Skön retromusik: HeroQuest (A500, 1991)

16 december, 2012 av: Jimmy Wilhelmsson  

HeroQuest på Amiga 500 är delvis känt för att vara anledningen till att Sierras äventyrsspel Quest for Glory fick byta namn (det hette ursprungligen Hero’s Quest).

Men för många brädspelare bärs varumärket upp av helt egna axlar, eftersom datorspelsförlagan inspirerats av HeroQuest från Games Workshop och Milton Bradley.

HeroQuest är ett spel som lite löst hänger ihop med Warhammer Fantasy-universumet. För mig personligen går det att beskriva som en slags förenklad rollspelsversion av Dungeons & Dragons och går ut på att ett antal hjältar ska in och ut ur ett grottkomplex, fajta monster och hitta skatter. Brädspelet självt tar spelledarens roll, som i detta fall förklaras som den onde trollkarlen Morcar – som av någon anledning heter Zargon i den amerikanska varianten.

Datorspelsversionen är hyfast trogen originalet, om än något begränsad, men i ärlighetens namn kände jag inte att det var särskilt givande. Kanske berodde det på att jag oftast fick lira det ensam, vilket kraftigt begränsar underhållningen i denna turordningsbaserade och ganska sega historia. Spel som Hero Quest ska liras mot vänner, inte mot en dator.

Det jag däremot gillade med HeroQuest var det mystiska introt med musik av Barry Leitch. Om du känner igen denne herres namn kan det bero på att han även skrivit musiken till spel som Lotus Tubro Challenge 2 och Silk Worm.

Särskilt mycket minns jag inledningen; på den tiden försökte jag göra en hel del musik själv till Amiga 500 och jag minns ännu den ständiga jakten på bra samplingar. Pizzicato-ljudet (att knäppa med fingrarna på en fiolsträng) och den hårda basen var två filer jag omedelbart sög ur originalmusiken och använde i egna alster; om jag minns rätt var musiken till och med i Soundtracker-format och gick att extrahera med en vanliga Action Replay.

HeroQuest köpte jag på vinst och förlust i Frankrike, medan jag befann mig på en utbytestripp. Kanske inte mitt bästa köp, men disketten blev ändå flitigt använd nästan enbart på grund av intromusiken.

Varsågod – HeroQuest till A500 från 1991

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.
Kommentarer

3 kommentarer till “Skön retromusik: HeroQuest (A500, 1991)”
 1. Henrik Andersson skriver:

  Har missat den här, men helt klart en skön låt. Slängde på SID-versionen också av samme man, och det var också trevligt. Han har ju gjort lite C64-musik också, men jag har ingen direkt koll på den. Spelade ”Mindsmear” av honom i Commoflage dock.

 2. Spelpappan skriver:

  Jajemän, Leitch började som C64-musiker – vilket jag också löst kommer in på i diskussionen kring Lotus 2: https://spelpappan.se/2011/02/skon-retromusik-lotus-turbo-challenge-2-1991/

  Den gode Barry är dessutom fortfarande aktiv som musiker, så hans karriär borde gå att följa även nuförtiden!

 3. Richard skriver:

  Jag har bara spelet brädspelet Heroquest en gång med kompisar och hade mycket nöje. Har aldrig hört introlåten förut men alltid trevligt att höra lite nytt. Grafiken ser ganska bra ut av skärmbilderna att döma.

Kommentera