Att skapa en spelbok, del 3


Jag har ju under en tid pysslat med att skapa en egen spelbok, men eftersom mycket annat kommit emellan har det hunnit gå ett helt år från det jag skrev sist om ämnet.

Tack vare ett tips från en läsare, Petter, fick jag upp ögonen för InkleWriter – en gratis webbtjänst för att skriva just spelböcker. Jag har testat InkleWriter för att skriva en kort interaktiv berättelse, och här är resultatet.

Som jag skrev i förra inlägget om spelböcker så jobbar jag på en berättelse jag vill leverera i spelboksformat. Rent tekniskt arbetade jag då i den franska mjukvaran, Advelh 2000, som måste installeras på datorn. Webbsajten verkar gå upp och ner (den är mest nere), men för den intresserade har jag lagt installationspaketet på min egen server – och det finns att hämta här.

gamebook_drawing_3

Läsaren vid namn Petter uppmärksammade mig dock på InkleWriter med följande trevliga mail:

Såg att du tidigare skrivit några Inlägg om att skapa egna spelböcker. Detta verkar vara ett nytt fräsch webbaserat verktyg som jag Hittade till min kompis som ska testa skriva en spelbok.  Denna webbtjänst är gratis och låter dig skriva dina historier och håller reda på alla väga och “loose ends”. Går även enkelt att testa att läsa själva historien i webbläsaren.  Vore intressant om någon som du, som är lite koll på detta, kan utvärdera och blogga om du tycker det är en bra tjänst.  Tack för en bra sida!

inklewriter_1_smallInkleWriter är alltså både gratis och webbaserat, vilket ger många fördelar. Den kanske viktigaste skillnaden mot att arbeta med strikt pappersorienterade spelböcker är att det går att lägga in variabler som spelaren själv påverkar; exempelvis om du har hittat ett visst föremål eller inte.

Genom att använda så kallader markers kan du som spelbokskonstruktör styra varje val så att det bara är relevant om ett visst krav uppfyllts.

Till exempel; har du inte hittat en viss nyckel kommer inte valet att öppna en låst dörr att visas. Det är bättre än att fråga spelaren ”har du hittat den tunga silvernyckeln?”, vilket annars är standard.

gamebook_drawing_5

Andra stora fördelar är att du kan dela in varje paragraf i mindre stycken och bara visa de stycken som är relevanta för spelaren just då. Om du, som i mitt exempel nedan, kan välja att tända en brasa – så vill du inte att spelaren ska få valet ”tänd brasan” varje gång han eller hon kommer till samma ställe. Brasan är tänd, och spelet ”vet” att den är tänd och kan anpassa valen därefter.

För en nätt summa pengar kan du anpassa ditt äventyr efter Amazons bokläsare Kindle; att enbart publicera ditt äventyr online via en länk är helt gratis. Det jag önskar mest av allt är dock att kunna bädda in äventyret på en webbsida, ungefär som jag gjort med instruktionsvideon på YouTube nedan.

Men det kanske kommer, vem vet? Jag har alltså här skapat ett väldigt kort demonstrationsäventyr.

Förresten…ser du varifrån bilden i ingressen är hämtad?

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *