Skön retromusik: EHIS (C64, 1988)

26 augusti, 2013 av: Jimmy Wilhelmsson  

Fotbollsspel har alltid utgjort en särskild del av datorspelskulturen. I dag äger EA sedan länge hela genren, men förr i tiden kämpade flera olika mjukvaruföretag med uppgiften att förmedla det gröna fältets schack till datorskärmen.

Bäst av dem alla på C64 tyckte jag var Emlyn Hughes International Soccer – åtminstone i god kamp med MicroProse Soccer. Och vilken menymusik sen!

Till C64 var fotbollsspelen sparsamma med tekniska effekter. Om målvakten kunde greppa en boll eller om spelarna kunde slå både låga och höga bollar fick vi som spelare vara klart nöjda.ANNONS

GENERATION 64 är en maffig bok om de unga svenskar som växte upp med hemdatorn Commodore 64 spå 80-talet. Detta är en bok för dig som satt med en Commodore 64 som ung och kände dig delaktig i något större men kanske inte visste exakt vad. Den kommer att få dig att skratta, minnas och skaka på huvudet.

Pris: 299:-
Inbunden, 180 sidor, utgiven 2014

Läs mer om boken hos Fandrake.Emlyn Hughes International Soccer, eller EHIS som det kort och gott kallades, bjöd på detta och lite till. Spelarna var olika bra på olika saker, publiken kunde reagera på det som hände på planen – och bollen gick att slå i inte mindre än 16 (!) riktningar och i 3 (!) olika höjder.

Lägg därtill att både kassett- och diskversionen hade stöd för ligor, statistik och namn på enskilda spelare – och du förstår varför EHIS vann mark hos fotbollsfantasterna, snarare än arkadfotbollstokarna.

Emlyn Hughes själv var en hyfsat okänd herre för oss unga svenskar; han ledde dock både engelska landslaget och Liverpool på 1970-talet. Spelet bjöd på för tiden ganska daterad grafik, inte helt olikt det fem år äldre budgetspelet Cup Final av tidige spelutvecklaren Andrew Spencer – men kvaliteterna låg alltså på helt andra detaljer än det utseendemässiga.ANNONS

DATATRÖJAN är ett måste på demopartyt eller på arbetsplatsens afterwork. Visst, någon kommer säkert iklädd en Star Trek-tröja - men COMMODORE slår ändå högre! Välj mellan GENERATION 64 och GENERATION 500 (eller ta båda). Storlekar från S till XXL.

Pris: 239:- styck
Modell: Gildan Softstyle 100% bomull

Beställ den på Fandrake för gratis frakt!Menymusiken är gjord av Barry Leitch när han var cirka arton år gammal. I dag känner vi igen honom som upphovsmannen till spelmusik i titlar som Hero Quest och kanske framförallt Lotus Turbo Challenge 2, men EHIS-musiken är av helt annat slag – och till C64.

Det jag framförallt uppskattade med Barry Leitchs EHIS-musik (joke intended) är det faktum att det faktiskt lät som en sportlåt med den typiska klapptakten och sin ganska simpla melodi. Men jag minns än i dag hur det gick ett sus i den trehövdade skaran åskådare när spelbutiken demade EHIS – och publiken brusade när bollen smet precis utanför stolpen.

Magiska är bara riktnumret.

Varsågod – Emlyn Hughes International Soccer till C64 från 1988

Som bonusvideo vill jag även bjuda på en match mellan Lazio och Dynamo Bukarest med från emulator, men med äkta, italiensk kommentator :)

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.
Kommentera