Ensamma Vargen ges åter ut på svenska – plus rollspelet och kartorna


I dag dök det upp ett tips bland kommentarerna; signaturen Pål berättade att Ensamma Vargen – både soloböckerna och rollspelet – kommer att ges ut på nytt på svenska med start redan i november i år.

Jag slängde mig givetvis på luren och ringde upp initiativtagarna Tove och Anders Gillbring för att bringa klarhet i exakt vad som ska släppas och när.

Ensamma Vargen är en serie soloäventyr – eller spelböcker, som jag väljer att kalla dem – som var populära bland dem som satt med rollspel som Drakar & Demoner. Du iklär dig rollen som Ensamma Vargen, den siste Kai-herren som ofrivilligt dras med på en resa utan dess like över 28 hela böcker.

”Du är Ensamma Vargen. I ett förödande anfall har Mörkerherrarna förstört ditt kloster, där du studerade hos Kai-mästarna. Du är den ende överlevande, och du är på Flykt undan mörkret.”

Så börjar Flykt undan mörkret, som också är också titeln på den allra första delen och en av tolv böcker som översattes till svenska. Rollspelet är aldrig översatt till svenska, däremot utgavs Boken om Magnamund på svenska i begränsad upplaga som ett slags referensverk för den som ville veta mer om Joe Devers värld, Magnamund.

ensamma_vargen_1

Hej Tove Gillbring, hur länge har det egentligen varit klart att Ensamma Vargen åter ska ges ut?

Det har varit klart sedan i påskas i år. Vi gick dock ut och berättade det för tidningen Biblioteket i Fokus alldeles nyligen.

Det finns 12 översatta böcker av totalt 28 – hur många kommer att ges ut denna gång?

Vi börjar med att ge ut de allra första böckerna i serien, och därefter är det vår förhoppning att de säljer så pass bra att vi kan ge ut fler. Vi ger gärna ut hela serien med alla 28 böcker på svenska.

Ensamma_Vargen_spelpappanHandlar det om nyöversättningar eller bara samma böcker som gavs ut tidigare?

Nej, det blir helt nya översättningar av Joakim Andersson (Recept för Domedagen). Vi kommer också att använda oss av delvis nya illustrationer; vi försöker behålla de flesta bilderna från soloböckerna, men Nate Furmans illustrationer till bonusäventyren är vi inte riktigt nöjda med – så de kommer att göras om.

Vi kommer däremot att använda helt nya illustrationer till bordsrollspelet Ensamma Vargen samt göra nya omslag till soloböckerna. Ny illustratör blir Lukas Thelin och ett smakprov på hans verk får du här bredvid.

lone_wolf_rpg_1

Just det, ni släpper inte bara soloböckerna – utan hela rollspelet också, som hittills aldrig givits ut på svenska?

Ja, vi planerar att släppa ett stort paket med första regelboken i bordsrollspelet, första soloboken Flykt undan mörkret – och de kartor som Joe Dever hittills sålt på mapmagnamund.com – och som jag vet att du skrivit om tidigare. Mycket av innehållet i rollspelet kommer att vara helt nytt material, och en del samma som Mongoose gav ut

Boken om Magnamund har vi hittills inte funderat på att ge ut, men det kanske är något vi får fundera på? Tror du att det vore en bra idé?

Personligen tycker jag att det vore en fantastisk idé – jag har gjort av med mitt gamla exemplar och letar febrilt på begagnatsajter. Men första soloboken ska alltså släppas nu i november 2013?

Nej, olika omständigheter gör att det inte blir i år – istället kommer vi att släppa första rollspelsboken, första soloboken (Flykt undan mörkret) och första kartpaketet på spelkonventet GothCon i Göteborg nästa påsk, och Joe Dever kommer att vara där. Så dit är du välkommen när det är dags.

magnamund_map_collection_1_1

Det kommer jag alldeles säkert att vara. Tove och Anders Gillbring ger även ut speltidningen Fenix (som är inne på tionde året), rollspelet Western samt figurspelet Guld & Bly. I det senaste numret av Fenix hittar vi bland annat en introduktion till Magnamund (författad av August Hahn) och en längre intervju med Joe Dever.

Men då vet vi det – väldigt mycket kommer att släppas igen från Ensamma Vargens värld, men alltså tyvärr inte i november. Det blir en hel del att längta till.

 


12 svar till “Ensamma Vargen ges åter ut på svenska – plus rollspelet och kartorna”

 1. Jag läste det i Fenix häromdagen. Jag tycker det är suveränt att de kommer ut igen. Jag borde ha alla kvar fram till åtminstone Dödens Slott nedgrävda i någon flyttkartong. Till min glädje upptäckte jag också att man kan ladda ned Lonewolf gratis som spelbok på android platta. Där finns de fyra första böckerna direkt i mobilen där den sköter striden och håller koll på formuläret. Helt suveränt och det var nästan med en tår i ögat jag startade upp första boken och började minnas såväl illustrationerna som handlingen trots att jag inte läst dem på 20 år.

 2. …tilläggas skall väl att jag dog relativt tidigt då jag kom fram till en man med ryggen vänd mot mig med en korp på axeln. Jag valde att gå fram och tilltala honom. Något jag alltså inte borde ha gjort……

 3. Ja, jag har inte läst Fenix regelbundet tidigare; dags att börja med det nu.

  Men är det verkligen samma sak på platta?

  Blyertsandet var en del av det definitiva; att sudda och svälja hårt när det började gå riktigt illa.

  Förresten…jag vet vem du menar… :)

 4. Nä, självklart föredrar jag ju böckerna. Precis som jag föredrar en bok framför en ebok. Jag som har böckerna nedpackade någonstans uppskattar att få återuppleva dessa på ett smidigt sätt på orginalspråket. Men visst. Slumptalstabellen där man försökte fu… ehh…undvika att fuska hade ju sin charm och det formulär man höll reda på.

 5. Slumptalstabellen var lite märklig överhuvudtaget, den fungerade ju exakt som en tiosidig tärning, T10? Men nolla och allt. Eller hade den något smart mönster som möjliggjorde vissa tal mer än andra?

 6. Hmm…Vet ej men det var väl billigast att helt enkelt ha en tryckt sida för detta. Jag tror nog jag aldrig slog en 1t10.

 7. Minns att jag satt och förhandlade med slupmtalstabellen så att kantträffar kunde tolkas som den bättre siffran bredvid. Så böckerna blev mycket svårare efter att jag köpt en T10a. :-)
  Kul att de kommer på svenska igen och hoppas att de lyckas komma längre än förra försöket.

 8. På blocket kan man köpa ensamma vargen del 1-6 i Nyskick. Jag har dem själv men om någon är intresserad kanske det är värt att slippa vänta.

 9. @Maria: Tack. Trevligt – jag har dem också. Men de nya utgåvorna handlar ju om nyöversättningar och nya bilder, så exakt samma böcker blir det ju inte.

 10. Yep, det vet vi – skrev om det på annat ställe här. Men tack för tipset ändå!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *