Skön retromusik: 1942 (C64, 1986)


Alla med C64 minns 1942. Alla med C64 minns Mark Cookseys musik.

Men alla med C64 kanske inte minns vilket dåligt shoot ’em up 1942 faktiskt var – eller åtminstone den port från arkadoriginalet som det här handlar om.

Alla minns kanske inte heller att den gode Mark Cookseys härliga trudelutt faktiskt är helt och hållet lånad från filmmusik från 60-talet.

Mark Cooksey har vi pratat om en hel del förut, och det är inte särskilt konstigt med tanke på att han allmänt brukar räknas till en av C64:s mer kända låtmakare under mitten av 1980-talet.

Främst arbetade han på Elite med portade arkadoriginal från Capcom, och vill du läsa lite mer om honom finns det en del roliga anekdoter i min text om Ghosts ‘n Goblins från drygt två år tillbaka.

1942 på arkad från 1984 är en riktigt rolig flygplansskjutare och blev en stor ekonomisk framgång för Capcom. Till C64 blev skärmytan trång och hastigheten på både skott och fiender hiskelig redan från start, förmodligen för att dölja hur kort spelet var i jämförelse.

För att ha en chans var du tvungen att lära dig fiendernas varje attackmönster innantill; inte för att snabbare kunna få ner dem – utan för att du överhuvudtaget skulle kunna ta dig längre än första nivån.

[slideshow_deploy id=’10522′]

Däremot kunde jag förundras över hur pampig temalåten är, trots sina begränsade stämmor och enkla ljud. Föga visste jag då att precis hela låten är lånad från en brittisk flygarfilm från 1964, 633 Squadron, vilken bygger på en bok av Frederick E. Smith – som i sin tur bygger på verkliga Royal Air Force-operationer från andra världskriget innan USA gått med i kriget.

Musiken skrevs av den meriterade brittiske kompositören Ron Goodwin, som hann göra musik till närmare 70 filmer innan han gick bort 2003, och var på sin tid ett ganska välkänt stycke.

Att Mark Cooksey ytterligare förevigade det drygt 20 år efter filmens premiärvisning känns i dag mer som en hyllning än ett lån.

Varsågod – 1942 till C64 från 1986

Och varsågod – temamusiken till 633 Squadron från 1964

 


5 svar till “Skön retromusik: 1942 (C64, 1986)”

  1. Det här var ju en riktig klassiker. Musiken sitter som berget och den glömmer man aldrig. Mina minnen av 1942 är ändå rätt positiva. Efterföljaren 1943 från svenska Greve Graphics helsidesannonser där de skröt om 6 timmars unik grafik är ett skämt i jämförelse :-)

    Tiger mission som liknar det här spelet rätt mycket var snyggare och hade också rätt bra musik.

  2. Jag har kommande grejer som kommer att intressera dig; jag jobbar bara på de sista små detaljerna :)

  3. Två fantastiska klassiker som fick min Lördagsmorgon att bli på topp! Tack så mycket :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *