Skön retromusik: The Trap Door (C64, 1986)

11 september, 2013 av: Jimmy Wilhelmsson  

I dag är större delen animerad film skapad med hjälp av datorer, men på 1980-talet kunde vi bara drömma om att ett spel ens avlägset skulle vara lik sin animerade originalprodukt; Snobben, Kalle Anka och Karl-Alfred fick alla tidigt egna spel på C64 – som knappt gick att se vad de föreställde.

Kanske var det därför spelet The Trap Door föll mig så i smaken en sen höstkväll år 1986? Det – och David Dunns musik.

Egentligen är The Trap Door från Piranha Games ett typexempel på den hängivenhet och det tålamod vi visade de piratkopierade spel vi inte förstod, mest på grund av att vi inte hade någon manual. Huvudpersonen är en blå och muppliknande tjänare i ett gammalt slott av klassiskt skräcksnitt, Berk.

I denna roll ska du utföra de order du får av slottets härskare, ”The Thing Upstairs”, som oftast består av olika måltidsönskemål; laga Crushed Eyeball Soup och så vidare.ANNONS

GENERATION 64 är en maffig bok om de unga svenskar som växte upp med hemdatorn Commodore 64 spå 80-talet. Detta är en bok för dig som satt med en Commodore 64 som ung och kände dig delaktig i något större men kanske inte visste exakt vad. Den kommer att få dig att skratta, minnas och skaka på huvudet.

Pris: 299:-
Inbunden, 180 sidor, utgiven 2014

Läs mer om boken hos Fandrake.Spelet var envist, segt och av den sortens pusselvariant som det krävdes en stor portion tålamod att utföra. Men grafiken – och även musiken – var fängslande i det att den verkligen försökte efterlikna det animerade originalet, den leranimerade brittiska tv-serien The Trap Door – i vilken vår blå hjälte faktiskt är väldigt lik datorditot.

Störst intryck på mig gjorde kanske ändå musiken av David Dunn. Denne herre har jag tidigare haft på tapeten med C64-spelet Tropical Fever, då jag också berättade lite om hans karriär. Grejen med musiken till The Trap Door är ju att han försökt efterlikna tv-seriens intromusik, men ändå velat göra en egen version med sin egen själ – och i detta lyckas han riktigt bra.

Varsågod – The Trap Door till C64 från 1986

För dig som aldrig sett tv-serien The Trap Door bjussar jag givetvis även på lite av denna vara; eller rättare sagt hela första säsongen – håll till godo.

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.
Kommentera