Andra året i rad för diy days i Göteborg


DIY-konferenserna börjar dugga tätt runtom i världen i och med Do It Yourself-trendens allt bredare engagemang. En av de mer kända eventen heter diy days och startade 2007 i New York av Lance Weiler.

Svenska diy days kördes för första gången i Göteborg i fjol (vilket var andra gången utanför USA) – och 18-19 januari är det dags igen. Jag har pratat med Jasmine Idun Lyman som är ansvarig för diy days Gothenburg.

diy_days (7)Det roligaste med konferenser kring nya teknik- och kommunikationsmöjligheter är att det ofta är precis i början den riktiga pionjärsandan och atmosfären infinner sig.

Jag kan spontant jämföra med de demopartyn som satte igång i mitten av 1980-talet eller de bloggkonferenser som samlade Sveriges samtliga bloggare år 2004 (typ 50 pers).

Jasmine Idun Lyman plockade diy days till Sverige efter att ha deltagit i USA. Den senaste tiden har intresset för 3d-skrivare, prototypbyggande, Raspberry Pi, Arduino och andra DIY-relaterade trender växt kraftigt och Lyman har under året som gått fått ett tiotal samtal från andra platser i världen som vill att de tar eventet dit. Bara under 2014 kommer diy days att planeras i 12 städer.

Vad är då diy days?

jasmine_idun_lyman_spelpappanDiy days är ett event och en plattform för att sprida kunskap och bygga en mer hållbar marknad för indieutvecklare, digitala uttryck och kreatörer som inte kan placeras i ett fack – och vill dessutom jobba med sociala frågor som att till exempel förnya utbildningssystemen. Själva eventet pågår under två dagar, 18-19 januari, och är gratis och öppet för alla. Det är bara att anmäla sig på vår hemsida.

Det viktigaste som sker på diy days är att deltagarna får möjlighet att lyfta fram sina egna projekt; vi erbjuder en gratis maker studio i vilken vem som helst kan ta ett bord och ställa ut, spela, bygga saker och så vidare. Vi har även en affärs-/projekttävling i vilken du kan vinna en privat kontorsplats, teknik-checkar, konsultation, medlemskap i vårt maker space Collaboratory med mera.

För de yngsta har även Lance Weiler – han kommer förresten hit, såklart – ett story hack kring berättelsen Lykas Adventure, i vilket barnen använder verktyg som Raspberry Pi och 3d-skrivare för att bygga en berättelsevärld.

Spelpappans läsare gillar spel; vad planerar ni för spelrelaterade event?

På diy days finns en hel del att hämta, tack vare Heather Kelley och Lynn Hughes som kommer hit och kör framförallt tre saker. Först en föreläsning om spelkultur, genusfrågor och indiespel – och därefter en workshop i vilken deltagarna jobbar med lukt som designelement.

diy_days (6)Till sist är de även med i Collaboratorys hackathon som går av stapeln den 20-23 januari och jobbar med speldesigners eller andra som är intresserade av spel och som kommer dit med egna projekt eller startar nya. Efter diy days kan alltså projekt vidareutvecklas i vårt maker space, Collaboratory, som vi håller öppet för allmänheten i en vecka. Den som vill vara med i vårt hackathon kan inom kort anmäla sig på Collaboratorys hemsida; just nu anmäler man sig direkt till min epost på info@storyarchitects.se.

Sist men inte minst är Collaboratory även värd för ett Global Game Jam den 24-26 januari, vilket är ett event som körs samtidigt på flera platser i världen med målet att sammanföra folk och låta dem utveckla spel ihop över en helg. Anmälan till Global Game Jam görs på en särskild hemsida.

Jasmine Idun Lyman sysslar med det mesta; hon kommer själv att försöka hinna med att bygga lite hightech-mode och eventuellt även ett arkadkabinett under hackathon och Game Jam; hon är dock hälsosamt tveksam till om hon verkligen kommer att hinna med allt. Anledningen till att hon lägger ned så mycket tid på diy days är att hon brinner för de nya möjligheter DIY-kulturen medfört.

Jag har själv alltid jobbat i gränslandet mellan flera medier, mellan konst och teknik, alltid varit indie och fått hitta egna lösningar på det mesta. Jag har haft väldigt svårt att göra något i Sverige där folk knappt vet vad DIY eller maker-kultur är. Allmänheten, och framförallt kultursektorn, har tyvärr en något inskränkt syn på spel; få tänker på att spel är människan äldsta form av interaktiv kultur.

Så när jag 2011 hörde talas om Weilers arbete och eventet diy days såg jag det som en bra lösning för att sprida kunskap och bygga en mer hållbar marknad för indieutvecklare, digitala uttryck och kreatörer som inte kan placeras i ett fack. Jag började utforska labbmiljöer, spelinkubatorer och maker spaces och sökte pengar för att finansiera studieresor kring detta, men fick avslag på allt.

learn_do_share_42012 tog jag ett lån och stack till New York och besökte diy days – en månad senare hade jag bokat eventet för Sverige och tillsammans med Ele Jansen startat en gratis bokserie under creative commons-licens för att göra kunskapen tillgänglig för alla.

DIY handlar mycket om att dela resurser och att hitta nya vägar för finansiering, distribution och kreation – oavsett om det handlar om kommersiell underhållning, konstverk eller sociala frågor. Ett mål är även att bygga broar mellan lokala resurser; det finns bra saker som händer överallt men ofta är kommunikationen mellan olika initiativ inte särskilt effektiv.

Hur många besökare förväntar ni er?

Ingen aning, faktiskt. I New York var vi runt 800 personer sist; i Göteborg förra året var vi runt 250. Det kommer en hel del från andra länder enbart för detta, vilket är otroligt kul.

diy_days (4)Målgruppen är väldigt bred, alla åldrar är välkomna och det är mycket folk från branscher såsom spel, film, interaktionsdesign, ICT, arkitektur, utbildning, slöjd, antropologi med mera. Många bygger om gamla spel, gör chiptunes, arkadspel, bygger robotar och så vidare.

I år kommer det även vara en del folk från bibliotek då det finns en ganska stor rörelse kring att ha maker spaces i bibliotek nu.

Slutligen kan jag då meddela att Spelpappan tyvärr inte kommer att ha möjlighet att vara med på diy days i Göteborg. Jag hade hemskt gärna dykt upp med mina idéer kring Archon: the Board Game men har helt enkelt inte tid; det är just nu skrivande som gäller.

Kommentera gärna något, ni som kommer att vara där. Ha en fortsatt trevlig lördag!

[slideshow_deploy id=’11987′]

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *