Skön retromusik: Fairlight (C64, 1986)

29 april, 2014 av: Jimmy Wilhelmsson  

Jag är som du kanske vet vid det här laget svag för lockelsen att leta upp obskyra personer som gjort coola saker som påverkat mig utan att jag kanske tänker på det särskilt ofta.

David R. Darrow som gjorde omslaget till Dungeon Master är en och Ezra Tucker som ritade boxen till Defender of the Crown en annan.
En person jag dock ännu inte lyckats hitta är Mike Alsop.

För drygt två år sedan skrev jag för första gången om Mike Alsop, då i samband med musiken till C64-spelet Wizardry. Jag visste inte särskilt mycket om denne herre då och egentligen vet jag precis lika lite nu.ANNONS

GENERATION 64 är en maffig bok om de unga svenskar som växte upp med hemdatorn Commodore 64 spå 80-talet. Detta är en bok för dig som satt med en Commodore 64 som ung och kände dig delaktig i något större men kanske inte visste exakt vad. Den kommer att få dig att skratta, minnas och skaka på huvudet.

Pris: 299:-
Inbunden, 180 sidor, utgiven 2014

Läs mer om boken hos Fandrake.Denna gång handlar det om Fairlight, det andra spelet han gjort musiken till – och mig veterligen har han inte gjort några fler, åtminstone inte på C64-plattformen. Jag vill minnas att jag till och med kontaktade resterna av den skandalomsusade distributören The Edge för en ledtråd men fick inget napp.

Fairlight är ju utvecklat av svenske Bo Jangeborg men hans originalversion kommer från ZX Spectrum; C64-versionen tror jag inte ens att han var inblandad i? Den gode Bo verkar inte heller veta särskilt mycket om varken Alsop eller övrig personal som The Edge kontrakterade för speluppdraget.

Det finns en Mike Alsop som är någon slags managementkonsult; är det han? Just nu är jag såpass vilse i ledtrådarna att jag gärna provar vad som helst. Jag återkommer vid napp.

Varsågod – Fairlight till C64 från 1986

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.
Kommentarer

8 kommentarer till “Skön retromusik: Fairlight (C64, 1986)”
 1. Anders Carlsson skriver:

  Ingen aning, men jag såg att Jakten på Alsop pågått på Lemon64 i drygt 10 år. En teori är att Mark Alphingwood (Gyroscope) och Mike Alsop är samma person, det ena är en pseudonym. I vilken utsträckning Alphingwood gjorde jobb åt The Edge vet jag inte. Det står visserligen MIKE ALSOP i själva den körbara musikfilen och det är också det namn som The Edge uppgett, men alla konspirationsteorier är intressanta.

 2. Jimmy Wilhelmsson skriver:

  Ja, att det kanske är en pseudonym är en möjlighet vi kanske får räkna med. Jobbigt… :)

  Men jag har några trådar jag ska testa vid tillfälle.

 3. Mindrax skriver:

  Gåshud!!
  :)

 4. Danne skriver:

  Intressant. Här sitter jag och tror att jag är ensam om att leta efter info relaterat till Wizardry och så hittar jag detta (relativt) färska inlägg. Själv letar jag dock efter vem som kan tänkas ha gjort en remix på Wizardry-temat som jag haft som mp3 på datorn sedan Napster-tiden. Låten hette när jag laddade ner den ”Fairlight – Cracktro theme.mp3” men det har ju visat sig inte stämma på något som helst vis utan jag har lyckats komma fram till att låten de facto är en hardcore/dance remix på Mike Alsops Wizardry.

  Om någon vet vad det kan vara för remix så svara gärna i kommentarer.

 5. Golfareninsweden skriver:

  Gammal tråd men någon ny information om vem Mike Alsop är?

 6. nighthawk skriver:

  Vad jag hittat är musiken till både Wizardry och Fairlight komponerad av ett brittiskt musikföretag på 80-talet vid namn ”Clever Music” som bestod av Graham Davies och Rob Hartshorne. Både ”Mike Alsop” och ”Mark Alphingwood” verkar ha varit missuppfattningar från utgivarnas sida, i det andra fallet var ”Alphingwood Ltd.” ett tidigare namn på Clever Music.

 7. Anders Carlsson skriver:

  Wow! Ännu mer spännande är att tidningen Computer and Videogames Magazine redan i oktober 1986 läckte scoopet, men att det gått merparten av världsbefolkningen förbi fram tills härom månaden.
  https://archive.org/details/computer-and-videogames-060

Kommentera