DatorMagazin var tidningen många av oss växte upp med. Jag ägnar därför ett helt kapitel åt denna klassiska blaska i min bok, GENERATION 500.

DatorMagazin Retro hittar du nuvarande förlagets nostalgiska nyutgåvor. Och på dmzarkivet.se finns nästan alla gamla nummer att läsa, helt gratis! 

Nils Gulliksson i Datormagazin

9 mars, 2014 av: Jimmy Wilhelmsson  

Det skickades in en hel del tecknade alster till tidningen Datormagazin, som många av oss läste från 1986 och framåt. De flesta av dem kom från glada läsare, men en del var riktigt snygga helsidesserier från folk som verkligen skulle komma att bli tecknare.

Nyligen upptäckte jag att ytterligare några teckningar faktiskt kom från självaste Nils Gulliksson – mannen som skänkte liv åt Drakar & Demoner.

Nils Gulliksson var för förlaget Äventyrsspel lite som vad Tomas Hübner var för Datormagazin; en mytomspunnen hjälte många minns, men ingen riktigt vet vad som hände sen.

Gulliksson var i stort sett ensam tecknare i de tidiga utgåvorna av Drakar och Demoner, Mutant och andra rollspelsprodukter Äventyrsspel gav ut. Efter tiden som rollspelstecknare gav han sig in i datorspelbranschen och där är han än i dag, om jag inte är helt ute och seglar.

DoD_krigare_gullikssonDmZ_krigare_gulliksson

En lustig detalj jag upptäcker när jag bläddrar i gamla tidningar i research-jakt för Generation 64 är att flera av Gullikssons illustrationer användes i en del äventyrsspelsspalter i Datormagazin.ANNONS

BOKEN OM MUTANT är berättelsen om en av Sveriges märkligaste och mest framgångsrika populärkulturexporter: från det hemsnickrade rollspelet till dagens internationella franchise. Det är en djupdykning äver 240 illustrerade sidor i det unika Mutant-fenomenet, från landhajar och rubbitar till cybersurfare och nefariter.

Pris: 399:-
Inbunden, 240 sidor, utgiven 2018

Beställ den på Fandrake för gratis frakt!Var detta medvetet? Tillfrågades Gulliksson själv? Varför användes de ens på detta vis – och varför är Gullikssons signatur bortplockad i exempelvis båda de fall jag lyfter fram här?

DoD_minotaur_gullikssonDmZ_minotaur_gulliksson

Lite korsbefruktning av denna sort är bara kul; men det är inte utan att man börjar fundera kring om Datormagazin verkligen frågade herr Gulliksson om lov att använda bilderna…? Jag kommer att ställa frågan till några berörda inom den närmsta tiden, så får vi se.

För inte kunde de väl tro att vi skulle missa att det rör sig om allas vår orchtecknare över alla andra – Nils Gulliksson…? :)

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.


DatorMagazin var tidningen många av oss växte upp med. Jag ägnar därför ett helt kapitel åt denna klassiska blaska i min bok, GENERATION 500.

DatorMagazin Retro hittar du nuvarande förlagets nostalgiska nyutgåvor. Och på dmzarkivet.se finns nästan alla gamla nummer att läsa, helt gratis!
Kommentarer

4 kommentarer till “Nils Gulliksson i Datormagazin”
 1. Anders Carlsson skriver:

  Har du kollat om hans namn finns i redaktionsrutan eller liknande?

 2. Jimmy Wilhelmsson skriver:

  Han nämns inte någonstans, nej – men det är ju fullt möjligt att han eller Äventyrsspel är tillfrågade. Det såg mest lite dråpligt ut, tycker jag. Ska fråga honom vid tillfälle.

 3. Silwer skriver:

  Jo jag tror det stämmer, han slutade ju tecknaför brödfödan och blev ju en av ägarna till Target Games sen, det trillade ju av pinn sen med.

  Monsterboken 1 och 2 var trevliga böcker som han illustrerade.

  Mindes inte denna kopplingen alls dock.

 4. Jimmy Wilhelmsson skriver:

  Hej Silwer, trevligt att du hittade hit – och kommenterar friskt!

  Nej, med största sannolikhet hade Nils ingenting alls med Datormagazin att göra – sannolikheten är hög att de helt enkelt bara ”lånade” bilderna från en liten obskyr publikation som hette Drakar & Demoner. Inte tänkte de att hela världen skulle minnas detta spel 30 år senare – och att webben skulle uppfinnas och föreviga allt :)

  Jag har provat att fråga lite DmZ-folk men ingen minns riktigt. Gulliksson har jag inte pratat med än.

Kommentera