Skön retromusik: Flashback (A500, 1993)


1993 var ett märkligt Amiga-år, åtminstone för min del. Amiga 500 kändes väldigt sliten; operativsystemet Workbench 1.3 var utbytt mot Workbench 2.0, vilket krävde ett fysiskt ingrepp i datorn för att gå att köra.

Men ändå var 1993 året då ett av de absolut bästa spelen någonsin landade hos mig; Flashback. Och vilken avslutning sen.

Enligt Wikipedia (och titelskärmen) dök Flashback upp redan 1992, men jag lyckades i vilket fall inte riktigt lägga vantarna på det förrän tidigt under 1993. Som jag redan berättat om i ett tidigare inlägg var jag och Amigan i stort sett klara med varandra då.

Men ett spel som Flashback gick inte att bara ignorera.

Paul Cuisset har jag redan haft uppe i Retrokanonen Future Wars på Eurogamer.se och här på Spelpappan som skön retromusik. Cuisset låg nästan ensam bakom all idédesign och en försvarbar del programmering av spelet Flashback, vilket senare också portades till en mängd andra dator- och konsolformat.

[slideshow_deploy id=’10536′]

Så musiken då? Jo, återigen är det Jean Baudlot som är framme och skapar underverk; Flashback har inte jättemycket musik förutom själva introduktionsfilmen, men å andra sidan sätter den stämningen perfekt. Det går att höra de tydliga vibbarna av Terminator-liknande musik, vilket satte standarden för det mesta inom science fiction i början av 1990-talet.

Jag minns inte exakt, men detta kan ha varit det sista spel jag verkligen spelade med glädje på Amiga 500. Jag vill minnas att jag kort därefter körde Dune II på min polares Amiga 600 under lumpartiden, men sedan tog PC helt över.

Lustigt, kanske hade jag förväntat mig att uppbrottet från Commodore skulle vara lite mer dramatiskt – men så var det alltså icke.

Varsågod – Flashback till A500 från 1993

 


7 svar till “Skön retromusik: Flashback (A500, 1993)”

  1. Fantastiskt spel. Det var nog lite samma sak för mig. PCn kom och detta var nog också ett av de sista för mig. Sen spelade jag och en polare Fade to black några år senare på PCn som också var en helt fantastisk upplevelse! Vi satt i tre dygn, tills vi klarade det, och varvade spelare när den ena behövde lite microsömn.. Hade samma upplevelse med Lemmings på 500an, men den gången var vi tre och tog också drygt tre dygn. Socialt Datorhäng ala 90-talet.

  2. Ett riktigt snyggt och kul spel när det begav sig. Som en interaktiv film.

  3. Wow, ni spelade igenom Lemmings? Hade inte det typ 500 nivåer, ungefär som Populous?

  4. Flashback var riktigt imponerande i sin blockiga men fungerande 3d-grafik. Inledningsmusiken är bra och jag minns att jag rippade instrumenten när jag lekte runt med ProTracker och gjorde några trudelutter på dessa.

    Många övergav Amigan för 1200:an kom verkar det som. Jag var en av de första i Stockholm att köpa den i april 1993. Men visst var det ju få spel som faktiskt var gjorda för den. Jag köpte dock Civilization AGA. En riktigt höjdare och ett av de allra bästa spelen, alla kategorier i spelens historia.

  5. Nä, det var 120 nivåer har jag för mig. Men jag kan lova att det var nog så utmanande. Med en A500 orginalmus som hade några år på nacken dessutom. ^^

  6. Ja Rickard, jag köpte faktiskt också en 1200 och spelade Civ på.. Helt lysande fina minnen där. Men de allt billigare PC maskinerna blev ju för svåra att stå emot till slut..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *