Nils Gulliksson i Datormagazin


Det skickades in en hel del tecknade alster till tidningen Datormagazin, som många av oss läste från 1986 och framåt. De flesta av dem kom från glada läsare, men en del var riktigt snygga helsidesserier från folk som verkligen skulle komma att bli tecknare.

Nyligen upptäckte jag att ytterligare några teckningar faktiskt kom från självaste Nils Gulliksson – mannen som skänkte liv åt Drakar & Demoner.

Nils Gulliksson var för förlaget Äventyrsspel lite som vad Tomas Hübner var för Datormagazin; en mytomspunnen hjälte många minns, men ingen riktigt vet vad som hände sen.

Gulliksson var i stort sett ensam tecknare i de tidiga utgåvorna av Drakar och Demoner, Mutant och andra rollspelsprodukter Äventyrsspel gav ut. Efter tiden som rollspelstecknare gav han sig in i datorspelbranschen och där är han än i dag, om jag inte är helt ute och seglar.

DoD_krigare_gullikssonDmZ_krigare_gulliksson

En lustig detalj jag upptäcker när jag bläddrar i gamla tidningar i research-jakt för Generation 64 är att flera av Gullikssons illustrationer användes i en del äventyrsspelsspalter i Datormagazin.

Var detta medvetet? Tillfrågades Gulliksson själv? Varför användes de ens på detta vis – och varför är Gullikssons signatur bortplockad i exempelvis båda de fall jag lyfter fram här?

DoD_minotaur_gullikssonDmZ_minotaur_gulliksson

Lite korsbefruktning av denna sort är bara kul; men det är inte utan att man börjar fundera kring om Datormagazin verkligen frågade herr Gulliksson om lov att använda bilderna…? Jag kommer att ställa frågan till några berörda inom den närmsta tiden, så får vi se.

För inte kunde de väl tro att vi skulle missa att det rör sig om allas vår orchtecknare över alla andra – Nils Gulliksson…? :)

 


4 svar till “Nils Gulliksson i Datormagazin”

 1. Har du kollat om hans namn finns i redaktionsrutan eller liknande?

 2. Han nämns inte någonstans, nej – men det är ju fullt möjligt att han eller Äventyrsspel är tillfrågade. Det såg mest lite dråpligt ut, tycker jag. Ska fråga honom vid tillfälle.

 3. Jo jag tror det stämmer, han slutade ju tecknaför brödfödan och blev ju en av ägarna till Target Games sen, det trillade ju av pinn sen med.

  Monsterboken 1 och 2 var trevliga böcker som han illustrerade.

  Mindes inte denna kopplingen alls dock.

 4. Hej Silwer, trevligt att du hittade hit – och kommenterar friskt!

  Nej, med största sannolikhet hade Nils ingenting alls med Datormagazin att göra – sannolikheten är hög att de helt enkelt bara ”lånade” bilderna från en liten obskyr publikation som hette Drakar & Demoner. Inte tänkte de att hela världen skulle minnas detta spel 30 år senare – och att webben skulle uppfinnas och föreviga allt :)

  Jag har provat att fråga lite DmZ-folk men ingen minns riktigt. Gulliksson har jag inte pratat med än.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *