Skön retromusik: Trap (C64, 1986)

18 oktober, 2013 av: Jimmy Wilhelmsson  

Vad får en att sätta ihop ett avancerat demo på drygt tio minuter med avancerad grafik och riktigt bra musik – för att sedan gömma alltihop i ett spel, och bara låta den som verkligen är finurlig kunna se hela härligheten?

Jag vet inte, men det är just vad Antony Crowther gjorde i Trap – med en demo som innehåller en av Ben Daglish kanske absolut bästa låtar.

Trap är ett ganska mediokert, och urbota svårt, shoot ’em up signerat Antony Crowther, legendarisk spelprogrammerare till C64 och som fortsatte arbeta med spel till Amiga 500, PC, PS2, Xbox och fram till dagens konsolgenerationer.ANNONS

GENERATION 64 är en maffig bok om de unga svenskar som växte upp med hemdatorn Commodore 64 spå 80-talet. Detta är en bok för dig som satt med en Commodore 64 som ung och kände dig delaktig i något större men kanske inte visste exakt vad. Den kommer att få dig att skratta, minnas och skaka på huvudet.

Pris: 299:-
Inbunden, 180 sidor, utgiven 2014

Läs mer om boken hos Fandrake.Om du skriver in RATT som ditt high score-alias belönas du med en, för den tiden, fantastisk liten demo med en rymdgladiator och stämningsfull musik. Det är egentligen inte så mycket det som händer på skärmen som fångade tittaren, utan snarare den stämning som Crowther lyckades skapa med så enkla medel. Lägg därtill att det var ganska ovanligt att försöka sig på denna typ av suggestiva ögonblick på en C64, där det mesta handlade om ren action eller textäventyr.

Crowther skrev själv en del musik, men just till Trap är den skapad av Ben Daglish, som tidigare varit på tapeten med Firelord och Krakout (min första retromusikartikel, om jag inte minns fel?). Crowther och Daglish var en dynamisk duo som gärna arbetade ihop, inte minst under namnet W.E.M.U.S.I.C. – We Make Use of Sound In Computers.

Ratt, kan för övrigt tilläggas, är alltså Antony Crowthers smeknamn; den som kände till detta och provade på att skriva in det fick alltså se demon nedan. Ingen annan.

Varsågod – Trap till C64 från 1986

 

Uppdaterat den 21 okt 2014: Ben Daglish postade själv denna version på SoundCloud som han enligt egen utsago spelade in 1999 hemma hos Chris Abbott – och som ska vara inspelad i ett svep med en enda keyboard. Enligt upphovsmannen själv är det alltså så här musiken till Trap också kan låta :)

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.
Kommentarer

4 kommentarer till “Skön retromusik: Trap (C64, 1986)”
 1. Richard skriver:

  Trap är ett riktigt bra stycke som tar lång tid på att bygga upp sig men som levererar starkt. En riktig klassiker. Själva spelet minns jag knappt. Jag gillar också skarpt highscore låten.

  Förresten, har du sett den här ”moderna” versionen av Trap introt med riktiga instrument ?

 2. Jimmy Wilhelmsson skriver:

  Nej, det hade jag faktiskt inte; snyggt, men ändå lite weird på nåt vis :)

  Däremot var jag helt säker på att det var ”RATT” man skulle skriva för att då demot? Så pass säker att jag inte ens har testat på länge – men i videons beskrivningar står det att man ska skriva ”DEMO”?

  Hm, jag får testa nån dag – om ingen annan här hinner före.

 3. Mindrax skriver:

  Älskar denna låt, brukade starta upp spelet och bara låta musiken gå :)
  Nostalgi av stora mått för mig.

 4. Jimmy Wilhelmsson skriver:

  Ja, det fanns enskilda crack där denna sekvens spelades upp som intro – men egentligen är det alltså en gömd demo inuti spelet. Den växer verkligen, den här musiken.

Kommentera