Troll – inte bara på Internet


Ett Internettroll – eller bara troll, kort och gott – har de flesta råkat ut för. Att trolla på ett forum eller i kommentarer handlar om att skriva något provocerande för att locka fram gräl, känslomässiga reaktioner och i allmänhet meningslösa diskussioner.

Gick det att trolla innan Internet? Absolut – även om de flesta som läste kanske inte ens förstod att de hade ett troll på halsen.

Ordet trolla kommer inte från mytologins värld utan är helt enkelt en försvenskning av engelskans troll – att fiska med drag efter en båt. En person med relevanta, om än provokativa, åsikter behöver inte vara ett troll – men den som bara provocerar utan att bidra till någon slags poäng är det ofta.

modesty_blaise_troll_86I grundbetydelsen agerar ett troll på någon slags elektroniskt forum men rent konceptuellt är det inget som hindrar ett troll från att även trolla i papperstidningar.

80-talet var inte fritt från troll, snarare tvärtom – men frågan är om någon av oss som läste fattade trollets syfte på den tiden? Det känns som att vi var lättprovocerade och godtrogna i största allmänhet; varför skulle någon orka skicka in en grej utan att ha en riktig anledning?

Modesty Blaise är ett klassiskt troll från tidningen Datormagazin; ekot efter hennes (hans?) lilla insändare låg kvar ganska länge i tidningen – och ingen inblandad verkade behandla insändaren som annat än att den var ärligt menad.

Och det var den kanske, vad vet jag? Kanske är det ett försök till en poäng kring ämnet datanördar och coola människor?

I mina ögon är det dock en klassisk trolltext.

Fy för alla databögar

Min kille köper Datormagazin och jag brukar läsa den lite då och då. Han har ofta undrat varför jag inte intresserar mig för datorer. Har ofta inte haft något riktigt svar.

Men läser man Datormagazin kommer man snabbt på vilka typer som håller på med datorer och varför så få tjejer över huvud taget bryr sig om datorer.

Det finns nämligen inte en enda databög som man kan prata med. Alla är helt tomma i bollen. Bleka och finniga med stripit hår som undviker allt som är roligt: dansa på kvällarna eller sola på sommaren. Dom sportar inte och rör sig helst inte alls. Dom klär sig som luffare i bruna manchesterkläder som dom har köpt billigt. Dom pratar för sig själva med höga skrikiga röster eller så säger dom inte ett knyst på flera veckor.

Skulle dom våga prata har dom ändå inget vettigt att säga.

Dom bara sitter där med sin datamaskin och alla dom där prylarna som kostar en massa pengar som dom skulle kunna använda på ett bättre sätt.

Egentligen borde man tycka synd om dom. Tidigare sökte ensamma människor tröst i spriten och blev alkoholister. Idag blir dom databögar.

Tjejer är inte så korkade utan ägnar sig åt vettiga saker, träffar folk och har roligt med människor, inta databögar.

Modesty Blaise

Det är inte utan att jag undrar när världens första trollskrift såg dagens ljus? Förmodligen göms den i någon runsten någonstans eller kanske i högarna av sumeriska texter på British Museum?

Klart är att trollen inte känner sig bundna till enbart Internet.

 


6 svar till “Troll – inte bara på Internet”

 1. Haha…den där insändaren minns jag nu när du tar upp den igen. Ja, herregud.

 2. Den är det många som minns :) Den genererade arga svar redan numret därefter och jag vill minnas att den fortsatte förarga folk ganska långt efter att den togs in.

  Mission accomplished, skulle man kunna säga.

 3. Jag är ju själv helt övertygad om att denna skrevs internt på redaktionen …

  /Pontus

 4. Ah, that’s a helluva accusation :) Det där får vi bestämt ta reda på…

  /Jimmy

 5. > Jag är ju själv helt övertygad om att denna skrevs internt på redaktionen …
  >
  > /Pontus

  Hr Berg(?)

  Var den insändaren lika verklighetsbaserad som ditt lilla ”triangeldrama” med ”Ebbis” och ”Aaron”? (Dmz 14 1990 s.14 resp. Dmz 15 1990 s. 19) :)

  Btw, (så här 20+ år senare) är ”Flimbo’s Quest” fortfarande det bästa spel som någonsin gjorts?

 6. Ebbis och Aaron dramat minns jag inte. (Aaron är ju Tonys lillebror och är numera amerikansk advokat).

  Flimbos quest var oerthört bra. Eftersom jag inte varit inne i spelsvängen dom senaste 20 åren så vill jag inte jämföra med det som kommit efteråt eftersom jag inte längre är kompetent att göra den bedömningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *