Kaffebordsbok om digitala ungdomshjältar: C64 Made Me Who I Am


Så kan jag avslöja varför jag sökte efter tjejer och kvinnor som växte upp med en C64 som sin bästa vän; det är nämligen så att jag under ett knappt års tid smitt planer på en kaffebordsbok om människor vars liv påverkats av att de som unga intresserat sig för datorer – och då särskilt C64.

Huvudpersonen i boken kommer alltså inte att vara själva datorn, utan de personer vars fantastiska vittnesmål beskriver en begynnande revolution.

Det är ingen hemlighet att jag är en vän av teknik, och att jag dessutom gärna uppmuntrar unga att i förhållandevis tidig ålder intressera sig för den. C64 Made Me Who I Am är tänkt att vara en kaffebordsbok som gestaltar människor vars liv formats av att de i unga år tog en aktiv del i en utveckling som lett fram till det digitala samhälle i stort sett alla lever i i dag.

Jag vill delge läsaren de olika berättelserna om hur det var att för 30 år sedan kasta sig in på okänd mark och utforska områden och världar de flesta utomstående inte begrep sig på. Jag vill dessutom visa vad dessa människor gör i dag, och på vilket sätt det påverkat dem att ha den senaste tekniken omkring sig i unga år – och att få vara med på den fantastiska resan som för många startade med datorer som C64.

c64mademewhoiam_spelpappan_1Mer om C64 Made Me Who I Am finns att läsa på en tidig webbsida på C64mademewhoiam.com och i skrivande stund håller jag på att samla in tänkbara namn på personer jag skulle vilja intervjua och porträttera i enskilda uppslag i den färdiga boken.

Jag har redan gjort klart med ett antal personer, men jag ber att få återkomma vid senare tillfälle och pö om pö berätta om vilka det blir.

I mars fick jag kontakt med Rättviseförmedlingen och fick en lista med namn på tjejer/kvinnor som skulle kunna passa in på beskrivningen och i takt med att jag knutit några namn till mig har jag fått ytterligare tips; jag skulle vilja tacka alla som hjälpt mig med detta arbete hittills. Inom kort kommer jag även att presentera den lilla grupp människor som hjälper mig med arbetet; detta är inget projekt jag ensam kan dra i.

Är du en teknikbejakande person, kille eller tjej, som växte upp med en C64 och vet med dig att detta påverkat resten av ditt liv? Har du fina berättelser att dela med dig av från denna tid? Hör gärna av dig till mig här bland kommentarerna här eller på C64mademewhoiam.com.
Eller e-posta mig på jimmy@spelpappan.se eller twittra till @spelpappan.

Eller tycker du kanske bara att det är en trevlig idé och vill sprida vidare? Skriv gärna någon rad om det på Twitter och hashtagga med #C64MMWIA.

Vem vet? Kanske det blir den perfekta presenten till 70- och 80-talisten ”som har allt”? :)

 


2 svar till “Kaffebordsbok om digitala ungdomshjältar: C64 Made Me Who I Am”

  1. Väldigt intressant projekt. Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att köpa den när den är klar.

  2. Kul! Jag har ett tiotal personer som tackat ja nu, och det är redan en intressant blandning. Återkomer mer om vilka det blir när jag kommit längre; men det här blir riktigt kul att jobba med i sommar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *