Skön retromusik: The Trap Door (C64, 1986)


I dag är större delen animerad film skapad med hjälp av datorer, men på 1980-talet kunde vi bara drömma om att ett spel ens avlägset skulle vara lik sin animerade originalprodukt; Snobben, Kalle Anka och Karl-Alfred fick alla tidigt egna spel på C64 – som knappt gick att se vad de föreställde.

Kanske var det därför spelet The Trap Door föll mig så i smaken en sen höstkväll år 1986? Det – och David Dunns musik.

Egentligen är The Trap Door från Piranha Games ett typexempel på den hängivenhet och det tålamod vi visade de piratkopierade spel vi inte förstod, mest på grund av att vi inte hade någon manual. Huvudpersonen är en blå och muppliknande tjänare i ett gammalt slott av klassiskt skräcksnitt, Berk.

I denna roll ska du utföra de order du får av slottets härskare, ”The Thing Upstairs”, som oftast består av olika måltidsönskemål; laga Crushed Eyeball Soup och så vidare.

[slideshow_deploy id=’10520′]

Spelet var envist, segt och av den sortens pusselvariant som det krävdes en stor portion tålamod att utföra. Men grafiken – och även musiken – var fängslande i det att den verkligen försökte efterlikna det animerade originalet, den leranimerade brittiska tv-serien The Trap Door – i vilken vår blå hjälte faktiskt är väldigt lik datorditot.

Störst intryck på mig gjorde kanske ändå musiken av David Dunn. Denne herre har jag tidigare haft på tapeten med C64-spelet Tropical Fever, då jag också berättade lite om hans karriär. Grejen med musiken till The Trap Door är ju att han försökt efterlikna tv-seriens intromusik, men ändå velat göra en egen version med sin egen själ – och i detta lyckas han riktigt bra.

Varsågod – The Trap Door till C64 från 1986

För dig som aldrig sett tv-serien The Trap Door bjussar jag givetvis även på lite av denna vara; eller rättare sagt hela första säsongen – håll till godo.

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *