande appar har fått särskilt stort utrymme:

Balloon Maker for kid

Inget speciellt alls egentligen, men ganska bra för att få en 2-åring att förstå hur en platta fungerar. Lite mysig musik spelas och du blåser upp ballonger genom att trycka på skärmen och hålla inne. Ju längre du håller inne desto större blir ballongen, och om du inte släpper kommer den till slut att gå sönder i en bang. Efter några veckor spelar Alvar fortfarande ibland, mest som tidsfördriv.


Hippi 1

Detta är också en app för de allra yngsta eller för det barn som är nybörjare. I sex olika ”spel” händer det olika saker beroende på var du trycker eller hur länge du trycker.

Det finns ingen egentlig mening med appen, mer än att just ge en känsla av interaktion och kanske också presentera bilder på djur och annat som ni kan prata om tillsammans. Det finns de som ifrågasätter värdet av appar av det här slaget, och det kan man såklart få göra, men för ett litet barn utan tidigare erfarenhet av plattor tycker jag att det är helt ok.


Toddler Counting 123 HD

Här har vi en väldigt användbar app för att lära sig siffror, och dessutom i en helsvensk version. Du blir presenterad ett antal föremål och när du klickar på något av dem dyker det upp en siffra och en svensk röst säger samma siffra.

Det spelar alltså ingen roll i vilken ordning du pekar på föremålen, appen räknar bara på – Alvar lärde sig på detta sätt mycket snabbt sifferordningen, även om han kanske ännu inte exakt förstår vad siffror är till för.

Numera kan han räkna till 20, det är så långt denna app går, och känner även igen alla siffror från hissar, bilar och andra saker vi stöter på i hans omgivning.


SVENSKA bokstäver / alfabetet

En annan väldigt användbar app Alvar gillar är en som är lite mer avancerad och lär ut bokstäver. Även denna är helt på svenska (med å, ä och ö) och består av några olika ”spel”.

Det som går bäst hem är när appen låter dig rita bokstaven ifråga; Alvar fattar ännu inte vad han ska göra, men en röst säger bokstavens namn högt och han härmar. Därefter kladdar han runt lite med färgen och en ledsen gubbe dyker upp som berättar att han inte ritat rätt. Det bekommer honom givetvis inte alls just nu, och han väljer bara glatt en annan bokstav.

Just detta faktum, att appen går vidare och inte uppehåller honom vid att rita rätt, gör att han faktiskt lär sig bokstav efter bokstav – givetvis ännu utan att veta vad han ska ha dem till. Men han stoppar oss kontant på stan och vill prompt läsa av registreringsskyltar på bilar.


Kids Socks

En app som många webbsidor rekommenderar är Kids Socks, och jag måste hålla med. Vad det handlar om är att lära sig skilja på olika saker genom färger och mönster – i detta fall via strumpor. Det går att spela ett enkelt memory-spel med strumpor, men det som går hem bäst är att plocka ut matchande strumpa till den som redan hänger på linan.

Det tog Alvar cirka en vecka att klura ut vad han skulle göra, men även när han inte fattade tyckte han det var roligt att dra strumpor hit och dit. Plötsligt under några sekunders tid på tåget till vårt fritidshus såg jag hur poletten trillade ner, och helt plötsligt förstod han hur matchningen skulle gå till – det är ganska otroligt att bevittna ett sådant ögonblick.


Picture book Swedish Animals

Djur går alltid hem, men i detta läget vill jag gärna att Alvar ska få dem på svenska. Denna pekbok finns även på svenska, och går helt enkelt ut på att du pekar på djuret och appen berättar hur det stavas och ger dig djurets läte. Varken mer eller mindre.

Föredömligt enkel och gör precis vad den ska.


Super Monkey Jr. – Mini Games

Det kanske mest avancerade spelet i denna samling är Super Monkey Jr. – det är å andra sidan kanske också den enda av apparna som kan räknas som spel. I fem olika nivåer lär sig Alvar att förstå spelmekanik av olika slag; det kan handla om att dra ett streck genom en labyrint som apan ska följa eller att spruta vatten på ett brinnande hus.

Han förstår ännu inte exakt vad han ska göra på de olika nivåerna, men jag kände att det är ok att han har en app han kan växa in i så att säga. Detta är nog kanske också den av apparna som känns mest genomarbetad och proffsigast utförd.


Vehicles for Toddlers

Den sista appen valde jag för att det är en ganska ok målarbok till plattor; han har annars en förkärlek att börja måla på väggar och andra saker, så här kan han go nuts utan att det direkt gör något.

Förutom att det går att färglägga alla möjliga sorters fordon kan du också peka på dem och få ljudet de ger ifrån sig spelat för dig. Det finns också ett galleri med riktiga färgfoton av olika fordon, vilket ger dig en chans att lära ditt barn vad de heter på svenska och på det viset umgås genom appen som om det vore en bok.


Som sagt; tipsa mig gärna om fler barnappar till Android-plattor!

 


17 svar till “Bra appar på plattor för barn (Android)”

 1. Ah, tack! Målarprogram är bra, de kommer han att fatta mer av och bli bättre på vad tiden lider.

 2. Ny favorit hos min dotter: dr Pandas restaurant där man ska laga mat åt djur som vill äta på restaurant o_O
  Rätt tydlig grafik och enklare röresler tror jag även yngre kan tycka det är skoj. Men pedagogiken får man nog leta efter. sist jag kollade fanns det 0 myrslokar ute på stan för att gå på restaurang

  Vi har även kört pettsson och findus uppfinnarspel. Det är väldigt snyggt och mysigt och så, men totalt ologiskt i sina uppfinningar mer trial & error, då tycker jag amazing alex är betydligt friare och bättre som ”uppfinnarspel”

 3. Bra, tack – de ska jag ta och kolla in. Noll myrslokar på stan är annars ett ganska troligt anagande, men lite tråkigs kanske? :p

 4. Hej,
  Jag snubblade över din sida och såg att du ville ha tips på barnappar för android. Jag har utvecklat en ljud-barnboksapp som heter Tinydudes. I gratis versionen får man 1 bok gratis med ljud/bild/text och hälften av de andra två böckerna (så att man ser vad man får om man köper appen). I full versionen får man alla böckerna, med ljud/text/bild.

  Det hade varit väldigt roligt om du vill kika på den och kolla vad du tycker.

  Appen finns här:
  https://play.google.com/store/apps/details?id=se.onemuppet.android
  https://play.google.com/store/apps/details?id=se.onemuppet.tinydudeslight

 5. Tack för listan. Jag hittade några nya appar till min 1,5-åring.

  Vill också tipsa om 2 appar jag har utvecklat. På svenska. Utan reklam.

  Stava rätt – appen för dig som vill träna upp din förmåga att stava rätt på svenska.
  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.learninglemmings.spell_sv_lite

  Dadeda – lär barnet känna igen ord, första steget mot att lära sig läsa.
  https://play.google.com/store/apps/details?id=se.markussvensson.dadeda.lite

 6. Hej Markus,

  Dadeda gillade jag skarpt – men jag tror även starkt på att ha inslag av ljud med i barnappar som reagerar på interaktivitet. När min son klickar på katten vill han höra ett kattljud, när han gör fel vill han ha ljud för det och så vidare.

  Detta är min spontankommentar – annars är det en riktigt bra barnapp och hjälper verkligen honom, nu när han lärt sig bokstäver och som bäst försöker förstå hur de hänger ihop och varför de finns överallt.

  Lägg lite mer grejer i den – och du kan ta betalt för den. Låt gratisversionen vara utan ljud, och låt oss betala för versionen med ljud och fler bilder. Eller nåt sånt.

 7. Hej
  Tack för dina kommentarer. Håller med dig om ljud – det hade varit en bra feature! Lite jobbigt att spela in igelkotts-ljud bara :)
  Idag finns ljud när man svarar (rätt resp fel). Hördes inte dessa?
  Det finns också en betal-version som innehåller betyldigt fler bilder än gratis-versionen.

 8. Fast jag tror inte att det måste vara ljud som nödvändigtvis är hårt associerade med objektet i fråga; någon slags lustigt interaktionsljud räcker. Eller kanske någon säger ”igelkott”? Det kan också vara en idé att skriva orden med större bokstäver så att det går att peka på bokstaven och det sägs ”I”, ”G” och så vidare.

  Ljuden för rätt och fel hörs absolut.

 9. Vi har precis släppt en app som heter ”Filmer för barn”. Här finns massor av filmer samlade i en säker app så att inte barnet klickar sig vidare till olämpligt material. Vi möter figurer kända för svenska barn såsom Kalle Anka, Nicke Nyfiken, Byggare Bob, Nalle Puh, Alla vi barn i Bullerbyn, Alfons Åberg, Pettson & Findus, Emil i Lönneberga, osv

  Kolla in:
  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.learninglemmings.kidstube.sv.lite

 10. Tack Kjell,

  Jag ska definitivt testa ditt musikespel! Om det blir en regelrätt recension, vågar jag inte säga – jag sysslar ju egentligen inte med recensioner här på Spelpappan.

  Så tack!

 11. Hej!

  Du kanske redan känner till det (noterar din länk till http://www.pappasappar.se i högerkolumnen – tack!) men hos oss kan du också hitta en massa recensioner av Android-appar för barn. Just nu närmare 170 st. Det går att filtrera listan på ålder, betyg och tal så att du kan hitta exempelvis appar med svenskt tal för barn som är 3 – 4 år.

  http://www.pappasappar.se/plattform/android/

  Letar man specifikt efter gratis appar, eller väldigt billiga appar tittar man här:

  http://www.pappasappar.se/gratis/android/
  http://www.pappasappar.se/rea/android/

  Obs att apparna vi recenserar inte innehåller reklam eller köp i appen.

  Hälsningar Daniel

 12. Bra där, Daniel – jag tror dessutom att det finns ett rejält utrymme för en konkurrent till er. Det ramlar in massor av besök till denna enda sida, som enbart handlar om diverse sökningar av barnappar till Android.

  Vill man skapa en välbesökt recensionsblogg på svenska är barnappar till Android ett hett tips :)

 13. Desto fler som tipsar om Android-appar (och iOS-appar) desto bättre! Det är svårt och tar tid att hitta de riktigt bra apparna bland allt skräp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *