Skön retromusik: EHIS (C64, 1988)


Fotbollsspel har alltid utgjort en särskild del av datorspelskulturen. I dag äger EA sedan länge hela genren, men förr i tiden kämpade flera olika mjukvaruföretag med uppgiften att förmedla det gröna fältets schack till datorskärmen.

Bäst av dem alla på C64 tyckte jag var Emlyn Hughes International Soccer – åtminstone i god kamp med MicroProse Soccer. Och vilken menymusik sen!

Till C64 var fotbollsspelen sparsamma med tekniska effekter. Om målvakten kunde greppa en boll eller om spelarna kunde slå både låga och höga bollar fick vi som spelare vara klart nöjda.

Emlyn Hughes International Soccer, eller EHIS som det kort och gott kallades, bjöd på detta och lite till. Spelarna var olika bra på olika saker, publiken kunde reagera på det som hände på planen – och bollen gick att slå i inte mindre än 16 (!) riktningar och i 3 (!) olika höjder.

Lägg därtill att både kassett- och diskversionen hade stöd för ligor, statistik och namn på enskilda spelare – och du förstår varför EHIS vann mark hos fotbollsfantasterna, snarare än arkadfotbollstokarna.

[slideshow_deploy id=’10521′]

Emlyn Hughes själv var en hyfsat okänd herre för oss unga svenskar; han ledde dock både engelska landslaget och Liverpool på 1970-talet. Spelet bjöd på för tiden ganska daterad grafik, inte helt olikt det fem år äldre budgetspelet Cup Final av tidige spelutvecklaren Andrew Spencer – men kvaliteterna låg alltså på helt andra detaljer än det utseendemässiga.

Menymusiken är gjord av Barry Leitch när han var cirka arton år gammal. I dag känner vi igen honom som upphovsmannen till spelmusik i titlar som Hero Quest och kanske framförallt Lotus Turbo Challenge 2, men EHIS-musiken är av helt annat slag – och till C64.

Det jag framförallt uppskattade med Barry Leitchs EHIS-musik (joke intended) är det faktum att det faktiskt lät som en sportlåt med den typiska klapptakten och sin ganska simpla melodi. Men jag minns än i dag hur det gick ett sus i den trehövdade skaran åskådare när spelbutiken demade EHIS – och publiken brusade när bollen smet precis utanför stolpen.

Magiska är bara riktnumret.

Varsågod – Emlyn Hughes International Soccer till C64 från 1988

Som bonusvideo vill jag även bjuda på en match mellan Lazio och Dynamo Bukarest med från emulator, men med äkta, italiensk kommentator :)

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *