Skänk spelkonsoler du inte använder till bibliotek och fritidsgårdar


I många spelares hem står mängder av övergivna spelkonsoler ingen längre ägnar en tanke. Sant, en del av dem kan säkert bli samlarobjekt, men den bistra sanningen är att de flesta aldrig blir det.

Samtidigt kämpar landets bibliotek och fritidsgårdar med sin ekonomi och har ofta inte råd att skaffa varken konsoler eller spel. Då kan det vara bra att lätta lite på prylsamlingen och skänka det du inte använder.

Ungefär så tänkte jag när jag kontaktade Stadsbiblioteket i Malmö och frågade om de ville ha min överflödiga Xbox 360. Det ville de, och i dag mötte jag Mats Nordström som gärna tog emot konsolen för framtida spelstunder med barn och ungdomar.

mats_nordstrom_malmo_stadsbibliotek_1

Malmö stadsbibliotek började låna ut spel redan år 2006 och var då först i Sverige. De ansvariga väntade sig en smärre kulturkritikstorm, men istället blev reaktionerna nästan uteslutande positiva och fler bibliotek hängde på.

Enligt Mats Nordström kommer stadsbiblioteket att satsa ännu mer på spel efter sommaren. En ny grupp kommer att ta över ansvaret för spelavdelningen och detta kommer jag säkert att få anledning att återkomma till senare.

När jag sist hälsade på i spelärenden anordnades det en del spelevent inom stadens gränser, men numera är arrangemangen även internationella samarbeten – eller åtminstone nordiska.

”Vi har varit med i Nordic Gameday några gånger, vilket är ett samarbete mellan nordiska bibliotek som samtidigt under en dag anordnar event som lägger extra fokus på spelande,” förklarar Mats Nordström

malmo_stadsbibliotek_1

En liten glad överraskning var är Mats Nordström själv läser Spelpappan då och då; vi diskuterade under mitt besök både Tomas Hübner och C64 i allmänhet. Det visar sig att Mats har en storebror som fick en C64 i unga år, och Mats fick mellan programmeringsvarven vara med och spela.

Nå, där ser man :) Men gå nu in i din garderob och se om du inte kan rota fram någon gammal konsol eller titel du ändå aldrig kommer att starta igen. Bättre att den slits och ger kul åt många än att den bara samlar damm i garderoben.

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *