Skön retromusik: Archon (C64, 1983)

15 december, 2013 av: Jimmy Wilhelmsson  

Under hela hösten har jag arbetat på ett fysiskt brädspel av kultklassikern Archon till Atari och C64. I skrivande stund håller jag på med några av de allra sista bitarna och någon gång efter jul hoppas jag kunna presentera hela det färdiga brädspelet med regler och allt.

Det är därför passande att jag tar upp Archon som retromusikexempel denna gång. Och passar på att nämna några ord om hur omslaget blev till.

Kanske är det lite mycket sagt att ens kalla Archons musik för en temalåt; den varar bara i 38 sekunder och återkommer aldrig under spelets gång, annat än som liten fanfar när endera sidan vinner matchen.ANNONS

GENERATION 64 är en maffig bok om de unga svenskar som växte upp med hemdatorn Commodore 64 spå 80-talet. Detta är en bok för dig som satt med en Commodore 64 som ung och kände dig delaktig i något större men kanske inte visste exakt vad. Den kommer att få dig att skratta, minnas och skaka på huvudet.

Pris: 299:-
Inbunden, 180 sidor, utgiven 2014

Läs mer om boken hos Fandrake.Archons musik är icke desto mindre signerad Tommy V. Dunbar, en doldis i datorspelsmusikvärlden som, förutom Archon, även skapade musiken till uppföljaren Archon II: Adept och även senare ett antal sportspel från Activision, däribland Championship Baseball och GFL Championship Football – inget av dem slog igenom på någon bredare front i Europa. Han medverkade även i Accolades två rymdstrategispel, Star Control och Star Control II.

Tommy V. Dunbar förblev som sagt en doldis i spelbranschen men hans korta bidrag till Archon är det många som minns. Något väldigt många också minns är omslaget; den klassiska striden mellan svart och vitt, en drake och…en annan drake?

Omslaget skapades av Dave McMacken för Electronic Arts reklambyrå, Goodby, Berlin & Silverstein. McMacken själv är en pratglad figur som dock inte minns särskilt mycket från det glada 80-talets tidiga år; kanske inte så mycket för att det var länge sen, utan för att Archon bara var ett jobb bland andra.

You’re testing my memory… Archon was one of my first illustrations right after we moved to Sonoma/San Francisco, California. I did it for Rich Silverstien in his first office of Goodby Silverstein in SF; I created the concept of the art and Rich approved it. Then I illustrated it; it was black & white line art on paper, with the addition of singer ink, and is history now.ANNONS

DATATRÖJAN är ett måste på demopartyt eller på arbetsplatsens afterwork. Visst, någon kommer säkert iklädd en Star Trek-tröja - men COMMODORE slår ändå högre! Välj mellan GENERATION 64 och GENERATION 500 (eller ta båda). Storlekar från S till XXL.

Pris: 239:- styck
Modell: Gildan Softstyle 100% bomull

Beställ den på Fandrake för gratis frakt!archon_cover_1När jag frågar om originalmaterial finns det tyvärr inget alls kvar; kanske kastades den svartvita teckningen efteråt – kanske ligger den i någon mapp någonstans?

Däremot nämner han att ett gäng européer tagit sig för att beställa en målning av originalomslaget och kommer att skicka över resultatet till honom inom kort. Exakt vem som ligger bakom detta projekt är oklart, men det ska bli intressant att se det hela.

Dave McMacken själv verkar oförstående inför nostalgin kring Archon och förklarar krasst att det hela var ett jobb bland andra.

To me it was just a job; get the assignment, research it, pencils and comps – and then do the approved art. Nothing unusual. Games where popping up all over the place and they replaced the fading rock & roll-market for me. That’s it.

Varsågod – Archon till C64 från 1983

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.
Kommentarer

13 kommentarer till “Skön retromusik: Archon (C64, 1983)”
 1. Anders Carlsson skriver:

  Jag tycker att Fred Grays musik från Nodes of Yesod på sina ställen påminner en del om Tommy Dunbars tidiga stycken. Inte så mycket i själva melodi eller rytm, utan mer känslan. Hör du också några likheter?

  Dessutom finns det ett fint lån från Roy Glovers M.U.L.E. i Dave Warhols Robot Rascals (#13) efter 1:45. Det är kanske inte så konstigt eftersom bägge spelen gjordes av Ozark Softscape och de säkert ville ha musik som påminde lite grann om varandra.

 2. Jimmy Wilhelmsson skriver:

  Jo, det är nog basgången som bildar likheten, om du menar in game-musiken? Annars påminner ju menymusiken om Fred Grays egen Shadowfire :)

 3. Anders Carlsson skriver:

  Giant Bomb länkar förresten Tommy Dunbar till World Tour Golf (av bl.a. Paul Reiche III), men det spelet verkar helt sakna musik i alla fall i C64-versionen. Vidare har IMDb kopplat ihop gitarristen Tommy Dunbar i The Rubinoos med spelmusikkompositören men det är också det enda stället där en sådan länk finns. Det är väl inte fullständigt långsökt, men det borde i så fall finnas fler referenser.

 4. Anders Carlsson skriver:

  Eller närmare bestämt verkar kopplingen vara högst relevant, bekräftat av Reiche själv:
  http://starcontroller.com/?p=822

 5. Jimmy Wilhelmsson skriver:

  Det där är intressant; jag får ta och fråga folket på FreeFall Games om Dunbar.

  Återkommer. Tack för info!

 6. Anders Carlsson skriver:

  Själv sitter jag mest och funderar på hur det skulle låta om Avril Lavigne gjorde en rocklåt baserad på antingen temat från Archon, Adept eller bägge. :)

 7. Jimmy Wilhelmsson skriver:

  hehe, ok…? Varför just Avril Lavigne…? :)

 8. Anders Carlsson skriver:

  Aha, du hade inte kollat upp The Rubinoos tillräckligt mycket:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Girlfriend_(Avril_Lavigne_song)#Lawsuit

 9. Jimmy Wilhelmsson skriver:

  Ah, nej – men jag gjorde det nu. Det där är coolt; jag ska ta och rota upp mer kring Dunbar vad det lider. Mycket annat i pajpen just nu. Tack för all info du delar med dig av.

 10. Staffan skriver:

  Tjena.
  Så sjukt bra spel på den tiden det begav sig.
  La ner fantastiskt mycket tid på detta spel.

  Kul att se bilderna igen.

  Lycka till med brädspelet.
  Med vänlig hälsning, Staffan

 11. Jimmy Wilhelmsson skriver:

  @Staffan: Verkligen, det har visat sig vara väldigt många som minns detta spel – det märks inte minst på alla reaktioner. Det borde jag kanske iofs anat med tanke på att det ligger på plats 7 över samtliga C64-spel någonsin på lemon64.com…

 12. Jimmy Wilhelmsson skriver:

  @Anders Carlsson: Jag har nu kommit i kontakt med Tommy Dunbar och haft lite konversationer med denne intressante man i veckan som gått. Återkommer inom kort med en rapport kring hur Archon-musiken blev till – och en del annat :)

 13. Anders Carlsson skriver:

  Kul, ska bli spännande att läsa!

Kommentera