Så håller du ditt Game & Watch i trim


När jag var liten fick jag inget Game & Watch. Istället överraskades jag på min åttonde födelsedag av den närbesläktade kusinen från Gakken, vid namn Fishing.

För många, många år sedan slutade dock spelet att fungera; först på grund av att batterierna helt enkelt tog slut – och därefter på grund av att de flytande kristallerna i LCD-skärmen inte fungerade längre. Trodde jag.

2013-08-09 15.10.00Efter att i somras ha hittat Oil Panic från Nintendos Game & Watch-serie för 5 kronor (!) på en loppis i Småland, tändes mitt svalnade intresse för de gamla LCD-spelen igen. Via eBay och Tradera budade jag i tur och ordning hem Donkey Kong, Parachute, Donkey Kong Jr. och Mickey & Donald. Inget av dem för fem spänn, dock.

Efter att ha deltagit i ett Game & Watch-rally på en brygga under unconferencen SSWC kom jag plötsligt ihåg min lilla dyrgrip, Fishing, och tog mig upp på vinden för att leta.

2013-08-18 18.19.30Efter bara några lådor var den där – med originalbox och allt, men helt icke-fungerande – och med mycket syraangripna batteriluckor och död skärm.

Skulle en så gammal grej gå att laga?

Ja, jag bestämde mig i alla fall för att försöka och tog mig ner till Marcus på Klockmaster i centrala Malmö – han som fixade till min Zelda-klocka i vintras.

– Har du en kolfiberkniv?
– Nej.
– En sådan är bra att ha när man ska ta bort batterisyran. Vi har en i verkstaden och jag ska dit i kväll – jag kan kolla om det är därför spelet inte fungerar.

2013-08-21 10.51.50Sagt och gjort – två dagar senare fick jag ett sms.

Jag fick liv i ditt spel igen. Så när du har vägarna förbi så kan du kika in i butiken.

Batterisyra är det absolut vanligaste problemet med gamla elektroniska prylar, och ett säkert trick är såklart att plocka ur batterierna om du inte kommer att använda prylen på minst ett år.

2013-08-18 17.58.51Det andra vanliga problemet är att de flytande kristallerna inte riktigt hänger med längre, eller att skärmen inte är lika skarp.

Detta beror nästan uteslutande på att elektroniken förvarats i en fuktig miljö – att åtgärda sådant är svårt; det bästa är att från början aldrig förvara elektroniska saker i garaget, källaren eller på vinden. Torrt och fint, så håller dina Game & Watch länge. Svårare är det inte.

Att starta ett Game & Watch eller Gakken i dag känns märkligt – du slår nämligen aldrig på den, det finns ingen strömbrytare. Batterierna håller normalt i flera år och det lilla spelet är alltid på. Game & Watch brukar vara helt tysta, men Fishing ger ifrån sig ett litet dubbelpip vid varje ny timme.

Det är faktiskt fantastiskt gulligt.

marcus_klockmaster
Marcus på Klockmaster fixade biffen. Eller fisken.

 


13 svar till “Så håller du ditt Game & Watch i trim”

 1. Stooort tack för tips! Är nu dock galet orolig att jag slängt de spel som slutat fungera. Ska genast springa och kolla.

 2. Aj då – nå, en del spel hemma i stugorna har såklart slutat fungera av olika skäl. Men oftast är det alltså för att det kommit fukt i elektroniken.

  Återkom gärna om du hittar dem, så kanske vi tillsammans kan få fart på dem igen – det gömmer sig ganska mycket kunskap om gamla retrogrejer här bland kommentarerna :)

 3. Hej

  Som 7 åring älskade jag spela
  Donkey Kong vart vänder jag mig
  för att köpa en sån gammal klassiker ?
  Med vänliga hälsningar
  Sandra Lodin

 4. Enklaste är väl Tradera eller eBay – Game & Watch-spel världen över är likadana så du kan lika gärna köpa ett från USA som från Europa. I bra skick lär de dock kosta över 800 spänn, särskilt nu när dollarn inte är så trevlig :)

 5. Det orange Donkey Kong är faktiskt inte så dyrt, runt 300-400 kr + frakt på Tradera om man nöjer sig med ett löst, fungerande spel i schyst skick. Det har sålts drygt 40 st sådana sedan början av oktober, vilket utgör 10% av samtliga pocketspel (mestadels Game & Watch). Ofta brukar det vara i alla fall 2-3 st spel till salu samtidigt, så med lite is i magen hittar man rätt spel till rätt pris.

  Vanliga brister är repor på ovansidan där den metalliska etiketten sitter, att plastsnäppet gått sönder och ibland att batteriluckan märkligt nog saknas. Om man är kräsen på skick hamnar priset högre, runt 600-700 kr. Ska man ha ett spel med kartong, frigolit osv hamnar man runt 1000 -1800 kr.. I undantagsfall kan man få tag på ett exemplar utan batterilucka för runt 100-150 kr, men då får man skaffa ersättningslucka från annan tillverkare.

  Jag har inte kollat om priserna på eBay är lägre eller om skicket genomgående är bättre, men tänk i så fall på att frakten ofta blir högre än från en svensk säljare.

 6. Mm, så är det ju – men jag förutsatte nästan att de flesta vill ha batteriluckan i original och ett fungerande ”plastlås”. Men ok, de kanske ligger på runt 600 spänn då. Jag håller dock med om att de är vanliga och att det kan gå att vänta ut rätt exemplar.

 7. Tagit fram 3 Game & watch – Mickey Mouse, Turtle bridge och Chef efter förvarats torrt och fint utan batterier under säg 20 år.

  Turtle 100 ok men knapparna på de två andra reagerar inte när jag ska styra ’gubben”. Tog isär chef och gjorde rent kretskortet under knapparna från oxid med t-röd.

  Lyckades inte få fart på knapparna men såg att spelet verkar ha ett bra värde så jag bilar lite innan jag pillar vidare….. i övrigt fungerar spelet fint i display mm

  Något som har förslag på vad felet kan vara ?

  I

 8. Hm, nej … att göra rent under knapparna brukar vara standardmedicinen. Är det inga knappar alls som fungerar, eller bara knapparna som styr? Är det båda knapparna som inte fungerar till båda spelen?

 9. Hej :-) ! Bara Knapparna som styr på bägge spelen varav Mickey Mouse har 4 knappar….. Turtle bridge däremot som förvarats under samma förhållanden fungerar perfekt och förgyllar mörka kvällar !

 10. Hej Bertil!

  Brukar gå bra att få igång knapparna med rengöring. Kanske testa igen? Vill du annars sälja spelen som defekta så kan jag plocka lite reservdelar från dem?

  Mvh Stefan

 11. Var igång med att städa och hittade mitt gamla G&W Green House och hade till med batterier hemma och hamnade på din sida Jimmy för att jag just letade lite efter info om tips att få liv i dem. Men jag hade tur, mitt G&W fungerade klockrent utan strul men har alltid haft det liggandes inomhus. Men lite road av att det har hängt med så många år och flertalet flyttar utan att försvinna eller slängas. Och Jo, jag tycker helt klart att dessa spelen ger en trevlig stund förströelse än idag :-)

 12. @Kim: Kul! :D Jag körde igång Octopus strax innan julledigheten och det har gått varmt sedan dess! Kruxet är att jag fortfarande är jättedålig på det – det är ett av de spel jag knappt tycks bli bättre på alls, trots ideliga försök.

 13. Hej!
  Fick du liv i dina Game & Watch knappar? Har själv ett där knapparna inte fungerar, har försökt rengöra med ISO propanol, tyvärr utan framgång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *